61. МЕЂУНАРОДНИ БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА: Цео свет у рукама читалаца

61. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA: Ceo svet u rukama čitalaca

22 oktobra 2016

15-sajam-knjiga-mandj_620x0

KAPIJE 61. međunarodnog beogradskog sajma knjiga otvoriće se u nedelju, 23. oktobra u 10 časova, a najveća svetkovina pisane reči će se do 30. oktobra odvijati pod sloganom „Knjige u ruke“.

Ceremonija svečanog otvaranja počeće u nedelju u 18 časova, a zvanično će Sajam otvoriti pisac i predsednik Matice srpske Dragan Stanić. Svečanost će se odvijati pred štandom zemlje počasnog gosta Islamske Republike Iran, uz prisustvo iranskih zvaničnika.

Pojedinačna ulaznica koštaće 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara. Sajam će petkom, subotom i nedeljom biti otvoren od 10 do 21 čas, a radnim danima do 20 časova.

U sajamskim halama predstaviće se 450 izdavača, od toga četrdesetak inostranih, iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Irana… Posetioci će moći da sagledaju celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju, ali i da prisustvuju mnogobrojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu i aktuelnom društvenom trenutku.

Na Sajmu će biti organizovane i tematske tribine povodom 400-godišnjice Servantesa i Šekspira i stogodišnjice Petra Kočića, kao i izložbe, Festival stvaralaštva mladih, školski (27. oktobra) i porodični dan.

Iranski zvaničnici će tokom trajanja manifestacije imati niz susreta sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima naših institucija kulture, te s njima potpisati trogodišnji program saradnje. Na Sajmu će učestvovati desetak izdavača iz Irana koji će predstaviti dela na persijskom, engleskom i srpskom jeziku. Biće predstavljeno šest knjiga koje je na srpskom objavio Kulturni centar Irana, održaće se četiri okrugla stola uz učešće iranskih i srpskih pisaca, radionica ilustracije, izložbe, revija iranskih filmova u Kinoteci, a biće nam predstavljeno i dramsko pripovedanje.

Očekuje se potpisivanje sporazuma o uzajamnoj prodaji autorskih prava između iranske književne agencije i iranskih i srpskih izdavača za objavljivanje 20 dela, kao i protokola o saradnji sa jednim srpskim izdavačem za prevođenje triju naslova na srpski jezik, a u planu je i osnivanje udruženja književnika Srbije i Irana.

Posebna pažnja na ovogodišnjem Sajmu knjiga biće posvećena predstavljanju dela autora mlađih od 30 godina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *