Abu Hamza pretnja za BiH i region

Abu Hamza pretnja za BiH i region

27 avgusta 2013

ABU-HAMZA---Iman-el-Husin--Abu Hamza Imad el-Husein, koji u Imigracionom centru BiH čeka deportaciju, predstavlja, prema proceni Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH,pretnju za bezbednost BiH, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić.

Mektić je rekao da u slučaju Abu Hamze nema kršenja ljudskih prava i da se prema njemu BiH odnosi u skladu sa zakonom.

Reagujući na stav člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i poglavara Islamske zajednice BiH Huseina Kavazovića da Abu Hamzi, ukoliko ne može biti deportovan u neku bezbednu zemlju, treba u BiH omogućiti suđenje ili ga pustiti na slobodu, Mektić kaže da je hipotetički moguće da Abu Hamza bude pušten iz Imigracionog centra, ali samo ako OBA donese novu procenu.

„Mi smo poslali zahtev u nekoliko zemalja za deportaciju, ali još nema odgovora. Zapravo, neke su zemlje tražile dodatna pojašnjenja“, rekao je Mektić.

On navodi da je o deportaciji Abu Hamze skoro bio postignut dogovor, ali, zbog dešavanja u Siriji i pretnji po njegovu bezbednost, Služba za poslove sa strancima BiH sada traži treću zemlju gde bi mogao biti prebačen.

Nekadašnji pripadnik odreda „El mudžahid“ Sirijac Imad al-Husin (50), poznatiji kao Abu Hamza, pritvoren je u BiH od 2008. godine, jer ga BiH, na osnovu procene OBA, smatra pretnjom po bezbednost BiH.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *