50 МИНУТА О СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ: Путин поручио да Београд…

50 MINUTA O SITUACIJI NA KOSOVU: Putin poručio da Beograd…

3 oktobra 2018

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poslao poruku da Beograd može da računa na podršku Moskve oko rešavanja pitanja Kosova, saznaje „Blic“.

Susret Vučića i Putina u Moskvi u svetlu je aktuelnih tenzija na zapadnom Balkanu, ali i provokacija koje su proteklog perioda dolazile sa albanske strane. Prema saznanjima  dvojica predsednika su razgovarala o Kosovu 50 minuta. Posle toga su zajedno ručali oko sat vremena.– Vreme koje su posvetili toj temi govori i da je to bio jedan od najznačajnijih segmenata razgovora. Putin je u toku susreta rekao da Srbija može da računa na podršku u vezi s Kosovom – kaže izvor.

Govoreći kako je protekao sastanak, Vučić je otkrio da je ruskog predsednika upoznao do najsitnijih detalja sa kompletnom situacijom na Kosovu, o tome šta veliki svetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu podršku Srbija očekuje.

– Naišli smo na razumevanje, na iskreni i prijateljski stav Putina i Rusije prema srpskom narodu i Srbiji – kazao je Vučić.

Upitan da li je Putina upoznao sa “planom o razgraničenju”, rekao je da nema šta da priča o planu koji su odbacile i zemlje EU i Albanci i Srbi.

– Mislio sam da je to racionalno rešenje, ali niko drugi nije mislio. Pričao sam o situaciji, o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na KiM. Od dva sata razgovora, najmanje 45-50 minuta smo razgovarali o KiM – kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao i da je bilo reči o kompletnoj situaciji u regionu, te da ne postoji važna regionalna tema koje se nisu dotakli.

– Ne samo dotakli, već detaljno analizirali. U skladu sa tim, očekujem da poseta predsednika Putina donese mnogo konkretnih ekonomskih rezultata, da odmah dovede do ubrzanog rasta naše trgovinske razmene – istakao je Vučić.

Od Rusije, kako je rekao, očekuje jednako snažnu i još snažniju podršku u međunarodnim forumima, podršku teritorijalnom integritetu Srbije, kao i podršku za “nezavisno, slobodno i samostalno” odlučivanje, zbog koga je Srbija cenjena i poštovana.

– Situacija na Zapadnom Balkanu veoma je složena i Srbija se kao država suočava sa brojnim provokacijama svakodnevno. Bez obzira na naše napore da postignemo kompromis i podržimo mir i stabilnost, veoma smo daleko od bilo kakvog rešenja pitanja KiM – istakao je on.

Predsednik Srbije je naglasio da će Srbija kao slobodna i nezavisna država čuvati vojnu neutralnost i izrazio uverenje da je Srbija danas jedina zemlja na zapadnom Balkanu sa takvim opredeljenjem.

– Što se tiče naših ekonomskih veza, ja sam zadovoljan i mislim da možemo i ubuduće da jačamo naše ekonomske odnose – rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pre sastanka iza zatvorenih vrata najavio i da moraju da razgovaraju o situaciji na Balkanu.

– Uveren sam da je neophodno da razgovaramo i o situaciji u regionu – dodao je Putin.

Konstatovao je i da raste nivo robne razmene između dve zemlje, kao i nivo ruskih investicija u privredu Srbije, i izrazio zadovoljstvo što može ponovo da razgovara sa svojim srpskim kolegom u Moskvi.

– A sećam se vaše poslednje posete 8. i 9. maja. Nedavno smo obeležili i 180. godišnjicu naših diplomatskih odnosa. Sa zadovoljstvom primećujem i rast trgovinske razmene. Pri tom je taj rast neprekidan – prošle godine iznosio je 23 odsto, a u prvih šest meseci ove godine preko 13 odsto. Beleži se i rast ruskih ulaganja u srpsku privredu, koja su dostigla četiri milijarde dolara – naglasio je Putin.

Vučić je, uoči sastanka iza zatvorenih vrata, Putinu na ruskom jeziku zahvalio na “svemu što čini za Srbiju” i poklonio mu knjigu “Moja predivna Srbija”.

Vučić Putinu na ruskom: Hvala za sve što činite za Srbiju

Putin zasigurno dolazi u Srbiju, najavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Datum njegovog dolaska biće poznat za dve do tri nedelje. Putin je tražio od saradnika da mu odrede datum posete Srbiji. Kada traži da mu odrede datum, onda to znači da će zasigurno posetiti Srbiju. Da je rekao samo “dolazim”, to ne bi značilo i da će poseta biti realizovana – rekao je Vučić.

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Još nijednom ne čuh i ne videh izjavu Putina po pitanju razgovora sa ovim nepominjenikom!

  • Miraš says:

   Rusi su oprezni. Mogu da pretpostave da Rusiju nastoje da uvuku u kosovsku krizu i to preko predsednika Srbije koji uvek gleda ka svojim gospodarima na Zapadu. Znamo već kako reaguje Zapad na poteze Rusije, uvek nešto pridodaju i preuveličavaju da bi krenuli u svoj planirani napad. Ne žele ni indirektno da budu uvučeni u igre koje bi doprinele doprinela eskalaciji stanja na Kosovu i okupaciji Severa Kosova , itd. Vučič je izjavio da je dobio sve što je tražio u Moskvi. Ali šta je tražio? Možda traži način da eventualno Moskva ne pokvari njegov tj njihov plan ili nešto drugo. ... Naime koliko probnih balona smo videli koje je napravila srpska vrhuška a koji su bili u korist Šiptara i okupacije severa KIM? Šaren vozić kada su specijalne jedinice ROSU izašle na sever, Djurićeva trapava poseta kada su opet specijalne jedinice ušle u Kosovsku Mitrovicu, zvučna poseta Vučića Kosovskoj Mitrovici početkom septembra da bi zauzvrat Tači do kraja meseca septembra isto zvučno posetio Sever. Zatim vojska sa podignutom borbenom gotovošću prema KIM šta će postići il izazvati? Da li da nasuprot njoj i druga strana smesti se na sever KIM čvršće i dugotrajnije ili nešto drugo? Mic po mic dižu obostrano tenzije, a predstava u celini režirana je negde na Zapadu. ... Onaj unutrašnji dijalog o KIM i njegovi famozni kompromisi koji su podrazumevali zamenu teritorija izvukli su od naroda mišljenje da su za poštovanje ustava Srbije i da nisu suprotbo ustavu za vučićeve kompromise. On sad naglašava kako je hteo da sačuva bar nešto, ali i Srbi i Albanci i EU neće njegove kompromise, a zato što ga nismo slušali mi smo krivi što ćemo izgubiti i to nešto. Dakle izgleda kao da ima zadatak da radi na tome kome da smesti krivicu za ono što će tek uslediti. Najpre srpskom narodu, a onda možda i Rusiji. Svi da budu krivi, a on da uvek bude u pravu i čak bez trunčice krivice. Ne tvrdim da je baš tako, ali nešto se iza brda valja.

 2. TC Srbija says:

  A zašto se potencira Zapadni Balkan i to u Moskvi,valjda smo učili svi u školi gde geografski pripadamo.Zašto je potrebno da se zdravo za gotovo prihvata anglo-saksonska odrednica, a šire gledano sučeni smo sa svakodnevnim smišljenim provokacijama iz iste te kuhinje. Neverovatno

  • Velika Metla says:

   TCSrbija,iz SAMO jednog jedinog razloga,a to je da su ova zapadnjačka služinčad odvratna dobila naređenje da potenciraju dodatak (koji sa zdravim razumom nema ama baš nikakve veze)"zapadni"! A sve u svrhu kako je Balkan zapadni,i da zapad polaže tapiju na Balkan! Samo neka mi ti "mozgovi" pokažu gde je južni Balkan!

 3. Budi Bog s nama says:

  Ne obazirimo se mnogo na Av ali svakako moramo reći "Spasibo tebja baljšoja Rosijo!". Za razliku od zapadnih otimača i pretvarača ljudi u robove širom sveta, istok, tj. Rusija razvija s nama prijateljstvo i podržaće nas na forumima do poslednjeg Srboja, dok recimo sa Kinom možemo razvijati ekonomske parkove kako oni kažu, tj. mogu da nas pretvore u malu kinesku četvrt i ko zna možda možemo računati i na vojnu pomoć i kao i od Rusa pomoć na međunarodnim forumima što je i do sada bio slučaj. E, jedino nam nedostaje da zbacimo mafijašku bagru kojoj je budžet i samovoljno zgrtanje para od Soroša milije od sopstvenog naroda koji bukvalno nestaje i oni ne preduzimaju ništa po tom pitanju.Natalitet nam je negativan a i ovo što ga ima gleda da pobegne. Po statistici značajan natalitet nam u stvari daju romi i kinezi, ko zna gde to vodi? Ka Srbiji crno-žute genetike? Verovatno.

 4. Rale says:

  Veleizdajnik vučić je otišao u Moskvu,sa ciljem da ubedi Putina da je ,,interes Srbije" da Rusija ne blokira prijem tzv. kosova u UN. Vučić se u Moskvi proveo kao bos po trnju i od Rusa je umesto podrške dobio dršku ,da se zakiti njome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *