72 godine od ustaškog pira na Velebitu i Pagu

72 godine od ustaškog pira na Velebitu i Pagu

14 avgusta 2013

jadovno-pag-parasto53Pre 72 godine, noću 14. na 15. avgust, pred praznik Velike gospe, ustaše su u logorima Slana na ostrvu Pagu i Jadovno na Velebitu izvršile masovnu likvidaciju preostalih logoraša. Na Pagu je pobijeno najmanje 791, a na Velebitu oko 1.500 žrtava. „Zgrožene monstruoznošću zločina i brojem pobijenih zatočenika, italijanske okupacione snage preuzele su od NDH civilnu i vojnu vlast na tom području i naredile zatvaranje logora smrti“, kaže predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić.

Dodatni razlog za zabrinutost Italijana bio je masovni ustanak Srba u Lici protiv ustaške tiranije.

„Želeći da unište tragove zločina i pobiju ostatak zatočenika u kratkom roku, ustaški naredbodavci su motivisali dželate sa dodatnih 100 kuna po satu klanja. Noć uoči katoličkog praznika Velike Gospe, zločinci su u uvali Slana na ostrvu Pagu poklali preostale zatočenike, muškarce žene i djecu“, podsjeća Bastašić.

On kaže da su ustaški zločinci sutradan ujutro, 15. avgusta, dovršili krvavi pir, nakon čega su se, pijani i krvavih uniformi, priključili procesiji koja se kretala ulicama Paga i završila u katoličkoj crkvi u centru grada.

„Gotovo u isto vreme, ustaše su u logoru Jadovno, na Velebitu, mitraljezima streljale oko 1.500 preostalih zatočenika i zatrpale ih u jame iskopane u samom logoru“, navodi Bastašić.

On dodaje da su italijanski vojni sanitarci na mestu zločina na Pagu ekshumirali i spalili 791, kako su zabeležili, „sveže zakopani leš“. Među ovim žrtvama bilo je 407 muškaraca, 293 žene i 91 dijete. Njihov pepeo zatrpan je u paškom kamenjaru.

Danas na ostrvu Pagu, na mjestu nekadašnjeg logora, nema spomenika koji bi podsjećao na stravičnu sudbinu najmanje 8.020 ljudi, nedužnih žrtava – Srba i Jevreja, pobijenih u ljeto 1941. godine.

Spomen-ploča u uvali Slana, obnovljena prije dvije godine, razbijena je nakon dva dana, istu sudbinu doživila je 19 dana nakon ponovnog postavljanja 29. jula ove godine. Na mjestu logora Jadovno u proteklom ratu porušeno je spomen- obeležje, a tela žrtava i dalje leže neekshumirana. Prošle godine su potomci žrtava na mjestu nekadašnjeg logora postavili i osveštali Časni krst.

„Danas, sedamdeset i dve godine kasnije, gotovo niko se neće setiti klanice koja se dogodila 15. avgusta 1941. na Velebitu i na Pagu. A trebalo bi, radi naših predaka, našeg dostojanstva i naših potomaka. Među mnogobrojnim potomcima žrtava, uspomenu na njih čuva tek nekoliko njih“, poručuje Bastašić.

(Jadovno.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. OBRADOVIC MIRKO says:

    mene zbunjuje zastoselasite da kzete -a j to zlocin rvatske naije u celini - dali smatate dasad adsunravil nezvisnu drzavu hrvatsku - da sad ima dobromisjenih hrvata prema srbma - ako jeiznimka dobra onda treb da sesetmo -iznima potvrdjuj pril -svi hrvati su iti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *