5 разлога зашто је добро пити ракију

5 razloga zašto je dobro piti rakiju

9 oktobra 2016

tgrtrfzre-640x423

Piti rakiju nije samo svojevrsni dokaz muškosti, niti u slučaju da pijete kvalitetnu rakiju statusni simbol. Konzumacija rakije može doneti i nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ukoliko se ne preteruje s količinama.

Ukoliko vas bolja polovina ili bilo ko napadne zbog druženja s rakijom, iznesite joj jedan od ovih argumenata.

Produžuje životni vek

Prevelike količine rakije, i bilo kojeg drugog alkohola, će vam definitivno skratiti životni vek, ali umerena količina vam ga može produžiti. I to zbog toga što antioksidansi pomažu u borbu protiv radikala koji su glavni uzrok starosti.

Oslobađa od stresa

Ukoliko je pijete u umerenim količinama, rakija deluje na nervni sistem, tako da vas opušta. Ponavljamo – samo ukoliko je pijete u umerenim količinama.

Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Odlična stvar kod rakije je ta što sprečava stvaranje naslaga holesterola u vašem kardiovaskularnom sistemu, te vam pomaže da se smanji količina holesterola. A sve to drastično smanjuje opasnost srčanog i moždanog udara.

Pomaže u prevenciji prehlade

Verovatno niste znali da rakija može da posluži kao odličan sirup za kašalj. Isto tako alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekat ćete postići ako ga pomešate s toplom vodom i limunom.

Ne goji

Evo odličnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih „prirodnih“ sokova, rakija je alkohol s malim brojem kalorija! Ispijanjem rakije smanjujete holesterol u krvi i ne podižete kilažu.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Rakija bistri um, i formira karakter.

  • Neca says:

   Slazem se.mada i vino isto tako

   • Kosovac says:

    Neca,….. Vino je vrlo konkurentno, ukoliko je prirodno i ne miriše na sumpor. Može i kršteno vodom, kiselom vodom ili sodavodom, ali na licino mesto. Vrlo sam slab na tankite špriceri.

 2. Pitagora says:

  Vino je jedno vrlo hrišćansko piće i jedan od svetovnih simbola hrišćanstva- I Hristos je pio vino. To su Turci znali, pa su uništavali vinograde po Srbiji i narod se okrenuo gajenju šljiva i pečenju rakije. Psihijatri koji se bave alkoholizmom kao užom oblašću govore čak i o nastanku tzv rakijaškog mentaliteta u nas. Inače, navedeni razlozi su potpuno tačni. I vino sadrži biološke antioksidanse. Preporučujem Navipovo crno "Rojal" zato što nije menjalo kvalitet blizu pola veka, a ko voli slađe, onda Vitač, ili sasvim blaga muskatna vina.

  • Kosovac says:

   Pitagora,….. Kolega, potpuno se slažem sa tobom, ali što se tiče alkoholizma, mi (Srbi) smo negde pri kraju kolone. Seti se koliko Nemci cene Šnaps iz Srbije a ipak se opijaju pivom, Englezi viskijem, Rusi votkom, Muslimani ćajevima. Jeste to mana, ali veća je mana opijanje opijumima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *