Адут Северне Кореје су специјалне снаге са 88-120 хиљада „црних нинђа“

Adut Severne Koreje su specijalne snage sa 88-120 hiljada „crnih ninđa“

18 aprila 2017

Piše: Aleksandar HROLENKO

NOVINSKA agencija Južne Koreje – Rnjenhap – objavila je da je Severna Koreja formirala novi rod oružanih snaga – specijalne taktičke snage koje će po brojnosti biti egal sa njenom ratnom mornaricom.

Pripadnici tih snaga su viđeni na vojnoj paradi u Pjongjangu: sa licima obojenim u crno i sa šlemovima sa priborom za noćno osmatranje.

Agencija Renhap je objavila da je zadatak novog roda severnokorejske vojske da parira američkim i južnokorejskim komandosima koji imaju zadatak da likvidiraju državni i vojni vrh Severne Koreje.

Međutim, verovatnije je da je to – zadatak minimum.

Jer, severnokorejski taktički specijalci su ostavili tako jak utisak na Vašington da prema obalama Korejskog poluostrva šalje odjednom tri nosača aviona. To je bez presedana…

Pjongjang uopšte nema nameru da čeka da Amerikanci i Seul prvi udare, da izvedu svoj „preventivni udar“. Zato je pojava njegovih specijalnih snaga zakonomerna.

Izviđačke i diverzantske jedinice postoje u mnogim armijama u svetu. Severna Koreja u tom pogledu nije izuzetak.

Po pravilu, komandosi u borbi podržavaju klasične vojne formacije. Međutim, formiranje samostalnih specijalnih snaga – to je veliki projekat Pjongjanga koji računa sa primenom značajnih snaga i sredstava za specijalne operacije na tuđoj teritoriji. Na principijelnom drugom tehnološkom nivou.

U slučaju agresije SAD i njihovih saveznika, Severna Koreja ima nameru da odgovori „kao u ogledalu“ i da asimetrično uništi važne objekte u protivničkoj pozadini (uključujući i neutralne vode), a ne da „sedi“ u rovovima na svojoj teritoriji.

Na vojnim poprištima new generation warfare dominiraju lokalne operacije, dobro opremljenih jedinica sastavljenih od profesionalaca koji izvode koncentrisane udare…

Pod izgovorom da je verovatan raketni udar sa severa, Vašington i Seul mogu u Južnoj Koreji postaviti mobilni sistem PRO Terminal High Altitude Area Defense. Moguće je: 300 kilometara južno od Seula.

Bateriju THAAD čini do devet mobilnih guseničnih lansera sa 72 rakete-presretača, a upravo to zabrinjava Pjongjang.

Te bojazni dele i Rusija i Kina.

Na prvi pogled, raketa-presretača i nije tako mnogo, a njihov domet nije veći od 200 kilometara, ali je američka PRO THAAD sposobna da smanji efekte uzvratnog (raketnog) udara Severne Koreje po objektima Pentagona na teritoriji Južne Koreje.

Osim toga, sistem THAAD je u stanju da daje koordinate za gađanje udarnim grupama američkih brodova i avijaciji i da, u suštini, bude deo globalne PRO.

Naravno, ta baterija THAAD bi bila dobro čuvana jer bi bila meta dostojna napora novih specijalnih snaga Severne Koreje. I to: na samom početku ratnih dejstava.

Ako bi specijalne taktičke snage Severne Koreje uspele da preuzmu kontrolu nad nekim od američkih raketnih brodova (ili čak nosačem aviona) – to bi pomračilo čak i poznate scenarije Holivuda…

Ništa nije nemoguće. Teško da su posade američkih brodova spremne da se u brodskim odsecima bore sa dobro naoružanim i utreniranim „crnim ninđama“.

Pjongjang ne pretenduje na tuđe resurse i teritoriju, a za svoje komandose preuzima iskustva specijalnih operacija SAD, Rusije i drugih zemalja.

Prema različitim procenama, Severna Koreja ima 88-120 hiljada komandosa…

Pretpostavljam da su izdržljivi i dobro obučeni pripadnici severnokorejskih specijalnih snaga u stanju da naprave velike probleme svakom, čak i protivniku čije su jedinice na najvišem tehnološkom nivou. I da približe mirno rešavanje situacije na Korejskom poluostrvu.

Vašington je više puta odbio čak i da razgovara o predlozima Pjongjanga za potpisivanje mirovnog sporazuma, a još u Južnoj Koreji drži više od 28.000 vojnika…

KOMENTARI6 komentara

 1. Svetislav Surina says:

  Sjevernoj Koreji se ne piše dobro.U roku od nekoliko sedmica, ameri će uništiti dragog vođu i kompletni CK Koreje.

 2. M says:

  ...ako im kinezi i rusi ne pomognu.Ali bolje od toga bi bilo politicko rjesenje,smanjivanje tenzija s obje strane.Ali USA za to nije raspolozena jer ima druge vizije.

 3. Predrag says:

  Ameri bacaju atomku na severnu koreju to je vec odluceno. A rusi i kinezi nek gledaju verovatno su oni sledeci. Rusija i kina moraju odmah da se ukljuce u sukob i tako zaustave americko divljanje. Rusi neka daju oruzje a kinezi da pomognu u ljudstvu kao i 1950. Gad opale nuklearku treba kinezi da potope sve americke brodove. To ce biti kraj amerike i odmah pokrenuti nove ratove u iraku i iranu da se slome emirati i saudijci,katar. U evropi slomiti dominaciju nemacke,uvuci ih u sukob sa engleskom. Srbija naravno da slomi siptare baliste i ustase i to surovo.. Da se srusi pristina,sarajevo i zagreb do daske kao alepo.

 4. Batina says:

  Satanistima se brzo blizi kraj. vidjet cete.

 5. M says:

  Zagreb se moze srusiti i pobiti sve sto se uspije pobiti na tom putu,to nazalost nije sporno.Ali,to nije kraj!To je samo kraj istocne ofenzive,3.WW.A onda nastupa 4.WW,dugotrajan i puno strasniji i s promjenljivom srecom.U kom ce svi racuni biti placeni i naplaceni.

 6. goran says:

  Kad Ameri budu gadjali Koreju, Rusi i Kinezi nece ni prstom mrdnuti. Videcete da su oni plasljivci. Sluge americkog dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *