Abramovič se povukao iz politike zbog računa u stranim bankama

Abramovič se povukao iz politike zbog računa u stranim bankama

2 јула 2013

abramovicRuski milijarder Roman Abramovič napustio je funkciju predsednika parlamenta Čukotke – zbog zakona kojim zabranjuje posedovanje računa u inostranstvu svima koji su na političkim i državnim funkcijama.

Abramovič je 24. decembra 2000. pobedio na izborima za gubernatora Čukotskog autonomnog okruga, osvojivši više do 90 odsto glasova birača. Njegova imovina iznosi 12,1 milijardu dolara, tako da je na rejting-listi lista Forbes zauzeo 9. mesto „Najbogatijih biznismena u Rusiji za 2012.“ i 68 mesto na svetskoj rang-listi Forbes za istu godinu.

Ovlašćeni predstavnik predsednika Rusije za Dalekoistočni federalni okrug Kamil Ishkov je objasnio da je Abramovič o svom povlačenju obavestio predsednika i da se Putinu obratio kao „kao pošten čovek“.

Istovremeno je dodao: da je „gubernator Abramovič morao daleko više vremena da provodi u svom regionu“.

Ostavka milijardera je najdirektnije povezana sa zabranom da državni funkcioneri imaju račune u stranim bankama. Samo ostavka je dokaz da ih Abramovič ima i da nema nameru da ih se odrekne.

Izmene u Zakonu o prekršajnom postupku, donete u februaru ove godine, predviđaju ogromne kazne za ruske političare i državne funkcionere – od 75 do 100 iznosa obavljene monetarne operacije – ukoliko je ona obavljena preko stranih banaka.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u