AFERA U HRVATSKOJ: Josipović davao Srbiji dokumenta o zločinima

AFERA U HRVATSKOJ: Josipović davao Srbiji dokumenta o zločinima

25 oktobra 2014

ivo-josipovicU dvodnevnoj baražnoj paljbi HDZ-a na Ivu Josipovića, u kojoj je optužen da je „diler koji je Srbima predao važne dokumente“, hrvatska desnica izvukla je stare priče vezane za knjigu bivšeg ambasadora Srbije u Zagrebu Radivoja Cvetićanina. Sve je počelo izjavama HDZ-ovih poslanika Davorina Mlakara i Gordana Jandrokovića, koji su optužili predsednika Josipovića da je ambasadoru Cvetićaninu predao poverljive dokumente vezane za ratne zločine i tužbi protiv Srbije za genocid.

Optužbe su došle u vreme kada se rasplamsava kampanja za predsedničke izbore i kada Josipović uverljivo vodi ispred ostalih kandidata.

– Kao dokaz kako ja, eto, „dilujem“ tajne dokumente vezane za ratne zločine naveli su citat iz memoara bivšeg ambasadora Republike Srbije u Hrvatskoj koji je rekao da sam mu dao „uobičajeno debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine“. Kad kaže uobičajeno, to znači da sam to više puta činio. Ja, evo, priznajem, to sam učinio, čini mi se, tri puta i tri hrestomatije sam uručio, ne samo srpskom ambasadoru, nego i mnogim drugim ambasadorima, naučnicima, profesorima, čak su i s Haškog suda tražili tu hrestomatiju – reagovao je Josipović, koji istovremeno dodaje da je reč o knjigama koje mogu da se kupe u knjižarama.

Dve knjige napisao je sam Josipović, kao profesor prava, na hrvatskom i engleskom, a reč je o knjizi „Odgovornost za ratne zločine pred sudom u Hrvatskoj“, a treća knjiga koju je dobio srpski ambasador je od Davora Krapca, Petra Novoselca, u kojoj je koautor Josipović. Ironično je hrvatski predsednik rekao da je ta hrestomatija u tri dela, predata u zagrebačkom restoranu „Vinodol“, „u strašnim, tajnovitim okolnostima“ izručena neprijatelju.

Očito, reč je o još jednom neuspelom pokušaju kompromitacije Ive Josipovića, jer je „afera“ i u hrvatskim medijima živela svega nekoliko časova. Upitan što će se dalje događati, Josipović kaže da ne očekuje ništa i da će birači prepoznati o čemu se radi.

– Ono što je strašno jeste da neznalice ne znaju ni što je hrestomatija, a reč je o grčkoj reči koja označava „koristan nauk“, odnosno „zbirka književnih ili naučnih dela“. Njihovo domoljublje je takvo da su spremni najpre kroz mračne portale, paraobaveštajnu zajednicu, a sada i kroz Sabor, da ocrne predsednika izabranog i glasovima njihovih birača – rekao je hrvatski prdedsednik.

CVETIĆANIN: KAMPANjA

Bivši srpski ambasador u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin je za HINU rekao da ne želi da komentariše ništa od onoga što se događa, ocenivši da se pojedini delovi iz njegove knjige „Zagreb indoors“ u Hrvatskoj sad koriste u predizbornoj kampanji. Ovu knjigu, štampanu na 720 stranica i objavljenu u decembru 2012. godine, čine dnevnički zapisi Radivoja Cvetićanina, prvog ambasadora Srbije u Hrvatskoj, po nezavisnosti, od 2005. do 2009. godine.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. nikola says:

    Rodjen sam u ljepoj mojoj a sada njihovoj.OLUJA me odnjela ni kriva ni duzna i sve mi do 57 g zivota radom i trudom steceno uzela.Pojavio se tracak nade dolaskom Josipovica na celo ljepe njihove da ce tolerancija.pomirenje i razumjevanje pobjediti JASTREBOVE.Neka jastrebovi uzmu u ruke knjigu KRVAVE SUZE POSTOJBINE od Milorada Bosnjaka i konacno doznaju da su prostori HRVATSKE njihovi i moji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *