93 одсто Француза за коалицију с Русијом

93 odsto Francuza za koaliciju s Rusijom

30 septembra 2015

10675603_811662685565335_4513905209964198737_nOgromna većina Francuza zalaže se za stvaranje nove međunarodne koalicije, s učešćem Rusije, za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država, svedoče rezultati ankete koju je sproveo list „Figaro“.

Na pitanje lista: „Da li podržavate novu koaliciju s Rusijom i Iranom za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država u Siriji?“, 93 odsto čitalaca je odgovorilo potvrdno. U anketi je učestvovalo više od 48.000 ljudi.

U ponedeljak je ruski predsednik Vladimir Putin, nastupajući na jubilarnoj, 70. Generalnoj skupštini UN u Njujorku, predložio da se države „ne vode ambicijama nego zajedničkim vrednostima i interesima“.

„Na osnovu međunarodnog prava, treba ujediniti napore za rešavanje novih problema koji stoje pred nama i stvoriti zaista široku međunarodnu antiterorističku koaliciju“, rekao je Putin.

Zapadni stručnjaci su podržali ovaj predlog ruskog predsednika. Direktor neprofitnog Instituta za istraživanje politike Srednjeg istoka Grant Smit smatra da je pristup Rusije rešavanju sirijskog konflikta konstruktivniji i realističniji od poziva Baraka Obame da se smeni predsednik Sirije Bašar Asad. Istog mišljenja je i izdavač knjiga „Džast vorld buks“ Helena Koban, koja je dugo radila kao novinar na Bliskom istoku. Ona smatera da je rusko rukovodstvo uspešnije u razumevanju situacije na Bliskom istoku jer ono deluje više u okvirima diplomatije i geopolitike nego vojne sile, kao na primer u Siriji i Iraku.

KOMENTARI2 komentara

  1. milan says:

    Ja sam takodjer za...., ali kakvo pitanje takav i odgovor od Francuza! Cisto sumnjam da je mnogo Francuza za suradnju sa Rusijom, brodovi tipa Mistral na primer.

  2. zlatiborski ovan says:

    Na pitanje lista: „Da li podržavate novu koaliciju s Rusijom i Iranom za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država u Siriji?“, 93 odsto čitalaca je odgovorilo potvrdno. U anketi je učestvovalo više od 48.000 ljudi. ******** samo još tupavi Srbi veruju u neprikosnovenost Zapada, umesto da budu pioniri u Evroazijskim integracijama ****** Vise o ISIS: https://tinyurl.com/ol3n8l5

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *