Aćif-efendija podelio Bošnjake u Novom Pazaru

Aćif-efendija podelio Bošnjake u Novom Pazaru

31 januara 2014

dru-acif-efendija-MEMORIJAL_620x0Uprava grada Novog Pazara neće dozvoliti gradnju memorijalnog centra „Hadžet“, jer bi bili prekršeni urbanistički planovi. Bošnjačko nacionalno veće odlučno je da gradi memorijal Aćif-efendiji, njegovim saradnicima i više od 1.000 Novopazaraca, uglavnom Bošnjaka, stradalih u Drugom svetskom ratu.

I muftija Muamer Zukorlić je sada najavio da će blokirati gradnju.

Aćif-efendija, ratni gradonačelnik Pazara i saradnik okupatora, podelio je novopazarske Bošnjake, verske i političke vođe. Prvi put se to dogodilo podizanjem sporne spomen-table na kući Aćifa Hadžiahmetovića, kad je ministar Sulejman Ugljanin sa državnim sekretarom Muhedinom Fijuljaninom svečano otkrio spomenik, dok je ministar Rasim Ljajić osudio veličanje Aćif-efendije. Slično je i sa najavljenom gradnjom memorijalnog centra „Hadžet“.

Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu, koje predvodi Esad Džudžević, raspisalo je konkurs i izabralo najbolje idejno rešenje.

– Zahtev za gradnju smo dobili od BNV, ali gradnja na toj parceli nije moguća – kaže za „Novosti“ Elvir Hamidović, zamenik gradonačelnika Novog Pazara. – Reč je o tri parcele, od kojih je na najvećoj već izgrađeno obdanište. Na preostalim dvema, manjim, Generalnim urbanističkim planom, (GUP) koji je 2007. usvojila Skupština, predviđeno je zidanje stambenih objekata. Skupštinska odluka je za nas zakon, tako da je nemoguće dobiti saglasnost za „Hadžet“. Sada se bune protiv odluke, a 2007. Stranka demokratske akcije (Sulejmana Ugljanina) bila je na vlasti u Pazaru. Tada nisu dali nijednu primedbu.

Hamidović objašnjava da niko ne može prvo da pravi projekte, pa da se onda informiše o mogućnostima gradnje. Ni zemlja na kojoj bi BNV trebalo da gradi nije vakufska, odnosno ne pripada islamskoj zajednici, već lokalnoj samoupravi.

Sa druge strane, Redžep Škrijelj, član izvršnog odbora BNV, tvrdi da neće odustati od gradnje „Hadžeta“.

– Izgradnja ovog memorijalnog centra je naš cilj. Nadamo se da ćemo ga realizovati u atmosferi opšteg konsenzusa Bošnjaka u Sandžaku – istakao je Škrijelj.

Rešad Plojović, potpredsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, tvrdi, za „Novosti“, da oni nikome neće dozvoliti gradnju na vakufskoj parceli Mearif na Hadžetu ili bilo kom drugom vakufskom zemljištu, bez saglasnosti.

On tvrdi i da postoje dokazi da je zemljište vakufsko i da je predmet restitucije.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *