AFTONBLADET: Karl Bilt je primao mito od Sakašvilija

AFTONBLADET: Karl Bilt je primao mito od Sakašvilija

12 septembra 2014

karl_blit_1Politički skandal u Švedskoj: list Aftonbladet, koji je blizak socijaldemokratskoj pratiji, optužio je šefa diplomatije Karla Bilta za korupciju. Sasvim konkretno: da je bio podmićen da bude lobista bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija.

Aftonbladet tvrdi da je u posedu dokumenata koji potvrđuju da je sa Biltom povezana PR-firma dobila od Sakašvilijevog režima preko tri miliona dolara za popravljanje njegovog imidža u Evropi.

Biltovi saradnici tvrde da je taj posao zaključen pre nego što je on postao ministar spoljnih poslova, a da se piarom – otkako je ministar – više ne bavi. Priznaju jedino da je u prijateljskim odnosima sa Sakašvilijem. I da je jedan od najžešćih kritičara Rusije.

Aftonblade tvrdi da je dokumente dobio od gruzijskog eks-premijera Zuraba Nogaidelija i bivšeg državnog ministra Georgiя Haindravы.

List tvrdi da je Bilt u periodu 2004-2006. bio na čelu saveta direktora švedske PR-agencije Kreab Gavin Anderson i da je u tom periodu potpisan pomenuti ugovor na tri miliona dolara koji je predviđao dodatnih miliona dolara za „posebne projekte”.

Bivši šef državne kancelarije Gruzije, Petar Mamradze, otkrio je da su se Gruzijom u agenciji bavila samo četiri čoveka, od kojih je jedan bio Bilt. I dodao: „Sav novac su ta četvorica podelila”.

Švedski list je izračunao da je Bilt u vreme Sakašvilijevog predsednikovanja čak 11 puta posetio Gruziju.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *