A od premijera – departizacija

A od premijera – departizacija

4 januara 2015

Danica_PopovicPiše: Danica Popović

E baš to želimo, obradujte nas, gospodine premijeru. Recite nam, na primer, ovo: „Narode moj, za Novu godinu otvaram novu TV stanicu. Zvaće se – TV Departizacija. Jer, dosta je bilo. Dok sam ja na vlasti, nikad više vlasnik pečenjare neće voditi „Kolubaru”. Niti će biti direktora – doktora magistarskih nauka. I nemojte da nabrajam dalje da se ne prepoznate. Tako su radili žuti, a tako radim i ja, uh… ali je razlika u tome što ja više neću to da trpim.

Ja nemam šta da krijem i sto puta sam rekao, neće lopovi voditi ovu zemlju. Srbijom će upravljati profesionalci, već od sutra. Ne šalim se, evo, sutra raspisujem javni i, što je još važnije, nenamešteni konkurs za direktore svih javnih preduzeća. Svi dosadašnji su danas dobili otkaz, zaboravih da im kažem, ali nema veze, čuće oni to u centrali stranke. Nego, važnije je da vam kažem to da će novi direktori svaki gubitak koji naprave plaćati iz svog džepa.

Samo, i to kad uvedem, opet mi niko neće verovati. Dugo sam razmišljao kako taj problem da rešim i u trenutku shvatih: ja to sam da uradim – ne mogu.

Zato molim srpsku javnost da mi pomogne. Uvodim TV kanal slikovitog imena Departizacija, koji će vas svakog minuta informisati o događajima iz javnih preduzeća. O čemu, pitate? O nameštenim tenderima. O službenim putovanjima i o kafanskim računima punim šampanjca i tartufa. Pa onda o tome ko se sve prijavio na konkurs, na primer. Ko je kome rod, a ko samo – stranački kolega. Kakvo im je radno iskustvo, koliko su firmi sahranili, kolike su gubitke iza sebe ostavili – ma, sve što vas interesuje! A svako veče, posle „Slagalice”, sledi uključenje na RTS, gde će gledaoci imati petnaest minuta za pitanja.

Znam, već se brinete da ću dovesti neke svoje novinare, pa će od toga ispasti farsa, ali ja vam poručujem – ne brinite. Sa gledaocima će razgovarati Olja Bećković, već smo se dogovorili. Radiće bez plate, a za uzvrat će nezavisna TV B 92 vratiti svoj redovni program. Ljudi smo, lako smo se dogovorili,

I da znate – TV Departizacija će odgovoriti na sva pitanja koje gledaoci postave. Sad ne mogu da vam kažem da li za pet ili za tri dana, to će sama televizija da odredi. Na kolegijumu, naravno. Jer, struka je struka, a politika je – politika, ne mogu ja u to da se mešam.

A moram i ovo da kažem. Ako srpskim intelektualcima ni to ne bude dovoljno, a znam da neće, šta da im radim. Ne znam ima li šefa države koji više radi, a da ga elita manje ceni. I to sve zbog nestručnih guvernerki, nekolicine plagijata, sumnjivih diploma i sličnih trica i kučina od kojih ništa gluplje na svetu nisam čuo.

Iako sam veliki pesimista, moram ovako pred Novu godinu da vam priznam da me neobično raduje što će narodom početi da kruže priče: jesi gled’o Departizaciju sinoć, ili: vide li ti one lopove šta rade, e ni njihova nije do zore, iz čega će se lepo videti da smo moj narod i ja konačno krenuli u bolne reforme, od kojih se najvažnija zove – reforma.

Baš to želimo za Novu godinu. Od premijera da dođe – Departizacija. Neka je pod znacima navoda, šta sad. Poklonu se u zube ne gleda.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *