ROJTERS: Unutar NATO ima nesuglasica oko taktičkih pitanja

ROJTERS: Unutar NATO ima nesuglasica oko taktičkih pitanja

8 septembra 2014

obama kameron3456756678Agencija za primer navodi da su se natovci u Njuportu dogovorili o formiranju interventnih snaga, ali da i povodom njih unutar pakta postoje politička osporavanja. Zato je konačni dogovor bio: mobilne borbeno sposobne grupe nalaziće se na teritorijama svojih zemalja, odakle će – u slučaju potrebe – biti upućivane u „zone mogućih operacija“.

Uprkos gromkim izjavama na minulom samitu u Velsu, alijansa nije u stanju da zbog neusaglašenosti pozicija razreši ni ukrajinsku krizu, ni da brzo pobedi Islamsku državu u Iraku i Siriji – ocenila je agencija Rojters.

Države članice NATO povodom celog niza pitanja ne mogu da postignu konsenzus. To se ne tiče samo strateških pitanja, kakvo je finansiranje vojnih rashoda, nego i taktičkih.

Agencija za primer navodi da su se natovci u Njuportu dogovorili o formiranju interventnih snaga, ali da i povodom njih unutar pakta postoje politička osporavanja. Zato je konačni dogovor bio: mobilne borbeno sposobne grupe nalaziće se na teritorijama svojih zemalja, odakle će – u slučaju potrebe – biti upućivane u „zone mogućih operacija“.

Međutim, svaka takva iziskivaće politički konsenzus svih 28 država-članica, a još će podrazumevati i „usaglašavanje unutar svake zemlje“.

Jedan od visokih zapadnih vojnih funkcionera Rojtersu je ovim povodom rekao: „Mi, na neki način, rešavamo nepostojeće probleme jer ne možemo da rešimo postojeće“.

Rojters je posebno ukazao da mnogi zapadni eksperti smatraju da NATO više ništa ne može da uradi sa priključivanjem Krima Rusiji.

Jedan od njih, Majkl O’Henlon, agenciji je rekao: „Relativno primirje na istoku Ukrajine u interesu je bezbednosti zapadnih država, ali Ukrajina neće povratiti Krim ni ceo istok“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *