OPASNOST OD SUKOBA: Povratak 300 džihadista u BIH

OPASNOST OD SUKOBA: Povratak 300 džihadista u BIH

11 januara 2014

Syria rebelsU Siriji se bori 300 džihadista iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a njihov bi povratak u domicilne zemlje bio izuzetno opasan, jer je reč o teroristima koji su pokazali okrutnost u sirijskom ratu, piše „Večernji list“ u izdanju za BiH.

„Regionalne obaveštajne službe, posebno u BiH i Srbiji, su u pripravnosti nakon što je Slobodna sirijska vojska, glavna pobunjenička snaga koja se bori za svrgavanje Bašara al Asada i osnivanje sekularne demokratske države Sirije, pokrenula rat protiv radikalnih islamističkih grupa“, navodi list.

Od oko 300 dobrovoljaca koji se bore u Siriji, njih oko 120 je iz BiH, 93 iz Srbije, oko 60 iz Makedonije, a osnovana je i brigada „Džajš Muhamed Katiba“, koja je sastavljena upravo od balkanskih vehabijskih selefija, najradikalnije struje među muslimanskim sunitima.

Bajro Ikanović, komandant brigade „Džajš Muhamed Katiba“, najekstremnije vojne formacije u Siriji, koja je u gradu Azazu uspela uspostaviti bošnjačku vehabijsku paradržavicu sličnu onoj u Gornjoj Maoči, u BiH je već osuđivan za terorizam, piše „Večernji list“.
Njegov zamenik bio je Mirza Ganić iz Novog Pazara, koji je nedavno ubijen, a poznat je po pretnjama potpredsedniku Vlade Srbije Rasimu Ljajiću i ministru bezbednosti BiH Fahrudinu Radončiću, koji su inicirali zabranu odlazaka u strane vojne i praravojne formacije državljanima Srbije i BiH, te njihovo kažnjavanje zatvorom i do deset godina.

Pre odlaska na ratište u Siriju, prema tvrdnjama „Večernjeg lista“, dobrovoljci borave u Gornjoj Maoči, a u pripremi im pomažu Nusret Imamović i njegov pomoćnik Ibro Delić.

Nakon nekoliko dana boravka u Gornjoj Maoči kreću u „sveti rat“ preko Beča ili Istambula dolaze u turski grad Atakiju, te organizovano prelaze tursko-sirijsku granicu. U Siriji ilegalno ulaze preko prelaza Bab el-Hava, a onda se okupljaju u mestu Sarmada u Siriji, gde se izvodi i verska obuka za sledbenike islamske države Irak i Levant.

„Iako sirijska obaveštajna služba i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH razmenjuju podatke o kretanju opasnih terorista, Sirijci postavljaju pitanje zašto BiH dopušta opasnim radikalnim islamistima da dolaze u tu zemlju“, dodaje se u tekstu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *