A ko će da kazni policiju za prekršaje?

A ko će da kazni policiju za prekršaje?

28 januara 2014

dru-policija_620x0Fotografija policijskog vozila sa letnjim gumama u zaleđenom jendeku, koju je objavio jedan od policijskih sindikata, pred sve vozače postavila je staro pitanje kršenja zakona od strane snaga koje bi trebalo da ga štite. Bezbroj je snimaka koji potvrđuju da policajci, čak i saobraćajni, ne vezuju pojas, telefoniraju u vožnji, pretiču preko pune linije… To ih, međutim, ne sprečava da običnim građanima za iste prekršaje uredno ispisuju kazne.

Sindikat srpske policije (SSP) objavio je fotografiju sletelog službenog „pežoa“ u želji da skrene pažnju javnosti na činjenicu da policijci na zadatke i po snegu i mrazu idu u automobilima sa letnjim gumama, jer zimskih nema dovoljno.

– Kada građani vide policijsko vozilo po ledu, snegu i susnežici sa letnjim gumama ne treba da krive policajce. Oni voze ono što im je dato – saopštava SSP. – Niko svoj život ne rizikuje ako na to nije primoran, kao što je to policija u današnje vreme. Sramota nas je što vas kažnjavamo, a ni sami nismo ispravni. Za to, međutim, nismo krivi mi, već naš poslodavac.

Korišćenje neodgovarajućih pneumatika zakon vidi kao težu tehničku neispravnost, a strogo tretira i prekoračenje brzine, nevezivanje pojasa ili preticanje na zabranjenim deonicama. Pitanje je, međutim, ko može da kazni policajce koji su jedini ovlašćeni za ovaj posao. Ovo pitanje naročito je značajno zbog rizika koji preti ostalim vozačima i pešacima.

Damir Okanović, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, u korišćenju vozila MUP sa letnjim gumama vidi opasnost za same policajce, ali i sve druge učesnike u saobraćaju.

– To je protivzakonito i izaziva opštu opasnost – podseća Okanović. – Ne vidim opravdanje da bi bilo ko izašao na ulicu vozilom koje nije tehnički ispravno. To se posebno odnosi na službe, poput policije ili Hitne pomoći, koje po prirodi posla moraju da voze nešto drugačije nego obični građani.

Da situacija sa zimskim gumama nije sjajna potvrđuju i u Nezavisnom sidikatu policije. Velimir Barbunov iz ovog sindikata naglašava da nije sasvim tačno da policajci zadatke obavljaju u neispravnim automobilima. On priznaje i da je besmisleno da policija sama sebe kažnjava za korišćenje letnjih guma, kada zimskih – nema.

– MUP je u poslednje vreme nabavio određene količine zimskih pneumatika i tako donekle ublažio problem – dodaje Velimir Barbulov. – Bez želje da pravdam bilo čije prekršaje, podsećam građane da policiji često sude prestrogo. Policajci redovno plaćaju kazne za prekoračenje brzine, koje beleže kamere postavljene poslednjih godina.

Barbulov naglašava i da vezivanje pojasa u vozilu usporava reagovanje patrola, kao i da se često pogrešno tumači i korišćenje telefona u policijskim vozilima, koja su istovremeno i centri veze.

Advokat Božo Prelević kaže da nadzor nad radom, pa i kršenjem propisa policijskih službenika ima Sektor unutrašnje kontrole MUP, ali njegovi rezultati su slabi.

– Vladavina prava podrazumeva jednakost svih pred zakonom – objašnjava Prelević. – U slučajevima kada policija pravi iste prekršaje, za koje uredno kažnjavaju građane, reč je o svojevrsnom licemerstvu organa reda. Primer korišćenja letnjih guma, međutim, svedoči i o situacijama kada su njihove ruke vezane. Vozilo sa „ćelavim“ gumama i policajac u pocepanoj uniformi najbolja su slika države.

ZA PREKRŠAJ I DO 20.000 DINARA

Neodgovarajući pneumatici na vozilu tretiraju se kao teža tehnička neispravnost, a kazna za ovu vrstu prekršaja je od 6.000 do 20.000 dinara za fizičko lice. Ukoliko je vlasnik vozila sa pogrešnim gumama preduzeće, sankcije su višestruko veće i kreću se između 100.000 i 800.000 dinara. Da apsurd bude veći, policaja ima pravo da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu obaveznu opremu.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *