A sad svi u štrajk glađu

A sad svi u štrajk glađu

7 avgusta 2013

Darko MomicPiše: Darko Momić

Đuro Čekić sa Manjače, otac petoro dece, a i šesto je na putu (od boga im zdravlje), već treći dan štrajkuje glađu u Banjaluci. Đuro traži od najjače vladajuće stranke čiji je član da ispuni predizborno obećanje i pomogne mu da reši stambeno pitanje. Kuka Đuro na gradonačelnika Slobodana Gavranovića i tvrdi da mu je obećao pomoć za izgradnju kuće, priznajući da je za njegov račun kršio predizbornu ćutnju. Kao i svi dosadašnji štrajkači glađu i Đuro je u pomoć prizivao predsednika RS Milorada Dodika.

I primili su Đuru u Palati Republike i ponudili mu 10.000 KM (deset hiljada KM), ali on je to glatko odbio, jer kako je rekao, bez 20.000 KM ne može da reši svoj problem. Pripretio je da će i suprugu i to u petom mesecu trudnoće pozvati da mu se pridruži u gladovanju i poručio da neće prekinuti štrajk ni po cenu života.

E pa i ne mora! Koliko god to delovalo grubo, Đuro je bezobraznik i neodgovoran roditelj petoro dece (termin preuzet od ministarke porodice, omladine i sporta Nade Tešanović) koji na prizeman način zloupotrebljava ličnu muku za koju je sam odgovoran. Sa svojih 35 godina može volu rep da iščupa i umesto da gleda kako će poput armije nezaposlenih očeva zaraditi deci za hleb i mleko, Đuro je okrenuo u politiku i započeo štrajk glađu. Kako to nazvati nego bezobrazluk?! Jedino čisti bezobrazluk?!

Ruku na srce, za kršenje predizborne ćutnje, pogotovo u korist pobednika izbora, kod nas se umesto kazne obično dobija nagrada, pa je Đuro verovatno zbog toga i odlučio da zaokupi pažnju javnosti. Međutim, nije problem Đuro kao Đuro, jer bi se za njega moglo naći 20.000 KM, već sve one đure koje će povedene njegovim primerom danas-sutra razapeti šator u parku i započeti štrajk glađu, tražeći pare, posao, traktor sa svim priključcima, veš mašinu, sadni materijal, a moguće je da u štrajk stupi i neki kandidat za direktora. Upravo zato, Đuru treba da ignorišu i vlast i mediji i on će se za tri dana pokupiti i otići svojoj ženi i deci, jer koliko god neodgovoran bio, doći će mu iz dupeta u glavu da njih nema ko drugi da hrani.

Umesto njemu, pomoć je potrebna porodici devetogodišnjeg Milana Radulovića iz Šargovca koji je od rođenja neizlečivo bolestan i stalno je prikovan za postelju. Roditelji pored njega provode 24 časa dnevno, a jedina uteha im je što čekaju drugu bebu. Otac Nedeljko je nezaposleni inženjer mašinstva koji cepa drva, crnči na građevini i ne bira posao kako bi obezbedio novac za lekove, pelene i kiseonik. I ne pada mu na pamet da štrajkuje glađu! Nije on Đuro!

Elem, predsedniče RS, broj transakcionog računa Nedeljka Radulovića u Rajfajzen banci je 1613000042766191, a broj tekućeg 07003531755! Hvala unapred u ime ovih čestitih ljudi!

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *