AFERA GALENIKA: Nova privođenja, među osumnjičenima i Dejan Backović

AFERA GALENIKA: Nova privođenja, među osumnjičenima i Dejan Backović

25 maja 2014

GalenikaKako “Novosti” saznaju u toku je privođenje devet osoba zbog malverzacija u Galenici.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije po nalogu tužilaštva privode devet osoba, među kojima i Dejana Backovića, bivšeg predsednika Upravnog odbora “Galenike” i bivšeg direktora SPS, zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama sa prodajom lekova kojima je ova firma oštećena za 75 miliona evra.

Backović se sumnjiči da je zloupotrebio položaj, tako što je naredio direktoru Nenadu Ognjanoviću da potpiše sporni ugovor sa „Velefarmom“ čiji je direktor bio Dragoljub Vučićević, i isporuči ovoj firmi robu u vrednosti od 2,2 milijarde dinara, iako ova firma „Galenici“ već tada duguje viš od 2,4 milijarde dinara.

Zarada od prodatih lekova nikada nije uplaćena „Galenici“. „Velefarm“ je svoje obaveze plaćao bezvrednim menicama.

Ovaj nekadašnji farmaceutski gigant je dodatno zadužen tako što je garantovao za kredite koje je uzeo „Velefarm“, pa su poverioci skidali novac sa računa „Galenike“ da bi naplatili svoja potraživanja od „Velefarma“.

Krajem januara je potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora „Galenike“ Nenada Ognjanovića i još devet osoba optuženih da su oštetili fabriku za više od 900 miliona dinara.

U septembru prošle godine uhapšeno je pet osoba zbog sumnje da su oštetili „Galeniku“ za više od 34 miliona evra.

Uskoro opširnije….

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *