Адријани Марчетић награда „Милан Богдановић”

Adrijani Marčetić nagrada „Milan Bogdanović”

19 novembra 2017

Nagrada „Milan Bogdanović” za 2017. godinu pripala je Adrijani Marčetić za tekst štampan u „Beogradskom književnom časopisu” – „Zlatno doba srpske kulture”, kritički osvrt na knjigu Leona Kojena „U traženju novog: Individualizam i liberalni duh u srpskoj kulturi” (1894–1914) i pogovor uz „Pesme” Milana Rakića istog autora (obe knjige je objavila „Čigoja štampa”). Ovu jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: Dušan Stojković (predsednik), i članovi Zoran Hr. Radisavljević i Dragana V. Todoreskov.

– Obe knjige kojima se Adrijana Marčetić bavi po njenom mišljenju su „izraz jedne jedinstvene zamisli” i njima se vrši „revalorizacija jednog perioda naše kulturne i književne istorije, odnosno jednog pesničkog opusa”. Taj period, kako Kojen uočava, ostao je „suštinski nedovršen” jer je „prerano procvetao”, ali i to je bilo dovoljno da „Srpski književni glasnik” na početku prošlog veka preporodi srpsku književnost. Adrijana Marčetić posebno ističe Kojenova „nadahnuta tumačenja” Rakićeve poezije. Njeno tumačenje Kojenovih knjiga sasvim je precizna vivisekcija onog novog što nam donose, stav je žirija.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Nema kod Kojena niceg zaista novog, a hvaljenje Rakiceve poezije u ovom trenutku je morbidno. Mada i razumljivo jer Kojen ima rodjacku vezu sa Rakicem. A sto se tice Adrijane, nagradjuje se autor koji hvali hvalioca. To je slika srpske kulture u ovom trenutku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *