HRVATSKI ŠOVINIZAM: Uništene srpske kuće oporezuju kao luksuz!

HRVATSKI ŠOVINIZAM: Uništene srpske kuće oporezuju kao luksuz!

7 septembra 2014

oluja4f Srbi koji su vlasnici imovine u Hrvatskoj uskoro bi se mogli naći na udaru nove poreske politike, po kojoj će plaćati porez na uništene kuće kao na luksuz i to višestruko više od domicilnih Hrvata, čiji je krajnji cilj, ocenjuju predstavnici prognanih Srba, da se tako stavi pečat na akcije „Bljesak“ i „Oluja“!

Naime, svi oni koji ne budu imali hrvatsku ličnu kartu i prebivalište prijavljeno na adresi gde im je imovina i to po uslovima koje predviđa novi hrvatski Zakon o prebivalištu, plaćaće porez 3,5 puta veći od onoga koji plaćaju građani koji su prijavljeni u Hrvatskoj.

Iako poreske stope još nisu precizno utvrđene, postoje nagoveštaji da će biti na tragu rešenja koja je primenila Slovenija, gde se kuće oporezuju stopom od 0,15 odsto vrednosti nekretnine, ako vlasnik u njoj živi, te po stopi od 0,5 odsto ako je nekretnina prazna ili je vlasnik iznajmljuje.

Po planu Tuđmana i Šeksa

Na osnovu toga, u izbegličkim udruženjima došli su do računice da bi Srbi koji ne žive u svojoj imovini u Hrvatskoj, za staru napuštenu kuću vrednu do 30.000 KM trebalo da plaćaju oko 150 KM poreza godišnje, a za onu od 80.000 KM porez bi iznosio oko 400 KM! Prema rečima Vojina Radinkovića koji ima imovinu u Drnišu, njegova kuća je obnovljena najlošijim materijalom, i trenutno je neuslovna za život.

– Njena vrednost je procenjena na oko 39.000 KM i čuo sam da ću morati da platim porez oko 200 KM godišnje. Ako bude tako, mogu komotno odmah da je uzmu, jer ne želim još jednom da prolazim kroz njihov teror. Prvo su nas terali oružjem, a sada to rade u rukavicama – prokomentarisao je Radinković za Press.

Predsednik Udruženja Srba prognanih iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan ne spori da porez treba plaćati i ističe da u tom pogledu niko ne treba da spekuliše i izbegava tu obavezu, ali ocenjuje da treba voditi računa o vrednosti imovine koja se oporezuje, uzimajući u obzir da je srpska imovina u Hrvatskoj obnovljena na najnižem nivou.

– To je urađeno najnekvalitetnije, koliko je moglo biti. Ako se na to uvode visoki porezi, onda je to definitivno isterivanje tog stanovništva, odnosno oduzimanje njihove imovine. Ono što je započeto u „Bljesku“ i „Oluji“, kada su Srbi prognani sa tog prostora, sada se pokušava zapečatiti. Time bi Hrvatska postigla svoj cilj, a politika koju su započeli Franjo Tuđman, Vladimir Šeks i ostala ekipa, sada bi doživela svoju konačnu realizaciju, jer bi zacrtani planovi bili ostvareni – kazao je Džodan.

Neviđen finansijski udar

On je pojasnio da će ovakvom poreskom politikom imovina sigurno biti oduzeta, jer su vlasnici uglavnom starije osobe sa niskim penzijama, koji nisu u stanju da plaćaju astronomske poreske obaveze.

– Oduzimanje imovine i jeste konačni cilj i to se dalo naslutiti još pre nekoliko godina na osnovu nekorektnog ponašanja međunarodne zajednice i njihove tadašnje izaslanice Doris Pak. Imali su duple aršine kada je u pitanju povrat stanarskog prava i imovine, jer ako se to moglo rešavati u BiH, Srbiji, pa čak dobrim delom i u Sloveniji, kako Hrvatskoj nije nametnuta obaveza da vrati preko 30.000 stanova. To je neviđena pljačka! – ocenio je Džodan.

On je podsetio da Srbi trenutno ne plaćaju porez na obnovljenu imovinu u Hrvatskoj, a nove cene koje bi trebalo da zažive od sledeće godine neviđen su finansijski udar.

– Ako na imovinu od oko 30.000 KM treba platiti 150 KM poreza, to je previše. To je oko 600 kuna, a penzije tog dela stanovništva su oko 1.600 kuna, što dovoljno govori koliki je to problem za njih. Ti ljudi ionako nemaju od čega da žive i zbog nebrige su dovedeni do prosjačkog štapa – dodao je Džodan.

U Koaliciji udruženja izbeglica procenuju da u Srbiji živi preko 300.000 proteranih Srba, oko 50.000 u Republici Srpskoj, te još oko 50.000 u inostranstvu, što znači da će blizu 150.000 njihovih stambenih objekata biti oporezovano.

Objašnjavaju i da su postojale najave da bi primena novih zakona u Hrvatskoj trebalo da počne od 2015, ali se nadaju da će čitav proces biti odgođen do početka 2016. godine.

Ocenjuju i da porez nikako ne bi trebalo primenjivati na kuće koje nisu obnovljene ili koje su u procesu obnove, te napominju da će pratiti dešavanja i reagovati preko srpskih predstavnika u hrvatskoj vlasti.

Jedan od načina, objašnjavaju upućeni, na osnovu kojeg bi Srbi mogli da izbegnu plaćanje novih nameta, jeste prijava privremenog odlaska iz zemlje.

Policija dolazi u kontrolu

Naime, potrebno je da imaju hrvatsku ličnu kartu i da se prijave na adresu gde već imaju svoj objekat. Hrvatska dozvoljava svojim građanima da prijave privremeni odlazak iz zemlje na pet godina, pa bi oni koji žive i rade u Srbiji, BiH ili negde drugo van Hrvatske, na taj način mogli da izbegnu plaćanje dodatnog poreza. Na obrascu mogu da navedu da je razlog privremenog odlaska posao, lečenje, školovanje, briga o starima i nemoćnima…

– Preporučujemo našim zemljacima, koji imaju hrvatske lične karte, da prijave privremeni odlazak iz Hrvatske i da ga opravdaju relevantnim dokazima. Opcija po kojoj lice koje živi duže od tri meseca u Hrvatskoj, ne treba da prijavljuje privremeni boravak, rizična je i ne preporučujemo je. Može se desiti da hrvatska policija proverava da li osoba živi na toj adresi, a ako ga u tom trenutku ne pronađu, mogu pokrenuti postupak brisanja iz prebivališta i izreći novčanu kaznu. Na primer, osoba živi šest ili sedam meseci godišnje u Hrvatskoj, međutim, policija dođe u proveru u periodu kad nije tu i na osnovu toga primeni navedene mere – pojasnili su iz Koalicije udruženja izbeglica u detaljnom uputstvu raseljenim licima koja nastoje da ostvare svoja prava u Hrvatskoj.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIJedan komentar

  1. mitovi i srbijanske laži says:

    Barem da na neki način naplatimo ogromnu štetu od 90-95e počinjenu od balvanaša (terorista) !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *