Адријани Марчетић награда „Милан Богдановић”

Адријани Марчетић награда „Милан Богдановић”

19 новембра 2017

Награда „Милан Богдановић” за 2017. годину припала је Адријани Марчетић за текст штампан у „Београдском књижевном часопису” – „Златно доба српске културе”, критички осврт на књигу Леона Којена „У тражењу новог: Индивидуализам и либерални дух у српској култури” (1894–1914) и поговор уз „Песме” Милана Ракића истог аутора (обе књиге је објавила „Чигоја штампа”). Ову једногласну одлуку донео је жири у саставу: Душан Стојковић (председник), и чланови Зоран Хр. Радисављевић и Драгана В. Тодоресков.

– Обе књиге којима се Адријана Марчетић бави по њеном мишљењу су „израз једне јединствене замисли” и њима се врши „ревалоризација једног периода наше културне и књижевне историје, односно једног песничког опуса”. Тај период, како Којен уочава, остао је „суштински недовршен” јер је „прерано процветао”, али и то је било довољно да „Српски књижевни гласник” на почетку прошлог века препороди српску књижевност. Адријана Марчетић посебно истиче Којенова „надахнута тумачења” Ракићеве поезије. Њено тумачење Којенових књига сасвим је прецизна вивисекција оног новог што нам доносе, став је жирија.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. goran says:

    Nema kod Kojena niceg zaista novog, a hvaljenje Rakiceve poezije u ovom trenutku je morbidno. Mada i razumljivo jer Kojen ima rodjacku vezu sa Rakicem. A sto se tice Adrijane, nagradjuje se autor koji hvali hvalioca. To je slika srpske kulture u ovom trenutku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u