Naučnici stvorili veštački pankreas

Naučnici stvorili veštački pankreas

25 februara 2014

panEvropski naučnici saopštili su da su napravili veštački pankreas koji bi direktno proizvodio insulin u organizmu i pomogao u lečenju dijabetesa, prenose danas francuski mediji.

Evropski centar za istraživanje dijabetesa sa sedištem u Bezansonu ustanovio je proces dobijanja veštačkog pankreasa.

Posle 20 godina istraživanja, novi veštački pankreas izgleda kao džep debljine od nekoliko milimetara koji bi se ugradio u stomak pacijenta. Unutar tog polupropustljivog džepa se nalaze žive ćelije sposobne da direktno luče insulin.

„Naš cilj je bio da pacijent više ne dobija injekcije insulina“, naveli su stručnjaci i dodali da taj pankreas ne leči dijabetes već omogućava da pacijent ne misli stalno na svoju bolest. Veštački pankreas se trenutno klinički ispituje na laboratorijskim životinjama, a prvi testovi na ljude očekuju se krajem 2015. godine.

On je prvenstveno namenjen pacijentima s dijabetesom tipa 1, koji pogađa mlađe osobe, posebno u pubertetu. Dijabetes, u narodu poznat kao šećerna bolest, predstavlja poremećaj nivoa glukoze u krvi do kojeg dolazi kada žlezda pankreas potpuno ili delimičcno prestane da luči hormon insulin.

Ta bolest može u početku da se leči tabletama, a kasnije injekcijama insulina. Prvi simptomi bolesti su umor i slabost, zamagljen vid, stalna žeđ, naglo mršavljenje i čest odlazak u toalet. Komplikacije bolesti su hipoglikemija, koma, kao i kardio-vaskularne bolesti, vaskularne komplikacije (gangrena, slepilo), bolesti bubrega, bolesti moždanih funkcija, koji mogu dovesti do fatalnog ishoda.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *