А СРПСКА ВЛАСТ ЋУТИ: Шиптари од српске цркве праве музеј албанских жртава

A SRPSKA VLAST ĆUTI: Šiptari od srpske crkve prave muzej albanskih žrtava

11 avgusta 2016

594404_tan2016-7-13-15220442-7_fNova provokacija – Albanci bi srpsku crkvu Hrista Spasa u Prištini da pretvore u muzej civilnih žrtava rata.

Nedugo nakon što je iskopavanjem zemljišta uz ovu crkvu utvrđeno da tu nema nikakve masovne grobnice, kao što su Albanci tvrdili, usledila je novu nesuvisla ideja. U nameri da po svaku cenu spreče da u univerzitetskom naselju postoji pravoslavna svetinja, zvanično je predloženo da to zdanje umesto crkve bude muzej.

Kao predlagač, isturen je nekadašnji političar još iz vremena stare Jugoslavije, sada pravnik u Prištini, Azem Vlasi. I, naravno, celokupna tamošnja javnost zdušno je stala iza te ideje.

U izjavi za „Blic“ Vlasi tvrdi da je „bogomolja nemoguća usred univerzitetskog centra“.

– To je politička provokacija iz Miloševićevog vremena, jer nisam video da u univerzitetskom centru u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu postoji crkva – pravda Vlasi svoj predlog.

S druge strane, malobrojni preostali Srbi u Prištini i njihovi predstavnici duboko su zabrinuti za sudbinu crkve Hrista Spasa, koja bi tek trebalo da bude završena. Oni koji su se inkorporirali u kosovsku vlast nadaju se nastavku radova na crkvi:

– Mi ćemo sigurno u narednom periodu razgovarati da se za početak postavi građevinska ograda i da na taj način malo više obezbedimo taj objekat, a da u kasnijim fazama krenemo u izgradnju hrama. Više nema argumenata da se odugovlači s radovima – ističe Branimir Stojanović, potpredsednik kosovske vlade i dodaje da očekuje da čitav posao podrže lokalna samouprava, Ministarstvo planiranja, ali i cela vlada, kao i Hašim Tači, predsednik Kosova.

Crkva je nakon rata bila stecište beskućnika, a ulazi u hram su trenutno zatvoreni metalnim šipkama.

– Očigledna je namera Prištine da ospori nemalu imovnu i duhovnu vrednost Srba na Kosovu i Metohiji. Srpska pravoslavna crkva poseduje svu potrebnu dokumentaciju i potrebne dozvole, hram je upisan u katastar, a zemljište je 1991. godine dodeljeno crkvi. Dakle, ne postoji nijedan valjani pravni razlog za prenamenu ili rušenje tog objekta. Jasno je da se radi o političkoj provokaciji Prištine. Na taj način se jasno poručuje da tamo gde se ruše srpske svetinje, Srbi nisu poželjni – rečeno nam je u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, uz napomenu da očekuju zaštitu od međunarodne zajednice.

KOMENTARIJedan komentar

  1. padre says:

    A šta bi po vašem, vlast trebala da uradi, da se žali "međunarodnoj zajednici"?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *