АФРИЧКИ МИРОВНИ ПЛАН ЗА УКРАЈИНУ – Нема мира јер га Украјина одбија

AFRIČKI MIROVNI PLAN ZA UKRAJINU – Nema mira jer ga Ukrajina odbija

20 juna 2023

Kijevski režim je spreman da se bori po svaku cenu za teritorije koje ne žele da budu deo Ukrajine, a to je prepreka za pregovore i realizaciju mirovnog plana koji su iznele afričke zemlje.

Komentarišući afrički mirovni plan za Ukrajinu, koji je u deset tačaka predstavio južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, ruski politikolog Igor Šatrov ocenjuje da se afrička mirovna misija drži neutralnog stava po pitanju ukrajinskog sukoba.„Oni zaista polaze s neutralne pozicije i u svojim predlozima ne staju ni na stranu Rusije, ni na stranu Ukrajine u sukobu. Oni nikome ne nude ustupke, oni prosto predlažu mir. I to je trenutno najpošteniji stav. Ovo je rusko-ukrajinski problem i mi moramo da rešimo taj problem, a afričke zemlje dolaze upravo sa takvim predlogom – sedite za pregovarački sto, rešavajte, mi možemo samo da vam pomognemo, ali ne namećemo svoje rešenje, vi treba da rešite ovaj problem. Nama takav pristup odgovara, jer je to miroljubiv pristup“, ocenjuje Šatrov.

Šatrov ističe da je afrička pozicija o Ukrajini izbalansirana, te da uvažava stavove i Rusije i Ukrajine.

„Tako i treba da postupaju mirovnjaci. Oni ne nameću Ukrajini naše gledište… Ovo je najpoštenija pozicija – zauzeti neutralan stav, uravnotežen pristup prema obema stranama u sukobu“, ocenio je Šatrov.

Nakon posete Kijevu, delegacija lidera afričkih zemalja, posetila je i Sankt Peterburg radi razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o mirovnoj inicijativi za rešavanje krize u Ukrajini.

Afrički plan predviđa rešavanja sukoba mirnim putem, neodložne mirovne pregovore i deeskalaciju za sve strane, obezbeđivanje suvereniteta država i naroda u skladu sa Poveljom UN, bezbednosne garancije, razmenu zarobljenika, humanitarnu podršku žrtvama, posleratnu obnovu i jaču saradnju sa zemljama Afrike.

Kijev odbija mir

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski protivi se zamrzavanju konflikta i odbija afrički mirovni plan, jer u njemu ne postoji klauzula o povlačenju ruskih trupa, dok je ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio izbalansiran pristup afričkih zemalja o sukobu u Ukrajini, ističući da je Moskva otvorena za konstruktivan dijalog sa svima koji žele da uspostave mir na principima pravde i uzimajući u obzir legitimne interese strana.

Istovremeno je skrenuo pažnju na to da Moskva nikada nije odbila pregovore, za razliku od Kijeva, podsećajući na činjenicu da je ukrajinski predsednik čak potpisao ukaz o zabrani pregovora.

Putin je afričkim kolegama predstavio i nacrt Istanbulskog sporazuma o Ukrajini, koji je bio parafiran, sve je dogovoreno, ali je kijevska strana „sve odbacila“.

„To je dobra inicijativa, kako je rekao i naš predsednik. U svakom slučaju, mirovni predlog je dobar, ali čini mi se da se pozitivni rezultati ne mogu očekivati, jer je Kijev potpuno nesposoban da pregovara. Postoje određeni uslovi, potrebno je bar uzeti u obzir situaciju „na terenu”. Kijevski režim je spreman da se bori za teritorije koje ne žele da budu deo Ukrajine i to do poslednjeg Ukrajinca, a to je nešto najgluplje što se može zamisliti u ovom slučaju. S jedne strane ta glupost, a sa druge strane želja za krvoprolićem zbog koje će umreti ogroman broj ljudi, to je prepreka na putu pregovora“, kaže Šatrov.

Šatrov ocenjuje da je glavni problem to što kijevski režim ne uzima u obzir realnost već živi u „svetu iluzija“, ne sagledavajući realno moguća rešenja koja se nude.

Zelenski bi da diktira uslove

Afrička inicijativa nije prvi mirovni plan koji je ponuđen Moskvi i Kijevu. U februaru je svoj plan predstavila Kina, u aprilu je sa predlogom nastupio i Brazil, a u junu – Indonezija. Međutim, problem je što Kijev insistira da na „formuli za mir“ Zelenskog, koja za cilj ima kapitulaciju Rusije, na šta Moskva nikada neće i ne može da pristane i istovremeno ukrajinska strana odbacuje sve druge opcije za okončanje sukoba.

Evropska unija je ranije saopštila da neće podržati mirovni plan afričkih lidera ako on podrazumeva zamrzavanje sukoba između Rusije i Ukrajine, dok je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, upozorio na zaključivanje „pseudomira“ u Ukrajini, ističući da samo Kijev može da odredi prihvatljive uslove. Prema njegovim rečima, mir ne znači zamrznuti konflikt i prihvatanje dogovora koji diktira Rusija. Kako je naveo, da bi mir bio održiv, mora biti „pravde”.

U svakom slučaju, Moskva pozdravlja to što su afrički lideri pokazali razumevanje da je za rešavanje ukrajinske krize neophodno da se otklone uzroci koji su do nje doveli, a koji su stvoreni naporima Zapada i koji i dalje podrivaju bezbednost u Evropi.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Kakav crni mir, plan je mafijaske elite da sto vise belih hriscana bude ubijeno, nije vazno kojih, u ovom slucaju su to Ukri i Rusi. Evropa se puni drugim rasama koje siluju evroposke zene na ulicama, bez pardona. Posto vecina belaca ovo ne razume, oni su osudjeni na propast. Iza svakoga rata postoji neki DRUGI RAT, pa tako i iza ovog u Ukrajini.

  2. Gagi says:

    Nacisti su u II ratu imali zadatak da pobiju 30 miliona slovena, to su i ucinili. Nije bilo bitno da li su to zene i deca ili borci, ta brojka je morala da se ostvari. Danas je nesto slicno, gine istocna mladost pocevsi od nas pa redom... Nema danas izginulih na zapadu, ranije su pogresili zapalivsi Evropu da bi dosli do Rusije. Sada direktno udaraju na sve Slovene i ratuju u njihovom dvoristu. Opet tvrdim, moramo se za zapadom razgraniciti i sazidati visok neprelazni zid. Istok ima sve resurse za samostalan zivot, nista nam za normalnu egzistenciju od njih nije potrebno. Danas Kina pravi sve sto ima na zapadu, nekada smo i mi znali da sijemo za poznate brendove i cipele izvozimo u Italiju i ceo svet kao njihov proizvod. KO nas je i zbog cega "ugasio", taj odgovor treba potraziti od ovih politickih olosa koji fantasticno prosperiraju u celoj ovoj nacionalnoj propasti i muci.

  3. Rista Bre says:

    Radi objektivnosti, Afrički, Kineski, Brazilski i Indonežanski mirovni plan je Rusija ODBILA! Ali ne direktno, nego im pokazala da je sve uradila da ne dođe do rata i najčešće čekala par sati pre nego odgovori da bi Zapad imao vremena da se posere na mirovne predloge prvi. Tako objektivno stoje stvari. Međutim, ni Afrika ni Kina a ni ostali NISU išli u Moskvu da bi predložili Mirovni plan, nego radi ekonomske saradnje i zamene dolara u svojim platnim sistemima, a Mirovni planovi su usput prst u oko Zapadu i samo imitiraju američku korektnu politiku. Rusija uopšte i ne razmišlja o tim planovima, niti ih i jedna od ovih država predlaže očekujući njihovo ostvarenje, nego manje više očekuju da će Zelenski dobiti srčani udar kada vidi ove politički korektne planove a Zapad će početi da upotrebljava lekove za smirenje. Naučili se političari Sveta kako da vode našminkanu politiku. E ali, tvorac ovakve politike uopšte nije zadovoljan što su njegovi đaci širom Sveta dobro naučili lekciju i po zakonima prirode i ne prirode, prevazišli učitelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *