7 намирница за раван стомак: Једите да бисте ослабили!

7 namirnica za ravan stomak: Jedite da biste oslabili!

7 marta 2017

640975_jelo-hrana-foto-pixabay-com_iff

Ko kaže da morate da gladujete da biste mršavili? Verovali ili ne, ali zaista postoje namirnice koje mogu da vam pomognu da skinete višak centimetara sa stomaka… stražnjice, butina…

Loren Blejk, dijetetičar i menadžer sportske ishrane u Medicinskom centru Veksner pri Državnom univerzitetu Ohajo, predlaže namirnice koje vam mogu pomoći da ostvarite željenu telesnu težinu i telo iz snova.

Avokado

Uprkos ranijim stavovima prema mastima, zdrave masti ne treba da vam budu neprijatelj, kažu rezultati jedne studije iz 2016. godine, objavljene u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology. Avokado sadrži zdrave masti koje mogu da vam pomognu da ostanete siti i zadovoljni, kaže Blejk.

– Za avokado volim da kažem da je prirodni puter – kaže Blejkova, i dodaje da preporučuje da se ovo voće namaže na parče tosta od celog zrna pšenice. – Ako nemam avokado u kući, vreme je za odlazak u prodavnicu!

Bobičavo voće

Jedna studija iz 2015. godine, objavljena u časopisu BMJ, ustanovila je da se osobe čija je ishrana bogata flavonoidima – ima ih u bobičavom voću, crnom luku i čak i vinu – manje goje kako stare. Blejkova ih takođe voli zbog visokog procenta vlakana i vode.

– Imaju nešto niži glikemijski indeks, tako da vam neće tako brzo skočiti šećer u krvi – kaže ona.

Sočivo i pasulj

Vlaknaste namirnice kao što su sočivo i pasulj vam pomažu da duže ostanete siti.

– Vlakna potiču od svih jestivih biljaka, a biljke obično imaju manje kalorija tako da možete više da ih jedete. Više volim da mi kažu da mogu da jedem više nego manje nečega!

Istraživanja podržavaju ovaj stav – u jednoj studiji iz 2015. godine, objavljenoj u časopisu Annals of Internal Medicine, navodi se da veći unos vlakana može da donese više koristi nego restriktivniji plan ishrane.

Nemasni proteini

Masna riba kao što je losos, koji je bogat omega-3 masnim kiselinama, belo meso kao što je piletina ili ćuretina, mogu da vam pomognu da se zaštitite od neželjenih kilograma. Nemasni proteini, bez obzira da li su biljnog ili životinjskog porekla, mogu da vam pomognu da ostanete siti. Kao deo mediteranske ishrane, nemasni proteini se već dugo smatraju moćnim sredstvom za mršavljenje, prema rezultatima nekoliko studija.

Povrće bez skroba

Kod mršavljenja, Blejkova savetuje svoje klijente da pola tanjira napune povrćem bez skroba kao što je paprika, karfiol, pečurke, brokoli, špargla i prokelj. U povrće bogato skrobom, s druge strane, spadaju krompir, grašak i kukuruz. U jednoj studiji iz 2015. godine, objavljenoj u časopisu PLOS One, istraživači sa Harvard univerziteta su ustanovili da su, posle 24 godine, muškarci i žene koji su unosili povrće bez skroba, koje je bogatije vlaknima i ima manje ugljenih hidrata, mršavili. Kao i bobičavo voće, namirnice bez skroba imaju niži glikemijski indeks, što znači da dovode do manjeg skoka šećera u krvi i manje gladi.

Žitarice od celog zrna

Iako su pšenica i hleb postali predmet debata u krugovima koji zastupaju holistički velnes, Blejkova kaže da su žitarice od celog zrna – koje su takođe bogate vlaknima – važan deo zdrave ishrane. To ne znači da treba da potpuno da se odreknete hleba!

– Volim namirnice kao što su smeđi pirinač i ovsena kaša zato što su to žitarice od celog zrna koje obično imaju malo više vlakana od hleba.

Ako se odlučite za hleb, Blejkova predlaže varijantu od 100 odsto pšenice sa celim zrnom.

Crna čokolada

Takođe bogata flavonoidima i zdravim mastima, crna čokolada je poslednjih godina postala sastavni deo dijeta za mršavljenje. Istraživanja povezuju njen unos sa raznim prednostima, od smanjene želje za slatkim do manjeg skoka šećera u krvi. Blejk predlaže da se počastite komadićem crne čokolade ili da umešate crni kakao u prahu u smuti bogat proteinima sa puterom od badema ili kikirikija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *