АБАЗОВИЋ: Не треба нам „СРПСКИ СВЕТ“

ABAZOVIĆ: Ne treba nam „SRPSKI SVET“

6 avgusta 2021

Abazović je odgovorio na Vulinovu izjavu o stvaranju srpskog sveta i rekao da takav svet nije potreban.Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović rekao je da je očekivao da će se odnosi Beograda i Podgorice popraviti nakon što je Srbija pomogla sa vakcinama Crnoj Gori, ali da se to nije desilo jer su neki politički događaji u Crnoj Gori izazvali mnogo veću pažnju u Srbiji iz, kako tvrdi, neopravdanih razloga.

Precizirao je da se povodom smene crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića, usvajanja Rezolucije u Srebrenici i Temeljnog ugovora sa SPC, kako je rekao u intervjuu, bespotrebno stvorila negativna energija.

Komentarišući izjavu srpskog minstra policije Aleksanda Vulina o stvaranju srpskog sveta, Abazović je izneo stav da „nam ne treba srpski svet već evropski svet.

„Ja sam više puta kritikovao takve vrste izjava. Bojim se da im dajemo previše značaja, iako one zaista deluju opasno. Kad damo nečem neozbiljnom veliki značaj, to onda zaista dobija obrise mnogo veće nego što bi trebalo“, naveo je Abazović.

Ponovio da je neizručivanje bivšeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović Crnoj Gori loša poruka, koja „nema uporište u logici“.

„U međuvremenu se desila jedna stvar, a to je da njemu ističe taj rok u kom je mogao da odgovara. Sad sve dobija jednu novu dimenziju. Možda je zbog toga trebalo i da ostane tamo. U svakom slučaju, ja i dalje stojim na stanovištu da bi bilo jako dobro za pravdu i borbu protiv organizovanog kriminala da se Svetozar Marović izruči Crnoj Gori“, rekao je Abazović.

Na pitanje kada će doći u zvaničnu posetu Srbiji, kaže da „ne možemo da dođemo nepozvani“.

„U suštini, zbog situacije sa kovidom mislim da su te aktivnosti bile malo ograničene. Bio sam nedavno u poseti Bosni i Hercegovini i Albaniji i nadam se da ću uskoro doći i u zvaničnu posetu Srbiji. To ću učiniti sa velikim zadovoljstvom. Kolege iz Srbije su svakako više nego dobrodošle u Crnu Goru“, naveo je Abazović.

Kada je rč o situaciji na političkoj sceni Crne Gore Abazović je rekao da su njegovi odnosi sa drugim pripadnicima vladajuće koalicije veoma dobri, ali je dodao da nije siguran da su njihovi međusobni odnosi dobri.

Abazović ističe da podržava Zdravka Krivokapića kao premijera, kao što je činio od početka.

Navodi da bi, ako bi se izašlo iz koncepta ekspertske vlade, sporazum potpisan posle izbora morao da bude revidiran.

„Ako bismo otišli u revidiranje sporazuma, onda možemo da odemo predaleko. Ja odbijam rekonstrukciju po sistemu švedskog stola – da dođe bilo ko i da uzme stvari koje želi. To ne može tako. Rekonstrukcija nosi određene političke rizike“, upozorio je Abazović.Smatra da je sukoba između Demokratskog fronta s jedne strane i Demokrata i premijera Zdravka Krivokapića, s druge strane „veoma neozbiljan“.

„Ja sam za to da se pronađu kompromisi, iako razumem političke borbe i pozicioniranja. Prepucavanja i teške reči ipak treba da sačekaju neku izbornu kampanju“, kaže Abazović.

Situaciju opisuje kao paradoksalnu jer Vlada Crne Gore nema podršku većine u parlamentu, ali joj, kako navodi, ne preti pad.

„Čudna je situacija, ali posle 30 godina nije moglo da se očekuje da stvari budu jednostavne. Ne mislim da je neko spreman da sruši vladu u ovom trenutku. To bi bilo političko samoubistvo za onoga ko se usudi na taj korak. S druge strane, vlada mora naći zajednički jezik sa parlamentarnom većinom kako bi ovi ciljevi o kojima sam govorio mogli da ostvare“, rekao je Abazović.

KOMENTARI14 komentara

 1. Istina says:

  Sa ovaj arnaut umislja?

 2. Bajo says:

  Albanac na Srbskoj zemlji kaže da mu ne treba "Srbski svijet". Činovnik eu-mašine za mlevenje nacija, identiteta i ljudskosti. školovan, bistar i lukav,za 2 koplja ispred svih političara.A u toj crnoj zemlji Šećerovski je još prototip političara.

 3. Vuk says:

  STO SE MILOGORCI TOLIKO BRINU I STO IH PLASI SRPSKI SVET PA ONI SU BRE U NATO PAKTU NJIH NIKO NESME DA DIRA al znam ja sta njih brine nema vise slobodnog divljanja po BEOGRADU i nema besplatnog lecenje na VMA e to brene te parazite

 4. Za Srbiju says:

  Šta očekivati od šiptara, kojega je školovao i projektovao MI6. Nemanje stida i taj licemerni bezobrazluk je tipičan za demonski zapad.

 5. Gardista says:

  Abazovicu strani agente, nemas ti nista Crnogorsko. Ti si sramota za Crnu Goru, tebi treba dati otkaz na to jadno mesto koje prezentujes. Ljigo, prodana.

  • tigar says:

   Ko tebe Govedo pita šta!

   • Gardista says:

    Da razumes koncept komentara koji su napisani u naslovu ove kolumne, shvatio bi cin komentarisanja. Ovako tvoja prosto prosirena recenica govori sve o tebi...pokri se usima i ucuti izdajnice.

   • Doktor says:

    Ti si govedo a ne tigar kukavce!

 6. milorad5 says:

  hm nije mi jasno zašto nekom smeta "srpski svet" pogotovo kad nije pozvan niti ga iko tera da bude u tom svetu,a još manje mu zabranjuje da živi u SVOM svetu već kakav voli da mu bude.Problem je u ZAKONITOST, jer "srpski svet" podrazumeva RED I ZAKON a nečije fantazije uživaju u razbojništvu i to NEKAŽNJENOM na račun svih "koji nisu naš svet".Da je bilo zakona i normalnih moralnih gradjana koji NISU "srpski svet", niko danas i ne bi pominjao nikakve svetove i planete.Ali dalje nekažnjeno pljačkanje i ubijanje našeg, SRPSKOG stanovništva i UNIŠTAVANJE naše vere i našeg sveta, neće biti NIČIJI "svet".

 7. Vidovdanski Uranak says:

  Tebi sigurno ne treba ali srBima treba,neozostavno.Ko si ti da sa 1% osvojenih glasova odlučuješ o 35% srBa iz Crne Gore.

 8. Kosovac says:

  Kolege komentatori, ovde je prosto objašnjenje zašto ovom sorošoidu alumniatu Abaziju ne treba Srpski Svet: Zato što Srpski Svet predstavlja teritorije gde žive Srbi. Teritorije Velike Srbije. Zato i himna Republike Srbije peva i „Srpske zemlje Bože čuvaj“. Taj stih uporno i kurvinski neki Srbokomunisti izbacuju pri intonaciji himne, i zamenjuju ga sa novokomponovanim „Srbiju nam Bože čuvaj“. To je krivično delo, ali su oni hrabri i ne plaše se zato što imaju dobra leđa u Sorošoidnoj Evropskoj Uniji. ………………..Okupatori Evroatlanta su zabranili pominjanje Velike Srbije, stroži su od odricanja genocida. Zato su nam poklonili prikladni izraz „Zapadni Balkan“, od koga se i školovani istoričari hvataju za glavu.

 9. padre says:

  Pa ti i nisi u srpskom svetu, a bogami ni u evropskom, ti si u arnautskom!I nemoj ti meni sa time "nama"!

  • Vidovdanski Uranak says:

   Šipac upao si u škripac.

 10. Srbija cveta says:

  Pa ovaj svet ne treba ni nama Srbima, jer doći će pravedno i večno carstvo Božije, a to tek nema veze sa vulinom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *