„А КО ЋЕ СЕ ИЗВИНИТИ САРАЈЕВСКИМ СРБИМА?“

„A KO ĆE SE IZVINITI SARAJEVSKIM SRBIMA?“

30 maja 2021

Piše: Darko TANASKOVIĆ

ŽELJKU Komšiću đavo baš ne da mira! A možda i nije đavo, nego moral, tj. moralnost.Hrvatski član Predsedništva BiH, koga većina Hrvata ne priznaje kao svog predstavnika, bolestan je od morala. Odnosno, nemoral svih drugih sem njega, neupitne moralne gromade, toliko ga muči i progoni, da ne propušta nijednu priliku za moralnu prozivku i prodiku, naravno Srbima, a bogme i nekim Hrvatima, onima koji ne bi da budu politički Bosanci.

Ko je bez greha, neka se baci prvim kamenom, reči su Isusa Hrista, a bezgrešni Komšić je toliko uveren u svoju bezgrešnost da svako malo zavrljači pregršt kamenica i odapne čitav roj strela moralne osude.

Kako njegov bezobalni moralizam vrtoglavo raste, tako se povećava raskorak između Komšićeve predstave o samome sebi i one koja se sve jasnije o njemu izgrađuje u bližem i daljem okruženju. Taj raskorak je već postao dramatičan ili tragičan, a i karikaturalan, već prema individualnom doživljaju ovog zamornog političkog igrokaza, odosno monodrame isluženog glumca koji ne samo da odbija da napusti scenu bosanskog političkog vodvilja, već se, biva, nada i novim ulogama.

Najnoviji čin moralizatorske indignacije Komšićeve etičke nadmoćnosti zbio se u Tuzli.

Na manifestaciji obeležavanja 26. godišnjice pogibije Tuzlaka od artiljerijske vatre na mestu Kapija 25. maja 1995, Komšić je izrekao sledeći sud o moralnoj slabosti državnog vrha Srbije: „Nema dovoljno moralne snage da se kaže – Da, tako je bilo, naneli smo vam zlo i u ime onih koji su ga naneli izvinite zbog takvog ponašanja. /…/ Politički, odnosno državni vrh Srbije, jednostavno još nije sazreo za bilo kakvu vrstu moralnog, ljudskog, pa i političkog ozdravljena kada je reč o svemu što se desilo u ratu, zločinu na Kapiji i celoj BiH. Nažalost, tako je i očigledno je da ćemo se morati još dugo nositi s time“.

Teško poštenjačinama i ispravnim građanima BiH, u čije ime, izgleda, govori moralni gorostas Komšić!

Kako li će se oni, jadni, nositi sa takvim komšijama, narodom koji je njegov istomišljenik Bakir Izetbegović pre izvesnog vremena, sa pijedestala iste moralne visine, nazvao lošim, a čije je političko vođstvo bez moralne snage da se odgovorno suoči sa gresima prošlosti, koja u nekim glavama nikako da prođe i da ustupi mesto sadašnjosti!? A o budućnosti i da ne govorimo…

O tome da njegova odozgo saopštena stroga ocena moralnog stanja kolega u Srbiji može biti shvaćena, najblaže rečeno, kao uvreda, a svakako i bezobrazluk nesvojstven u pristojenom političkom i diplomatskom govoru, Komšić, naravno, i ne pomišlja, jer sopstvenu poziciju, poput svojevremeno Krleže, očito smešta iznad „kloake srbijanske i balkanske krčme“.

Nije mu, iz istog razloga, ali sa sumnjivim motivima, nimalo neprijatno da na nekakvo srpsko izvinjenje pozove baš iz Tuzle, gde se tri godine pre masakra na Kapiji, 15. maja 1992, dogodio mučki napad pripadnika Patriotske lige i MUH BiH na kolonu 92. motorizovane brigade JNA, koja se sporazumno povlačila iz kasarne „Husinska buna“. Tada je poginulo približno 200 vojnika, napad je uz podrugljive i cinične komentare prenosila lokalna televizija, a taj čin sramne verolomnosti kasnije je proglašen „Danom odbrane Tuzle“.

Ako za ovaj događaj nije čuo, preporučujemo moralisti Komšiću da pročita knjigu-svedočanstvo Radovana Kecojevića „I krv je gorela“.

Ko bi trebalo da se izvini poginulim i ranjenim pripadnicima JNA, od kojih su mnogi, premda ne i svi, bili Srbi? Ili to, za razliku od civila izginulih na Kapiji nisu bile žrtve, nisu bili ljudi?

Toliko o Tuzli… Neće to jamačno pokolebati kameno čvrsta dvostruka merila ćudorednog Komšića, ali nije naodmet podsetiti, radi mlađih, a i onih sa sindromom selektivnog pamćenja.

Komšić, u skladu sa svojim (i ne samo svojim) rutinskim manirom, uz tragediju na Kapiji, pominje i srpsku odgovornost za zločine u „celoj BiH“, što bi srpska politička klasa (čitaj: svi Srbi, srpski narod) trebalo da pognute glave prihvati i smerno zatraži izvinjenje.

Uz stalno insistiranje na „genocidu“, traženje izvinjenja postalo je druga opsesivno repetitivna konstanta načina na koji se znatan deo bošnjačke „elite“ obraća Srbiji i njenim predstavnicima.

Kad zatvore oči, verovatno im se u mislima prikazuje veličanstveni moralni čin klečećeg Vilija Branta u Varšavskom getu 1970. godine, s tim što bi oni umesto Branta po svoj prilici voleli da vide Aleksandra Vučića, koga, uzgred, u Srebrenici zamalo zatukoše (moralnim) kamenicama.

S obzirom na njihovu mahom politikantsku i prizemnu instrumentalizaciju, sva učinjena, neučinjena i zahtevana „izvinjenja“ na bivšem jugoslovenskom prostoru jednostavno nemaju nikakvog višeg smisla, čak i ako su data iskreno i u najboljoj nameri.

Kako svaki od naroda učesnika jugoslovenskih ratova iz devedesetih ima i pomno gaji svoju „istinu“ o tim zbivanjima, jedino bi na neki način moglo imati smisla kad bi se svi svima u istom trenutku za sve izvinili, ali bi to obavezivalo na istinsko odustajanje od vođenja politike kao nastavka rata drugim sredstvima, za šta Bošnjaci pretežno nisu među najspremnijima.

Krajem prošle godine nezavisna Međunarodna komisija za utvrđivanje stradanja Srba u ratnom Sarajevu objavila je, na više od 1200 stranica, svoj stručni „Izveštaj“. Među onima koji su ga a priori osudili i odbacili kao pravno, politički i moralno nedopustivi revizionistički akt Republike Srpske i nasrtaj na jedinu pravu „istinu“ o ratu u BiH, bio je naravno i moralista bez mane i straha Željko Komšić.

A ko treba da se izvini sarajevskim Srbima, kojih u gradu na Miljacki praktično više nema? Svakako ne oni drveni etički nadobudnici lišeni poštenja i moralne snage da prihvate i njihovo stradanje kao neodvojivi deo golgote kroz koju je formalno i dalje glavni grad BiH, a objektivno, uz upitnu iskrenu saglasnost Hrvata, samo FBiH, prošao tokom godina građanskog, međunacionalnog i verskog rata.

(Sve o Srpskoj)

KOMENTARI10 komentara

 1. da da says:

  Balije (bivši Srbi koje su osmanlijski okupatori poturčili za kilo hleba) su zaslužili da odu u tursku lojavu jer koliko vidimo obožavaju tursku i loj.Niko vas ne sprečava idite i povedite ovog komšića prekrštenog Srbina.

 2. jovan says:

  Nema "vera" u Turcina, a Latini su stare varalice! Kako je Komsic 2u1, jasni su i njegovi govori. Ubistvo neduznih vojnika koji se sporazumno u kamionima (velika greska) povlacili iz kasarne. To se desilo i u Sarajevu!?? Nijedan sporazum nisu ispostovali!!! Srbe, vekovne gradjane Sarajeva, su ubijali, klali, silovali, mucili,...muslimanski ljudozderi su "pojeli" vise od 7 500 Srba sarajlija! I niko za to nije odgovarao, jer "srpska suza nema roditelja". Sa druge strane streljanje boraca dzihada koji su takodje cinili zverstva i genocid nad srpskim civilima, zene, decu, starce u okolini Srebrenice proglasavaju za tzv. genocid, iako je streljano stotina tih boraca, pa su da bi uvecali skupljali sve poginule u borbama u Istocnoj Bosni. Ta njihova laz ce trajati jos malo, njihovi mentori ZAPADNI FASISTI polako postaju trecerazredni faktor u svetu, pa ce i ISTINA VASKRSNUTI, KAO I VASKRS SRBIJE VELIKE, NAJVECE!

  • ANA says:

   Napad na tuzlansku kolonu je bio mučki i kukavički. U kamionima su bili mahom mladi vojnici koji nisu imali ni metak u cijevi. Vojni vrh snosi najveću krivicu, jer je ponovo povjerovao onima kojima nikad niko ne smije vjerovati - muslimanima. A što se tičr tuzlanske kapije i to je jedan od namještenih masakra kao i ul. Vase Miskina, Markale... Ko malo bolje poznaje Tuzlu, zna da na to mjesto nikako nije mogla doletjeti granata sa Ozrena. Uostalom i dokazano je da i ovdje mrud učinio svoje. Tragedija je ogromna jer je izginula mahom omladina, ali krivca trebaju tražiti među onima koji su izrežirali i ostale masakre koje POTURAJU Srbima. General Novak Đukić je nevin osuđen na 25 g. robije.

 3. Si Ju Leter Aligeder says:

  Izviniće im se sarajevski muslimani koji su u korenu takođe srbi.

 4. Gospodi Pomiluj says:

  Mujo i Haso a bogami i Ibro.

 5. Željko says:

  Srba nema u : Sloveniji, Hrvatskoj (statistička pogreška), u Sjevernoj Makedoniji (ostaci ostataka), na Kosovu (izuzev par nebitnih gradića na sjeveru), uskoro ista sudbina, ako ne budu pametni, u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini ! U ostalim državama : Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Albanija Srbi su na razini statističke pogreške ! Razlog su Srbi koji niti jedan ispravan potez nisu napravili tijekom 19 i 20 stoljeća a prave se da imaju "jaku diplomaciju", još kada i Grčka prizna Kosovo kao državu to će biti THE END !

  • 1389 says:

   Srba ima u Sloveniji i Severnoj Makedoniji više nego u lijepoj vašoj. Hrvatska je jedina zemlja koja je uspela etnički da očisti Srbe (koji su konstruktivni narod) u Hrvatskoj. Za Hrvatsku polako THE END jer joj temelji stoje na Srbskoj krvi i Srbskim žrtvama. U budućnosti će preživeti samo oni narodi, koji će se iskreno pokajati, to Hrvatima nije uspelo do sada nikada u njihovoj istoriji, zato ulaze u vlastitu propast - selidba omladine, prodaja imanja i zemlje strancima, itd... Što se tiće Srbije, za majku Srbiju v usraše ne treba da brinete, Srbija je u uzponu i to takvom, da Hrvatska može samo da sanja. Srbija nije u nijednom vojnom savezu a naoružana je 78% više od NATO vazala i pudlica u svojoj okolini. Samo vi slepo maštajte o zapadnoj podršci, prvi neredi u Parizu, Berlinu ili Londonu, Hrvatska pada u poslednji plan kao 13 prase, još kad Rusi srede Ukrajinu, Rumunija i Hrvatska dolaze na red... Pozdrav ujko i nebrini mnogo za Srbiju, uskoro će ti se smučiti šta vam zapadni "partneri" spremaju...

  • Gagi says:

   Hvala vama odvratnim narcisoidnim katolicima sto ste pomogli da se Srbi ujedine. Sada imamo nasu drzavu punu nasih Srba i za par godina Srbija ce biti neprepoznatljiva. Sav onaj dohodak koji su stvarali vredni Srbi u vasim vestackim drzavama, sada ce ostajati njihovoj drzavi. Srecom, nismo vise vase sluge, sada radimo za svoj interes, nismo vise vasi ponizeni sugradjani. Sada austrijska gospodo zavrnite rukave ako znate i umete da radite, sto nisam siguran. Vi samo umete da serete i da se hvalite, otimate i ubijate bepomocne. Opet cete vi u Srbiju po parce hleba da prezivite kao u II ratu, zeljno vas iscekujemo.

 6. 1389 says:

  Izvinjavaće se tek, polako, dolazi vreme istine...

 7. Branko says:

  Jeftina propaganda Komsica. Izvinjavanje moze biti samo istovremeno, znaci da se priznaju zlocini i masakri nad Srbima i tom djecom sto su mucki i kukavicki masakrirali u dogovorenom povlacenju 1992 u Tuzli kao i Sarajevu...Ako misle da su nas nadmudrili i nadigrali svojom jeftinom propagandom grdno se varaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *