АБЕ СЕ ЗАКЛЕО НА ОЧЕВОМ ГРОБУ: Решићу питање Курила!

ABE SE ZAKLEO NA OČEVOM GROBU: Rešiću pitanje Kurila!

7 januara 2019

Premijer Japana Šinzo Abe obećao je da će uraditi sve kako bi se pregovori sa Rusijom završili potpisivanjem mirovnog sporazuma i rešavanjem pitanja Kurilskih ostrva, javila je televizija NHK.

Abe je zajedno sa suprugom posetio svoj rodni kraj — grad Nagato u prefekturi Jamaguti, gde je obišao grob svog oca, čoveka koji je, kako je naveo japanski premijer, takođe radio na poboljšanju odnosa između Moskve i Tokija. Šintaro Abe se nalazio na čelu Ministarstva inostranih poslova Japana od 1982. do 1986. godine.

„Zakleo sam se na grobu predaka da ću svakodnevno naporno raditi i ispunjavati obaveze službe. Zakleo sam se da ću učiniti sve da dođe do napretka u pregovorima sa Rusijom o Kurilima i da se na to pitanje stavi tačka“, rekao je Abe novinarima.

Prema njegovim rečima, ove godine će se desiti „prelomni momenat“ u istoriji teritorijalnih nesuglasica između dve države.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. su-35 says:

  Sta ima da se kunes to je dogovoreno cionista putin je kinezima dao sibir, a vama kurile,disolucija rusije je pocela ubrzanim tempom, krim i donbas su samo dimna zavesa za napaceni ruski narod!! Pod hitno na celu Rusije da dodje RUSIN..PRAVI RUSIN !!!!

  • test01 says:

   Ne lupetaj... niko nije nikome nista dao, nije to Srbija pa da marionete vladaju drzavom. Ne mmras da volis Putina (nije ti to tata da ga volis) ali covek je digao Rusiju iz mrtvih a zapad im je bio namenio istu sudbinu kao Srbima u ex-YU (rasturiti i opljackati).

  • Robin Hud says:

   Ne lupetaj.

  • PRVA LINIJA says:

   POTPISI SE TI IMENOM I PREZIMENOM DA ZNAJU ,,RUSINI" KOGA DA IZABERU UMESTO PUTINA... TI ZNAS STA TREBA I KAD, TI CES DA SAVETUJES PUTINA STA TREBA I KAD DA URADI... TI... KONJU JEDAN...

  • Slobodanka says:

   Kosovo je proglasilo nezavisnost 17.03.2008.godine, prva priznanja su usledila narednog dana 18.02.2008.godine, a mesec dana kasnije 18.03.2008.godine, daleki Japan priznao je nezavisnost Kosova. Kakav je u tome interes Japana? Ovo je veoma očigledan primer koliko je Japan nesuverena zemlja, tj. zvanični Tokio u svemu sluša Vašington. ... Da vidimo šta muči glavnog igrača SAD u pogledu Južnokurilskih ostrva i Ohotskog mora? Ohótsko móre je more Tihog okeana, a odvojeno je od njega (na zapadu) dugačkim ruskim poluostrvom Kamčatka, zatim Kurilskim ostrvima kojih ima 56 i pružaju se jedno za drugim u nizu ukupno dugačkim 1200 km sve do najsevernijeg japanskog ostrva Hokaido. Od susednog Japanskog mora koje je takođe more Tihog okeana i nalazi se jugoistočno od Ohotskog mora, Ohotsko more je odvojeno dugačkim ostrvom Sahalin koje takođe pripada Rusiji. Najveći deo Kurilskih ostrva je nenaseljen i predstavlja samo komade stenovitog zemljišta u beskrajnom okeanu. Između Japana i Rusije sporna su 4 najjužnija ostrva. OVO JE NAJVAŽNIJE! > Konvencija o pravu mora, usvojena je 1982. godine u UN, a njene odredbe kažu da se 12 nautičkih milja od obale smatraju teritorijalnim vodama države. Razmak među mnogobrojnim Kurilskim ostrvima nije veći od 24 nautičke milje, ona zatvaraju liniju od juga Kamčatke do Hokaida pa se smatra da je Ohotsko more pod suverenitetom Rusije. Pritom Japan ima pravo na svojih 12 nautičkih milja tog mora oko tog najsevernijeg velikog ostrva Hokaido. Stoga, u vode Ohotskog mora niko ne može samostalno i samovoljno da uđe, jer bi time bila narušena ruska državna granica, sa svim posledicama koje bi iz toga proizašle!!! U ovom trenutku davati deo teritorije Japanu bilo bi van pameti, tim pre zato što u vreme raspada SSSR-a izgubljene su značajne teritorije, a u te države su uvedene su snage NATO-a. Ako bi Rusija sad pristala na predaju Japanu dva ostrva Kunašir i Iturup rada bi američki nosači aviona mogli bez ikakvih problema da dođu do ruskih teritorijalnih voda, jer teško da bi Japan tada imao nešto protiv. ... NAPOMENA: Tokom Hladnog rata 50-tih godina Nikita Hruščov, predsednik SSSR-a, želeo je da Japanu dobrovoljno preda na upravu 2 od 4 sporna Južno Kurilska ostrva, a posledice tog sporazuma dovele bi do toga da Japan prihvati status neutralne države. Danas Japanci itekako žele da američke baze na teritoriji Japana budu zatvorene, ali kako sad stoji jasno je da to će teško realizovati. Takođe tokom drugog svetskog rata Japan je bio zemlja agresor. Pored raznih ekonomskih razloga, bezbednosni aspekt je ozbiljan razlog zašto Rusija treba da bude veoma strpljiva. MOGU DA ZAMISLIM KAKO U RUSIJI ČUJU I OCENJUJU UPORNE PRIČE "NAŠEG" VLADARA O RAZGRANIČENJU TAČNIJE O PRAVLJENJU NOVIH GRANICA UNUTAR OVOLICKE DRŽAVE SRBIJICE. Takve pričice kod Rusa ne bi trajale ovako dugo, davno bi ga penzionisali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *