A GRAĐANI ĆUTE: TNG duplo skuplji u Srbiji nego u Hrvatskoj!

A GRAĐANI ĆUTE: TNG duplo skuplji u Srbiji nego u Hrvatskoj!

21 novembra 2014

autogas tng tanjug_620x0Predstavnici regionalne CEFTA asocijacije za tečni naftni gas izrazili su danas, na kraju trodnevne konferencije u Beogradu, zabrinutost zbog velikih i sve većih cena tog energenta u Srbiji, zbog čega preti opasnost da on uskoro poptuno nestane sa tržišta.

Predsednik Asocijacije Josip Kelemen je naveo da je na dan 12. novembra cena litra TNG-a u Srbiji iznosila 0,74 evra a u Hrvatskoj 0,56 evra, da bi se do danas cena u Srbiji povećala na 0,80 evra a u Hrvatskoj smanjila na 0,41 evro.

Na konferenciji je ocenjeno da je to zbog toga što se Srbija našla među pet evropskih zemalja sa najvećiom akcizom i dažbinama.

Kelemen kaže da su akcize za TNG povećane sa 30 dinara po kilogramu u 2012. godini, na 40 dinara u 2014, a od Nove godine biće povećane za još pet dinara, zbog administrativne naknade Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Istovremeno PDV na to gorivo iznosi 20 odsto, dok je na druga goriva 10 odsto, što je, kako ocenjuje, nelogično s obzirom na to da je reč o ekološkom gorivu koje ne zagađuju životnu sredinu i koje EU podstiče svojim propisima. Tako u nekim zemljama EU uošte ne postoje akcize na auto-gas.

Kelemen je podsetio da je Srbija nekada bila lider na zapadnom Balkanu sa više od 400.000 vozila koje su koristile TNG i potrošnjom od 380.000 tona, ali da potrošnja svakim danom opada kako cena raste i približava se ceni dizela i benzina.

Za osam meseci ove godine, prema njegovim rečima, potrošnja tog goriva je smanjena za 12 odsto, a za 10 mesci 19 odsto u odnosu na isti period lani, pa će verovatno početi i gašenje više od 1.500 servisa u zemlji.

Predstavnici Alijanse su naveli i da je cena TNG-a opterećena još nekim dažbinama, kao što je izdvajanje za robne rezerve i obavezna etiketa pri ulasku u zemlju i apelovali na nadležne organe da razmotre mogućnost raterećenja te cene.

KOMENTARI2 komentara

  1. rodoljub zaharijevic says:

    sta vam je ljudi,pa kod hrvata dolar nije skocio u odnosu na kunu,kod nas jeste,nama uvek iskrsne nesto nepredvidjeno,a i nasi eksperti su posebna vrsta,sve znaju i za sve imaju objasnjenje,samo sto ne znaju da objasne zasto u americi pada sneg i kakve to veze ima na pokretanje smederevske zeljezare.

  2. sotir says:

    CEGA SE COVEK PLASI TO GA I SNADJE,A JA SE PLASIM DA OVA SITUACIJA NIJE KO NEKI VIC SA CRNOGORCIMA NEKA ZIRAFA KOJA PASE U SRBIJI A MUZU JE U CRNOJ GORI E PA TO JE I OVDE SLUCAJ HRVATI DRZE TRZISTE U SRBIJI I ZATO KAD U SRBIJI POSKUPI TNG U HRVATSKOJ POJEFTINI JER SRBI PLACAJU ZA OKUPATORA!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *