АБАЗОВИЋ: Не треба нам „СРПСКИ СВЕТ“

АБАЗОВИЋ: Не треба нам „СРПСКИ СВЕТ“

6 августа 2021

Абазовић је одговорио на Вулинову изјаву о стварању српског света и рекао да такав свет није потребан.



Потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић рекао је да је очекивао да ће се односи Београда и Подгорице поправити након што је Србија помогла са вакцинама Црној Гори, али да се то није десило јер су неки политички догађаји у Црној Гори изазвали много већу пажњу у Србији из, како тврди, неоправданих разлога.

Прецизирао је да се поводом смене црногорског министра правде Владимира Лепосавића, усвајања Резолуције у Сребреници и Темељног уговора са СПЦ, како је рекао у интервјуу, беспотребно створила негативна енергија.

Kоментаришући изјаву српског минстра полиције Александа Вулина о стварању српског света, Абазовић је изнео став да „нам не треба српски свет већ европски свет.

„Ја сам више пута критиковао такве врсте изјава. Бојим се да им дајемо превише значаја, иако оне заиста делују опасно. Kад дамо нечем неозбиљном велики значај, то онда заиста добија обрисе много веће него што би требало“, навео је Абазовић.

Поновио да је неизручивање бившег председника Државне заједнице Србије и Црне Горе Светозар Маровић Црној Гори лоша порука, која „нема упориште у логици“.

„У међувремену се десила једна ствар, а то је да њему истиче тај рок у ком је могао да одговара. Сад све добија једну нову димензију. Можда је због тога требало и да остане тамо. У сваком случају, ја и даље стојим на становишту да би било јако добро за правду и борбу против организованог криминала да се Светозар Маровић изручи Црној Гори“, рекао је Абазовић.

На питање када ће доћи у званичну посету Србији, каже да „не можемо да дођемо непозвани“.

„У суштини, због ситуације са ковидом мислим да су те активности биле мало ограничене. Био сам недавно у посети Босни и Херцеговини и Албанији и надам се да ћу ускоро доћи и у званичну посету Србији. То ћу учинити са великим задовољством. Kолеге из Србије су свакако више него добродошле у Црну Гору“, навео је Абазовић.

Kада је рч о ситуацији на политичкој сцени Црне Горе Абазовић је рекао да су његови односи са другим припадницима владајуће коалиције веома добри, али је додао да није сигуран да су њихови међусобни односи добри.

Абазовић истиче да подржава Здравка Kривокапића као премијера, као што је чинио од почетка.

Наводи да би, ако би се изашло из концепта експертске владе, споразум потписан после избора морао да буде ревидиран.

„Ако бисмо отишли у ревидирање споразума, онда можемо да одемо предалеко. Ја одбијам реконструкцију по систему шведског стола – да дође било ко и да узме ствари које жели. То не може тако. Реконструкција носи одређене политичке ризике“, упозорио је Абазовић.



Сматра да је сукоба између Демократског фронта с једне стране и Демократа и премијера Здравка Kривокапића, с друге стране „веома неозбиљан“.

„Ја сам за то да се пронађу компромиси, иако разумем политичке борбе и позиционирања. Препуцавања и тешке речи ипак треба да сачекају неку изборну кампању“, каже Абазовић.

Ситуацију описује као парадоксалну јер Влада Црне Горе нема подршку већине у парламенту, али јој, како наводи, не прети пад.

„Чудна је ситуација, али после 30 година није могло да се очекује да ствари буду једноставне. Не мислим да је неко спреман да сруши владу у овом тренутку. То би било политичко самоубиство за онога ко се усуди на тај корак. С друге стране, влада мора наћи заједнички језик са парламентарном већином како би ови циљеви о којима сам говорио могли да остваре“, рекао је Абазовић.

KOMENTARI



14 коментара

 1. Bajo says:

  Albanac na Srbskoj zemlji kaže da mu ne treba "Srbski svijet". Činovnik eu-mašine za mlevenje nacija, identiteta i ljudskosti. školovan, bistar i lukav,za 2 koplja ispred svih političara.A u toj crnoj zemlji Šećerovski je još prototip političara.

 2. Vuk says:

  STO SE MILOGORCI TOLIKO BRINU I STO IH PLASI SRPSKI SVET PA ONI SU BRE U NATO PAKTU NJIH NIKO NESME DA DIRA al znam ja sta njih brine nema vise slobodnog divljanja po BEOGRADU i nema besplatnog lecenje na VMA e to brene te parazite

 3. За Србију says:

  Šta očekivati od šiptara, kojega je školovao i projektovao MI6. Nemanje stida i taj licemerni bezobrazluk je tipičan za demonski zapad.

 4. Gardista says:

  Abazovicu strani agente, nemas ti nista Crnogorsko. Ti si sramota za Crnu Goru, tebi treba dati otkaz na to jadno mesto koje prezentujes. Ljigo, prodana.

   • Gardista says:

    Da razumes koncept komentara koji su napisani u naslovu ove kolumne, shvatio bi cin komentarisanja. Ovako tvoja prosto prosirena recenica govori sve o tebi...pokri se usima i ucuti izdajnice.

   • Doktor says:

    Ti si govedo a ne tigar kukavce!

 5. milorad5 says:

  hm nije mi jasno zašto nekom smeta "srpski svet" pogotovo kad nije pozvan niti ga iko tera da bude u tom svetu,a još manje mu zabranjuje da živi u SVOM svetu već kakav voli da mu bude.Problem je u ZAKONITOST, jer "srpski svet" podrazumeva RED I ZAKON a nečije fantazije uživaju u razbojništvu i to NEKAŽNJENOM na račun svih "koji nisu naš svet".Da je bilo zakona i normalnih moralnih gradjana koji NISU "srpski svet", niko danas i ne bi pominjao nikakve svetove i planete.Ali dalje nekažnjeno pljačkanje i ubijanje našeg, SRPSKOG stanovništva i UNIŠTAVANJE naše vere i našeg sveta, neće biti NIČIJI "svet".

 6. Видовдански Уранак says:

  Теби сигурно не треба али срБима треба,неозоставно.Ко си ти да са 1% освојених гласова одлучујеш о 35% срБа из Црне Горе.

 7. Косовац says:

  Колеге коментатори, овде је просто објашњење зашто овом сорошоиду алумниату Абазију не треба Српски Свет: Зато што Српски Свет представља територије где живе Срби. Територије Велике Србије. Зато и химна Републике Србије пева и „Српске земље Боже чувај“. Тај стих упорно и курвински неки Србокомунисти избацују при интонацији химне, и замењују га са новокомпонованим „Србију нам Боже чувај“. То је кривично дело, али су они храбри и не плаше се зато што имају добра леђа у Сорошоидној Европској Унији. ………………..Окупатори Евроатланта су забранили помињање Велике Србије, строжи су од одрицања геноцида. Зато су нам поклонили прикладни израз „Западни Балкан“, од кога се и школовани историчари хватају за главу.

 8. padre says:

  Pa ti i nisi u srpskom svetu, a bogami ni u evropskom, ti si u arnautskom!I nemoj ti meni sa time "nama"!

  • Видовдански Уранак says:

   Шипац упао си у шкрипац.

 9. Srbija cveta says:

  Pa ovaj svet ne treba ni nama Srbima, jer doći će pravedno i večno carstvo Božije, a to tek nema veze sa vulinom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u