A PRIGOVARAJU DRUGIMA ZBOG DIKTATURE – U Americi će opet predsednik biti neki Klinton ili Buš

A PRIGOVARAJU DRUGIMA ZBOG DIKTATURE – U Americi će opet predsednik biti neki Klinton ili Buš

6 aprila 2014

bus-klinton.gif221Da li je moguće da u zemlji od 300 miliona stanovnika ne postoji nijedno novo lice koje bi moglo da se pojavi na sledećim predsedničkim izborima već se „podgrevaju” stara imena i političke dinastije – Buš i Klinton?

Pitanje se nametnulo nakon što je „Vašington post” pre nekoliko dana objavio da Džeb Buš, sin predsednika Džordža Buša starijeg (1989–1993) i rođeni brat predsednika Džordža Buša mlađeg (2001–2009), važi za najboljeg mogućeg kandidata Republikanske stranke među najmoćnijim konzervativcima i njihovim finansijerima.

Džeb Buš nije objavio da će ući u trku za predsednika SAD 2016, kao što to nije učinila ni bivša prva dama, senatorka i državna sekretarka Hilari Klinton za koju je, ipak, gotovo izvesno da će se kandidovati.

Ako supruga predsednika Bila Klintona (1993–2001) od svoje Demokratske stranke zatraži i dobije nominaciju za tu političku utakmicu, onda bi, smatraju mnogi konzervativci, Republikanska stranka morala da demokratama parira imenom koje isto tako gromko odjekuje.

A ako su najpoznatije političke porodice među demokratama Kenedi i Klinton, onda Bušovi sigurno jesu najpopularnija politička familija u taboru republikanaca.

Džeb Buš (61), bivši guverner Floride, ističe da će odluku o kandidovanju doneti tek krajem ove godine, ali u poslednje vreme krstari Amerikom, drži govore i susreće se sa sponzorima Republikanske stranke, zbog čega mnogi zaključuju da se on priprema za izbore.

Prema pisanju prestoničkog dnevnika, gotovo svi bogataši koji su potpomogli kandidaturu republikanskog predstavnika na prošlim izborima Mita Romnija sada se okupljaju oko mlađeg brata Buša mlađeg.

Brat Buš je već sedam godina izvan političkog života (nije ni u zakonodavnoj ni u izvršnoj vlasti ni na jednom nivou), nije radio ili kazao gotovo ništa značajno tokom vlade predsednika Baraka Obame. Izjasnio se protiv izmena u zdravstvenom sistemu („Obamaker”), dok su njegovi stavovi o imigraciji nejasni, što pokazuje da je pomalo izašao iz štosa.

Ipak, zbog prezimena koje svi prepoznaju i odličnih veza njegove familije, zbog spremnosti članova te dinastije da zakucaju na vrata i volje političara i donatora da im otvore, Džeb bi mogao da ima šanse.

Podržao ga je čak i bivši državni sekretar i doajen američke spoljne politike Henri Kisindžer, rekavši da bi bio „prezadovoljan” kada bi se „izvrsni” Džeb Buš kandidovao. Jasno je da bi privukao vlasnike krupnog kapitala i socijalne konzervativce koji bi se angažovali u njegovoj kampanji.

Manje je jasno koliki bi magnet bio za glasače, budući da se svi još sećaju vladavine njegovog starijeg brata: dva rata, mučenje zatvorenika u Gvantanamu i ogroman deficit.

Analitičari kažu da bi Džebov ulazak u izbornu trku mogao da bude pretnja za republikanskog senatora sa Floride Marka Rubija ili guvernera države Nju Džersi Krisa Kristija.

Najtvrdokorniji konzervativci zagrizli su za Džeba pre nekoliko meseca upravo kada ih je razočarala njihova uzdanica, Kristi. Guverner se još oporavlja od skandala kada se saznalo da je namerno zatvorio deo najprometnijeg mosta u Americi da bi se osvetio jednom gradonačelniku koji ga nije podržao u trci za guvernera.

Sa druge strane političkog spektra, Hilari Klinton (66), ojačana vezama svoje političke porodice, može da privuče najveći broj sponzora za svoju kampanju. Zbog činjenice da Volstrit, značajni donatori, demokrate bliske Bilu Klintonu i većina medija u prvi plan guraju Hilari Klinton, skrajnute su mnoge druge demokrate. Mnoge stranačke kolege pribojavaju se da joj izađu na crtu na partijskim izborima za predsedničku nominaciju (prajmaris).

Jedna od trenutno najvećih američkih političkih zvezda, senatorka iz Masačusetsa i bivša profesorka prava na Harvardu Elizabet Voren (64) važi za nekog ko bi mogao da privuče glasove Amerikanaca koji ne bi izašli na izbore ili nikada ne bi glasali za Hilari Klinton.

Međutim, poznavaoci prilika kažu da ova žestoka protivnica nezasitog Volstrita i zagovornica njegove tešnje regulacije neće hteti da ide protiv mejnstrima i klana Klintonovih.

Moguće je, onda, da se za dve godine ponovi situacija iz 1992. kada su na glasačkim listićima stajala dva prezimena: Buš i Klinton.

Treba li to da se desi? Možda je najbolji odgovor dala bivša prva dama i majka predsednika Barbara Buš kada su je pitali da li bi volela da kao šefa Bele kuće vidi i drugog sina, Džeba.
„Ne, ne bih volela”, kazala je.

„Mislim da je ovo velika zemlja sa mnogo sjajnih porodica. Nije da imamo samo četiri porodice ili koliko već. Postoji još mnogo ljudi koji su vrlo kvalifikovani za to mesto. Imali smo dovoljno Bušovih.”

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *