NAJKRVAVIJI DAN U GAZI – Izraelci ubijaju decu i civile i za to okrivljuju Palestince

NAJKRVAVIJI DAN U GAZI – Izraelci ubijaju decu i civile i za to okrivljuju Palestince

20 jula 2014

199153362853cbf2be984c1807U Gazi je danas poginulo 87 Palestinaca, a izraelska vojska je potvrdila da je poginulo i trinaest njihovih pripadnika.

Ukupno 87 Palestinaca ubijeno je danas širom pojasa Gaze, nakon sto je Izrael pojačao ofanzivu na tu palestinsku teritoriju.

Bio je to najkrvaviji dan u pojasu Gaze za poslednjih pet godina, navodi AFP.

Portparol hitnih službi u Pojasu Gaze, Ašraf al Kidra, rekao je da je od početka izraelske vojne operacije 8. jula poginulo 425 ljudi i da je među njima 112 dece, 41 žena i 25 starijih ljudi.

Trinaest izraelskih vojnika ubijeno je prošle noći i rano jutros u nekoliko incidenta širom pojasa Gaze, čime je broj ukupno poginulih vojnika za manje od dva dana dostigao 18, potvrdila je izraelska armija.

Sedmorica vojnika ubijena su kada je antitenkovska raketa ispaljena iz pojasa Gaze pogodila oklopno trransportno vozilo, javljaju izraelski mediji.

Vozilo se našlo na udaru napada i sa druge lokacije u isto vreme. Izraelski mediji ističu, pozivajući se na vojne izvore, da je na to vozilo ispaljena raketa iz jednog doma u Gazi.

Netanijahu: Hamas je kriv, prave ljudske štitove

U raketiranju Izraela iz pojasa Gaze od početka operacije Zaštitna ivica, 8. jula, poginula su i dva izraelska civila.
Usred žestokih izraelskih udara na kvart Šeđaiju u Gazi, premijer Netanijahu kaže da se Izrael usredsređuje na glavne tačke terora i da je taj kvart takva tačka.

Za vreme intervjuua za BBC, dogovorenog pre današnjih sukoba, Netanijahu je rekao da je Izrael zatražio od stanovnika Šeđaije na razne načine da napuste taj kvart ali im je Hamas rekao da ostanu i da praktično služe kao „ljudski štitovi“.

Izraelski premijer je danas rekao stanovnicima da idu, istakavši da za razliku od Hamasa, Izrael nema želju da ih povredi.

„Hamas je odgovoran za eskalaciju i Hamas je odgovoran za povrede civila“, rekao je Netanijahu.

Hiljade užasnutih Palestinaca bežalo je danas iz tog kvarta u grad Gazu od granatiranja. U Šeđaiji inače živi oko 100.000 ljudi. Tamo je danas poginulo najmanje 60 Palestinaca.

Netanijahu je dao intervju i za CNN, ocenivši da će se trenutna operacija nastaviti dok se ne vrati zatišje. Za ABC je rekao da će nakon obnavljanja zatišja Izrael raditi s međunarodnom zajednicom na demilitarizaciji Gaze.

On je istakao da je Hamas prekršio svaki pokušaj da se postigne prekid vatre ili zatišje u borbama, uključujući i današnje humanitrno primirje samo u kvartu Šeđaija, prvobitno planirano da traje dva sata, pa posle produženo za još dva.

Takođe je prekršen humanitarni prekid vatre u četvrtak i odbačena egipatska inicijativa da prestanu neprijateljstva. Na pitanje CNN-a koliko će biti potrebno Izraelu da završi operaciju, za koju tvrdi da ima za cilj uništenje tunela Hamasa ispod granice s Izraelom, Netanijahu je rekao da ide prilično brzo ali nije pominjao vremenski rok.

Za večeras je Netanijahu sazvao sednicu bezbednosnog kabineta.

„Izrael je izdejstvovao međunarodni legitimitet za vojnu operaciju u Gazi“

Netanijahu je danas rekao i da postoji „vrlo jaka“ međunarodna podrška za vojnu operaciju u pojasu Gaze, u kojoj je za 13 dana ubijeno više od 430 Palestinaca.

„Mi vodimo kompleksnu, duboku, intenzivnu aktivnost unutar pojasa Gaze i postoji podrška sveta za to… vrlo jaka podrška unutar međunarodne zajednice za aktivnost koju IDF (izraelska odbrambena armija) obavlja,“ rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare u Ministarstvu odbrane u Tel Avivu.

On je dodao da je Izrael izdejstvovao „međunarodni legitimitet“ za svoju vojnu operaciju u Gazi, kada je prihvatio egipatski predlog za prekid vatre 15. jula, koji je Hamas odbio.

Netanijahu je najavio da će se operacija u Gazi „proširiti koliko je neophodno“ da se povrati zatišje za izraelske građane.

Ranije danas izraelski ministar ekonomije optužio je Hamas da se ponaša kukavički, rekavši i da je ta Islamska militantna organizacija odgovorna za kako je rekao „samo-genocid“.

„Ako hiljade projektila gađa vašu kuću i vašu porodicu, da li biste pričali o srazmeri. Jedina razlika između nas i Hamasa je što oni namerno šalju svoje žene i decu da stoje pored raketa tako da poginu, kako bi oni posle mogli da izađu i plaču pred svetom. To je kukavički i i mi imamo pravo da se branimo, izašli smo iz Gaze pre devet godina. Ovo može da se završi istog trena, kada se oni razoružaju i prestanu da nas gađaju“, rekao je Naftali Benet, ministar ekonomije Izraela.

Danas je, na zahtev Hamasa i Crvenog krsta, proglašeno primirje, ali je i ono prekršeno. Dok iz časa u čas pristižu brojevi žrtava sa palestinske strane, izraelski mediji javljaju da su članovi Hamasa bili ti koji su prekršili prekid vatre.

Keri: Hamas da prihvati prekid vatre

SAD su danas zaoštrile stav prema militantnoj palestinskoj organizaciji Hamas i uputile joj zahtev da prihvati sporazum o prekidu vatre da bi prestao njen sukob s Izraelom koji traje gotovo dve sedmice.

Američki državni sekretar Džon Keri nazvao je situaciju „gadnom“ i istakao da Izrael ima pravo da se brani od stalnih raketnih napada Hamasa iz Pojasa Gaze koji taj pokret kontroliše.

„Gadno je. Rat je gadan. I ružne stvari će se dešavati. Ali oni (Hamas) moraju da uvide sopstvenu odgovornost“, ocenio je Keri.

Keri je takođe optužio Hamas za pokušaj drogiranja, otmice i nasilnog odvođenja Izraelaca u Pojas Gaze – kroz mrežu tunela koje hamasovci koriste za prekogranične napade.

„Ni jedna država ne bi mogla da sedi skrštenih ruku, i ne preduzima ništa da se obračuna s ljudima koji na nju lansiraju hiljade raketa“, rekao je
Keri.

Prema njegovim rečima, Hamas mora da ustukne, pokaže dozu razuma i prihvati ponudu za prekid vatre.

„Onda ćemo sigurno razgovarati o svim pitanjima koja su relevantne za krizu“, dodao je Keri.

Za 13 dana konflikta koji je eskalirao u kopnenu ofanzivu Izraela na Pojas Gaze, ubijeno je više od 400 Palestinaca i sedam Izraelaca.

Keri namerava, kako je rekao, da se uskoro sastane sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom i spreman je da hitno otputuje na Bliski istok, ako to bude potrebno.

SAD se zalažzu za predlog primirja koji potiče od Egipta. Izrael je taj predlog prihvatio, ali ne i Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze.

Hamas se oslanja na vlade Katara i Turske da sačine alternativni plan.

Katar i Turska su, pak, povezane sa organizacijom Muslimansko bratstvo koja je povezano sa Hamasom, ali je zabranjeno u Egiptu.

Keri u današnjoj izjavi nije spominjao ni katarske ni turske napore da se dođe do prekida vatre, ali je rekao da svaki predlog o prekidu mora biti bezuslovan i ne sme „nagrađivati terorističko ponašanje“.

Šef američke diplomatije je takođe rekao da je poslednji talas nasilja posledica „legitimnih“ izraelskih nastojanja da pronaje i kazni one koji su prošlog meseca oteli i ubili tri izraelska mladića, čija su tela nađena na Zapadnoj obali.

Odmah po njihovoj smrti dogodilo se ubistvo jednog palestinskog mladića, koji je premlaćen, zadavljen i spaljen. Veruje se da je ovaj zločin odmazda za ubistvo tri mlada Izraelca.

Tenzije između Izraela i palestinskih vlasti tinjaju godinama, a počele su ozbiljnije da se kuvaju ovog prolecga, kada je Izrael odustao od devetomesečnih mirovnih pregovora koje je lično vodio Džon Keri pošto je palestinski predsednik Mahmud Abas pristao na vladu nacionalnog jedinstva sa Hamasom.

Na palestinskoj Zapadnoj obali na vlasti je Abasova organizacija Fatah dok je suparnički Hamas na vlasti u Pojasu Gaze.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *