АДВОКАТ СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА: Дан пред смрт носио сам његово писмо Русима у којем је писало…

ADVOKAT SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Dan pred smrt nosio sam njegovo pismo Rusima u kojem je pisalo…

9 avgusta 2018

Jedan od naših najpoznatijih i najcenjenijih advokata Zdenko Tomanović govorio je za Nedeljnik. On je pričao o svojim iskustvima iz vremena kada je bio pravni savetnik Slobodanu Miloševiću u Hagu. On je otkrio i kako je izgledao njihov poslednji susret.“Dan pre nego što je u ćeliji pronađen mrtav, Milošević me je zamolio da dođem nešto ranije kod njega u zatvor, i da njegovo, rukom napisano, pismo odnesem u Rusku ambasadu, sa zahtevom da se to pismo preda ruskom ministru Sergeju Lavrovu.

U tom pismu se žalio da ga u Tribunalu truju i tražio je da ga Rusija spase i zaštiti. Ja sam odmah predao to pismo u Ruskoj ambasadi, a prijem tog pisma je kasnije potvrdio i Lavrov. Dan kasnije, Milošević je pronađen mrtav”, rekao je Tomanović, koji je, inače, bio i jedini građanin Srbije koji ga je video mrtvog u ćeliji.

Intervju sa jednim od najpoznatijih i najcenjenijih srpskih advokata Zdenkom Tomanovićem Nedeljnik je počeo dva dana nakon ubistva njegovog kolege Dragoslava Miše Ognjanovića…

Tomanović je bio očigledno razočaran i rezigniran: „Miša je ubijen samo zato što je advokat. I u ovom momentu je samo to značajno. Nažalost, naša politička elita i njihovi medijski dželati odmah su videli priliku da kriminalizuju advokata. Time stvaraju ambijent koji relativizuje značaj ovog ubistva.

Ubiti advokata samo zato što se bavio svojim poslom prevazilazi snagu svih brojki koje nam nude. Jednakost i sigurnost svakog građanina se ne obezbeđuje prebacivanjem odgovornosti na neko prošlo vreme.“

A onda je upozorio: „Advokati se moraju ujediniti, jer je to interes građana Srbije.“

Tomanović u velikom intervjuu govori o ubistvu njegovog kolege Dragoslava Miše Ognjanovića, o pravosuđu u Srbiji i svim njegovim manama, o uticaju politike i medija na pravo, o odbrani Miloševića, drugovanju sa Aleksandrom Tijanićem i Bogdanom Tirnanićem, o svojim klijentima Miroslavu Miškoviću, Milanu Beku, Emiru Kusturici…

(Nedeljnik)

KOMENTARI5 komentara

 1. gaga says:

  Advokati su se uplasisli i krenuli su masovno da pricaju!Verovatno da bi sprecili nove katastrofe ...strasno dokle je sistem u Srbiji dogurao.

 2. goran says:

  Roklerevov agent Slobica moli Ruse da mu spasu zivot. Nece moci, Slobice.

  • Miraš says:

   Otrov ti neće pomoći da budeš uspešniji i srećniji. Tačno je da nismo prepoznali šta nam se sprema, a nema sumnje da s druge strane Amerike je dugo skrivala šta joj je pravi cilj u vezi bivše Jugoslavije. Čak i dan danas tvrde kako su oni bili zbunjeni sa onim što se devedesetih počelo dešavati u Jugoslaviji, što nije tačno. Americi i Zapadu nikako nije odgovaralo da dozvole postojanje uspešne socijalističke privrede u koje je Jugoslavija spadala 60.tih i 70.tih godina. Zatim raspad Jugoslavije im je odgovarao kao deo šireg plana za osvajanje drugih nesvrstanih zemalja. U prilog tome je šta kažu poznavaoci američkih političkih planova i prilika. Prema Majklu Parentiju (američki politikolog i saradnik na Institutu političkih studija u Vašingtonu) američki cilj je bio da pretvori jugoslavenske narode u zemlje Trećeg sveta. Plan je predviđao podelu zemlje, koja bi zatim svoje ekonomije otvorila za zapadne kompanije i bankare, razbijanje prirodnih resursa, uključujući i ogromna mineralna bogatstva na Kosovu, demontiranje industrije koje nisu smele da budu konkurencija postojećim zapadnim proizvođačima, kao i stvoriti osiromašeno, ali pismeno i osposobljeno stanovništvo koje će biti prisiljeno da radi za minimalac. ... Američki politokolog Fil Batler kaže: Između 1960. i 1980. zemlja je imala jednu od najvećih stopa ekonomskog rasta u svetu, dobar životni standard, besplatno zdravstvo i obrazovanje, garantovano pravo na posao, jednomesečni plaćeni godišnji odmor, stopu pismenosti od preko 90 odsto. Bio je to napredak koji je među zapadnim silama izazvao želju da unište tu zemlju. „Nisu smeli da dozvole da se Jugoslavija takmiči sa Nemačkom, Francuskom, a posebno ne sa Velikom Britanijom. Bankari Londona i Luksemburga nisu mogli da izvlače milijarde iz socijalističkog sistema. Jugoslavija je morala da umre, a (Ronald) Reagan, porodice Buš i Klinton su pomogle da se to i dogodi“, priča Batler, Da NATO nije uništio Jugoslaviju, zemlja bi danas bila u rangu velikih evropskih sila, I u tome su uspeli. danas Bosna i Hercegovina po razvijenosti 112. ekonomija u svetu. Hrvatska je trenutno na 76. mestu, Makedonija na 130. poziciji; Crna Gora na 149.; Srbija na 87, dok Slovenija zauzima 81. mesto. Kosovo koje je, kako kaže, otrgnuto od Srbije, naziva „mafijaškom državom“. Dakle, ni u kom slučaju više se bivše jugoslavenske republike ne mogu takmičiti sa zemljama EU. > Ovo što su rekli otvara ozbiljno pitanje šta mi uopšte očekujemo od integrisanja naše države u EU kad je jasno da nam nikad neće dozvoliti da opet budemo medju razvijenim zemljama.

 3. Dane Radakovic says:

  aj vise prekinite o milosevicu milosevic nije bijo saveznik sa RUSIJOM AMERIKA GA JE DOVELA U BEOGRAD ZA SEFA KOMUNISTICKE PARTIJE JUGOSLAVIJE i slobodan nije ni ratovao sa nikim i nije osuden za nista lose u hagu

 4. Miraš says:

  Ubistvo advokata Ognjanovića ukazuje koliko ne zakon i Pravda nego mafija vlada Srbijom. U ovom slučaju moguće je da je u pitanju crnogorska mafija. Kao što se gleda kroz prste CG političarima isto tako i njihovoj mafiji. Tako isto je dozvoljeno albanskim političarima i albanskoj mafiji, itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *