Ko su bivši funkcioneri koji nisu vratili diplomatske pasoše?

Ko su bivši funkcioneri koji nisu vratili diplomatske pasoše?

6 avgusta 2014

diplomateČak 86 nekadašnjih funkcionera zadržalo diplomatske putne isprave. I eksministar Saša Radulović još ima dokument. MSP: Isprave oglasiti nevažećim.

Uprkos tome što su mesecima bez položaja, čak 86 bivših funkcionera čvrsto se drži za – diplomatski pasoš. Iz Ministarstva spoljnih poslova opet su ih pozvali da vrate ovu putnu ispravu, koja je namenjena funkcionerima i viđenijim članovima društva i omogućava lakši prelaz granice.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju u MSP, diplomatski pasoš nije vratio nekadašnji ministar privrede Saša Radulović, koji je još početkom godine napustio položaj. Među „zaboravnima“ su i bivši članovi kabineta ministara i državni sekretari, ali se ova lista još pročešljava kako bi se precizno utvrdilo da li je neko od njih nastavio da radi u drugom resoru.

I poslanici koji su ostali bez mandata, po svemu sudeći, teško se rastaju od diplomatske isprave. Prema našim saznanjima, pasoš još nisu vratili: Nada Kolundžija, Jelena Trivan, Srđan Miković, Nenad Konstantinović, Momčilo Duvnjak, Nemanja Šarović, Dušan Marić, Oliver Dulić, Miloš Aligrudić, Branimir Đokić, Gordana Puvalić, Vesna Kovač, Nadica Momirov…

Šef diplomatije Ivica Dačić najavio je da će, ukoliko se bivši ogluše o još jedan apel da vrate diplomatske pasoše, Ministarstvo pokrenuti postupak da se isprave proglase nevažećim. Konkretno, usledila bi odluka da od 21. juna dokument ne važi. U MSP, ipak, očekuju da bivši funkcioneri izvrše dužnost kako bi se sprečili nepotrebni troškovi za proglašavanje dokumenata nevažećim.

Prema poslednjim dostupnim podacima, VIP putne isprave u Srbiji ima oko 2.000 ljudi. Vlasnici diplomatskih pasoša, po pravilu, imaju prednost na graničnim prelazima, a ne moraju da vade vize ako naša zemlja ima takav sporazum s drugom državom. Te pasoše mogu da imaju predsednik, članovi vlade, predstavnici najviših sudskih instanci, guverner NBS, načelnik Generalštaba… Predviđeno je da se dodeljuju i ambasadorima dobre volje. Svi bivši predsednici države, Skupštine i vlade i ministri spoljnih poslova mogu da zadrže te isprave i po napuštanju funkcije.

Kako je navedeno u zakonu, šef diplomatije može izuzetno da odobri izdavanje diplomatskog ili službenog pasoša i zaposlenom u nekom državnom organu. Za to je potreban obrazloženi zahtev da se toj osobi poverava određeni posao u inostranstvu ili da je reč o predstavniku Srbije na važnom međunarodnom događaju.

SLUŽBENI

ZA razliku od diplomatskih pasoša, službeni ne donose neke posebne privilegije. Na primer, nema garancije da će njegov vlasnik brže preći proceduru na graničnom prelazu ili da mu neće biti pregledan prtljag.

Službeni pasoš se izdaje predsedniku Privredne komore Srbije, republičkom javnom tužiocu, državnim službenicima na položajima kada putuju službeno u inostranstvo…

Novosti.rs

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miloš says:

    To je tako u neorganizovanoj državi, gde su uglavnom prevaranti, secikese, bitange... Zašto me ove glupost ne čude?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *