50 odsto Britanaca je za izlazak iz Evropske unije

50 odsto Britanaca je za izlazak iz Evropske unije

14 novembra 2014

BritEuFŠansa da Velika Britanija, opterećena najvećim prilivom migranata u tu zemlju još od Drugog svetskog rata, napusti Evropsku uniju iznosi 50 odsto, izjavio je bivši britanski premijer Džon Mejdžor.

On je na konferenciji u Berlinu upozorio da bi „ova velika nacija mogla da napusti Evropsku uniju ako ne budu sprovedene reforme prava na slobodno kretanje i date zakonske garancije da će EU delovati samo u onim slučajevima gde države članice ne mogu”, preneo je britanski list „Dejli mejl”.

„Protivljenje Evropskoj uniji je dostiglo kritičnu masu tako da sada, po prvi put, postoji ozbiljna mogućnost da bi naši glasači na referendumu mogli da podrže izlazak iz Unije”, istakao je Mejdžor.

„Procenjujem da šansa da do toga dođe iznosi nešto ispod 50 odsto. Ali ako pregovori ne budu išli dobro, taj procenat će rasti. Suprotno tome, ako budu sprovedene stvarne reforme, procenat će pasti. Od naših evropskih partnera tražim da shvate da smo blizu prekretnice koja nije ni u čijem interesu”, rekao je bivši konzervativni premijer Velike Britanije.

Mejdžor je dodao i da „frustracija Britanije Evropskom unijom nije predstava, niti politička taktika da bismo od partnera dobili ustupke. Postoji veoma realan rizik od podele koja bi mogla da ugrozi budućnost Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope u celini”.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    Samo Srbi sve daju i prodaju za kartu da se popnu na Titanik. Pa ni to nam ne daju. Mi ćemo da plovimo na brodu Velike Albanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *