Advokati ubijenih gardista otkriće ime zaštićenog oficira!

Advokati ubijenih gardista otkriće ime zaštićenog oficira!

14 oktobra 2014

hro-kasarna topcider mesto ubis_620x0Advokati porodica ubijenih gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića narednih dana otkriće ime tajanstvenog oficira Vojske SCG koga smatraju ključnim svedokom tragedije u kasarni Topčider, 5. oktobra 2004. godine! Oni će, kako „Novosti“ saznaju, prethodno od tužilaštva zatražiti da ga uvrsti među svedoke i da bude saslušan pred Višim sudom u Beogradu.

Da je ovaj, nekada visokopozicionirani pripadnik vojske bio u kasarni Gardijske brigade, potvrdio je holandskom istražnom sudiji i haški pritvorenik Ratko Mladić. Na saslušanju o slučaju „Topčider“ nekadašnji komandant VRS je negirao svoju umešanost u taj događaj, ali je naveo ime oficira koji je na dan ubistva boravio u objektu „Karaš„. Prema mišljenju advokata, njegov iskaz „mogao bi da bude ključan u rešavanju slučaja“.

– Ime ovog čoveka nalazi se na spisku ljudi koji su bili pobrojani kao prisutni u kasarni kada se dogodila tragedija – rekla nam je Olgica Batić, advokat porodice Jakovljević. – Uz konsultacije sa porodicama, odlučili smo da ne iznosimo ime ovog oficira pre nego što tužilaštvu predamo zahtev.

O prisustvu tajanstvenog oficira u vreme ubistva gardista „šuška“ se već godinama, iako je spisak svih osoba koje su kritičnog dana bile u blizini objekta „Karaš„, makar na papiru, odavno zaključen.

– U jutarnjim časovima 5. oktobra 2004. godine u kasarnu je ušlo 16 osoba – stoji u evidenciji ulazaka u „Karaš„. – To su Dragan Sotirov, Marko Kovačević, Dragan Petrović, Vlada Mijailović, Miloš Aleksić, Boban Janjić, Mile Kukulj, Dejan Pavlović, Ivan Pavlović, Milun Stojčić, Miodrag Stojanović, Nenad Ćosić, Boban Stamenković, Saša Veljković, Nebojša Velinović i Milan Milovanović.

Nakon ubistva, interesovanje javnosti bilo je upereno i na prisustvo civila Nenada Ćosića, sina tadašnjeg komandanta Gardijske brigade, pukovnika Radomira Ćosića. On je, naime, radio u kasarni u Topčideru, a posle ubistva je odlukom tadašnjeg ministra odbrane Prvoslava Davinića prekomandovan. U središtu pažnje javnosti on se našao i skoro godinu dana posle ubistva gardista, kada je uhapšen zbog pokušaja pljačkanja vojnog novca.

Istom odlukom, nedugo posle ubistva, prekomandu su dobili i civili Ivan i Dejan Pavlović, koji su takođe bili u kasarni. Oni su u rodbinskoj vezi sa jednim visokorangiranim oficirom Vojske SCG.

KOVAČEVIĆ PRVI STIGAO

Sudbinu civila na službi u vojsci Nenada Ćosića, kao i Ivana i Dejana Pavlovića, koji su posle ubistva prekomandovani na nove dužnosti, podelio je i stariji vodnik Marko Kovačević. On je prvi stigao do ubijenih gardista. Slučaj „Topčider“, prema nekim informacijama, njemu je promenio život. Bio je izložen ogromnim pritiscima, a u danima koji su usledili doživeo je nekoliko prekomandi.

– Nakon što je svedočio na sudu, prišao mi je i rekao da trpi neverovatne pritiske da promeni iskaz – kaže za „Novosti“ otac ubijenog Dragana, Janko Jakovljević.

– On je častan čovek i njegov stav je bio da govori samo ono kako jeste. Odavno ga nisam video i ne znam gde je, ali sam siguran da bi on mogao da kaže kome nije bilo u interesu da se otkrije istina.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *