7 теорија завере за које се испоставило да су истина

7 teorija zavere za koje se ispostavilo da su istina

31 oktobra 2016

fdsj327rgdsaslklasd

Teoretičare zavera često nazivajuj ludacima koji iz svoje dosade izmišljaju nategnute teorije kopajući stvari i izvlačeći ih iz konteksta, a iako to možda ponekad može biti i slučaj, sledeći primeri će vam dokazati kako upravo tim stavom vlade i moćnici pokušavaju da se izvuku iz nezgodnih situacija.

Lakše je optužiti nekoga da je lud, nego otkriti svoje mračne tajne, no ove su se ipak obelodanile. Pitanje je koliko je još takvih teorija za koje će vreme pokazati pravu istinu.

1. Testiranja bolesti na ljudima

Na primer, američka vlada je od 1932. do 1972. vodila tajni eksperiment u kojem su 400 Afroamerikanaca zarazili sifilisom bez njihovog znanja, a kamoli pristanka. Muškarcima su rekli da imaju “lošu krv” umesto da ih obaveste kako su zaraženi polnom bolešću te da ih leče od nje.

Cilj studije bio je analiza da li pogađa sifilis drugačije crnce od belaca, a do završetka studije samo je 74 originalnih ispitanika ostalo živo.

2. Projekat MK-ULTA

Portal “Wired” ponudio je dokaze o tome kako su u ovom projektu agenti američke CIA-e ljudskim subjektima davali razne koktele lekova s ciljem isprobavanja tehnika kontrole uma i pronalaskom seruma istine koji će kasnije koristiti na neprijateljima države.

Takođe, želeli su da stvore i tzv. pilule za amenziju, a koristili su se i terapijom elektrošokovima, hipnozom, subliminalnim uveravanjem i tehnikama izolacije. Ovaj se program spominje u knjizi “Muškarci koji bulje u koze”, po kojoj je kasnije nastao i istoimeni film s Džordžom Klunijem u glavnoj ulozi.

3. Operacijom Spajalica ubice su postale ugledni građani

Adolf Hitler sigurno ni u najgoroj noćnoj mori nije mogao zamisliti da će stotine njegovih naučnika nakon Drugog svetskog rata postati američki građani i pomoći SAD-u da postane tehnološka velesila.

Nakon Drugog svetskog rata SAD je htela da poveća tehnološku i naučnu prednost nad drugim zemljama. Stoga su odlučili da iskoriste znanje nacističkih naučnika i da ih zaposle kod kod sebe. Tajna operacija američke vlade nazvana je “Operacija Spajalica” a cilj je bio domoći se naučnika iz poražene nacističke Nemačke.

To su bili najveći stručnjaci iz nacističke ratne industrije, medicine i odeljka hemijskog oružja. Pretpostavka je bila – ako ih ne uzmemo mi, uzeće ih Rusi.

Skoro 1600 talentovanih i uspešnih nacističkinaučnika, lekara i inženjera dobilo je vize, postali su američki državljani i do kraja života ugodno živeli zahvaljujući američkoj vojsci koja je sistemski radila na lažiranju nacističkih biografija te od Hitlerovih nekadašnjih bliskih saradnika napravila uzorne američke građane.

4. Lažno svedočenje pred Kongresom

Nadžira, 15-godišnja devojčica iz Kuvajta., 1990. je svedočila pred američkim Kongresom kako je videla da irački vojnici izvlače decu iz inkubatora u bolnici te ih bacaju na pod. Kasnije je istraga pokazala da je svedočenje organizovao jedan PR iz kompanije “Hil & Nolton”, a da je Nadžira kći kuvajtskog veleposlanika u SAD-u, pisao je “Njujork tajms”.

Isprva je “Amnesti Internešnl” potvrdio devojčin iskaz. No nakon ponovne istrage, grupe i druge organizacije za ljudska prava promenile su svoj stav. Cilj je bio ubrzati američku akciju u Zalivskom ratu.

5. Hilsboro

15. aprila 1989., 96 Liverpulovih navijača zdrobljeno u stampedu je te više od stotinu njih povređeno dok su gledali utakmicu polufinala na stadionu “Hilsboro”. Sudija 2011. govorio porodicama stradalih da su teorije zavera o tome čija je sve krivica za događaj glupost, no istina je izašla na videlo nakon pune 23 godine – za tragediju je ipak bila kriva policija, a ne navijači.

Više od dve decenije portodice žrtava vodile su kampanju da se objave dokumenti koji bi dali uvid u nesreću, odnosno propuste policije u njenom sprečavanju ili ublažavanju posljedica. Kada su objavljeni rezultati nezavisne istrage zasnovane na proučavanju više od 400.000 dokumenata, sve sumnje ogorčenih porodica su potvrđene.

Među njima su i policijski izvještaji s rukom pisanim komentarima “ukloni poslednju stranicu”, “ukloni poslednji odlomak” i “prepravljeno na zahtev”.

6. Otrovali su alkohol za vreme prohibicije

SAD je 18. amandmanom u januaru 1920. zabranio proizvodnju, prodaju i transport alkohola – ali ne i njegovo konzumiranje. Uprkos naporima vlade, problem alkoholizma zapravo je narastao u tom razdoblju. Do sredine 1927., vlada SAD-a stavljala je smrtonosne hemikalije u alkohol.

Pre je koristila metilni alkohol, ali posle su odlučili da stavljaju kerozin, hloroform i aceton zbog čega je konzumacija alkohola postala još teža. Iako je glavni islednik u Njujorku Čarls Noris pokušao da upozori javnost, 1926. otrovni alkohol ubio je 400 ljudi u Njujorku. Sledeće godine ih je umrlo sedamsto.

7. Operacija Nortvuds

Ovo je bio američki plan iz doba Hladnog rata. Oni su nameravali da lažiraju razne napade širom SAD-a za koje bi potom optužili Kubu, koju bi potom napali i uništili, a pritom imali svetsku potporu. Iako su pronađeni i objavljeni dokumenti o tome, na sreću plan nikad nije prešao u aktivnu fazu.

(Express.hr)

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    Pod tačkom 3 kaže se da su Amerikanci ideju da iskoriste Hitlerove naučnike dobili posle rata, što je netačno. Nacistički projekat i Hitlerov lik i delo bili su zajednički plan Zapada (uključujući i SAD), predvodjenog Vatikanom i britanskom krunom. Bogati pojedinci, velike kompanije i institucije SAD-a su Hitlera podržavali od njegovog dolaska na vlast, pomagali mu novcem, u naoružavanju, dopremali komponente koje u Nemačkoj nisu mogle da se proizvode, slale svoje naučnike i stručnjake na ispomoć u Nemačku, gde su oni zajedno sa nemačkim razvijali borbene avione, oružja, bojne i druge otrove, razmenjivali znanja i iskustva, obučavali osoblje i pružali im svaku drugu pomoć. Dakle, operacija Spajalica je samo nastavak intenzivne saradnje američke i nemačke nauke i nastavak Hitlerovog projekta u tajnosti i na novoj lokaciji - u Americi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *