A SRBE UBEĐUJU DA SU RASISTI: U Austriji mrze rome

A SRBE UBEĐUJU DA SU RASISTI: U Austriji mrze rome

7 decembra 2013

roma-gypsiesUdruženje „Romano Centro“ objavilo je izveštaj u kojem ukazuje da je mržnja prema Romima u Austriji i te kako prisutna.

U izveštaju su dokumentovana 82 rasistička ispada prema Romima i Sintima, a kritikuju se i stereotipi u medijima.

Parolama „Cigani napolje“ mladi u opštini u Tirolu su 2009. napali romsku porodicu koja je bila na proputovanju. Septembra ove godine jedna grupa mladih je u Bišofshofenu napala Rome, a na jednoj Fejsbuk grupi je upućen poziv na napad, dok je jedna osoba zatražila i „konačno rešenje“.

Te i slične druge slučajeve dokumentovao je „Romano Centro“ u aktuelnom izveštaju na temu „Anticiganizam u Austriji“, koji obuhvata rasističke napade u proteklih osam godina. „Pri tom se ispostavilo da je stereotipski prikaz u bliskoj prošlosti povećan“, kritikovala je Klaudija Šefer iz ustanove koja se bori protiv rasizma „Zara“, dodajući da je taj razvoj zastrašujući.

Andrea Herle iz „Romano Centra“ je ukazala da je setereotip koji se koristi u Austriji da „Cigani“ nisu civilizovani i da ne žele da se integrišu u društvo, ali i da nemaju dom, kao i da žive kao paraziti, odnosno da prose i kradu.

Prema „Romano Centru“ slučajevi koji su prikupljeni u izveštaju samo su jedan mali broj, jer je, kako naglašava autor Ferdinand Koler, broj daleko veći.
U izveštaju su zabeležele uvrede i sejanje mržnje, ali i diskriminacija na radnom mestu ili u vezi korišćenja državnih usluga.

Romsko udruženje kritikuje i stereotipski prikaz Roma u novinama i na televiziji. „U medijima se prikazuje samo jednostrana slika. To je dovelo do toga da se pojam prosjaka izjednači sa Romima“, rekao je Koler.

Takođe i izveštavanje o slučaju „Marija“, plave devojčice u jednom romskom naselju u Grčkoj, kako je naveo, pojačao je stare predrasude prema Romima da oni kradu decu. Koler je apelovao na novinare da ubuduće pažljivije izveštavaju, a Herle je ukazala da do sada tema „anticiganizma“ u Austriji nije istraživana, i dodala da se ne zna ni pravi broj Roma koji žive u ovoj zemlji.

Prema nekim procenama u Austriji živi oko 25.000 Roma, a prema nekim čak do 80.000 samo u Beču. „Romano Centro“ najavljuje da će svake dve godine objavljivati izveštaj, kojim želi da skrene pažnju javnosti na ovaj problem. Takođe, pogođenim licima izveštaj treba da pomogne da se bore protiv diskriminacije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *