AGRESORI – Proradio NATO raketni štit u Republici Srpskoj?

AGRESORI – Proradio NATO raketni štit u Republici Srpskoj?

7 маја 2014

radar-na-jahorini-mozaik1-620x330.jpg 23Srpski narod u Republici Srpskoj nije upoznat da je NATO na Jahorini postavio radar i da dovršava prateću infrastrukturu koja će biti u sklopu NATO-vog raketnog štita na Balkanu.

NATO program BRAAD (Balkan Regional Approach to Air Defence – Balkanski regionalni pristup vazdušnoj odbrani) je program koji uključuje postavljanje četiri NATO radara u Bosni i Hercegovini (Jahorina), Crnoj Gori (Vrsuta), Makedoniji (Turtel) i Albaniji (Fuše). Taj program je usvojen na NATO zasjedanju u junu 2011. godine u Njemačkoj kada su ministri odbrane ove četiri države prihvatili da se radari postave na odabrane lokacije u cilju kontrole vazdušnog prostora, kao i da će svu potrebnu opremu nabavljati NATO.

radar braad Proradio NATO raketni štit u Republici Srpskoj?

Dakle, uz potpunu saglasnost tadašnjih predstavnika Republike Srpske u organima BiH, člana predsjedništva Nebojše Radmanovića i tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, a takođe uz pristanak Vlade RS i predsjednika Milorada Dodika. Iako se o ovome nikada nije izjašnjavala Skupština RS niti narod.

Spomenimo da je u aprilu 2010. godine BiH potpisala sa NATO plan MAP (Membership Action Plan – Radni plan članstva) nakon čijeg izvršenja slijedi ulazak u NATO. Isti gore navedeni predstavnici vlasti RS ni tada nisu imali ništa protiv.

Radar je postavljen na vrhu planine Jahorine (1916 m visine) u RS i lako se vidi na satelitskim kartama na internetu. Riječ je o automatizovanom i daljinski kontrolisanom sistemu čiji radar ima domet 500-km i koji se nalazi unutar kupole napravljene od materijala koji propušta emisiju radarskog faznog snopa. Kupola štiti tehniku od vjetra, padavina i od pogleda. U blizini je i telekomunikacijsko – upravljački toranj.

NATO radar na vrhu Jahorine nalazi se na položaju nekadašnjeg radara JNA, a kasnije Vojske Republike Srpske. NATO je kao neprijatelj 1995. godine bombardovao položaje VRS i srušio sve površinske objekte ali nije podzemni ‘’grad’’. Danas u mirnodopskim uslovima preuzeo je te lokacije bez saglasnosti stanovništva Republike Srpske. I bez ikakvog protivljenja ili otpora, uz prećutnu saglasnost vladajućegrežima u Republici Srpskoj.

Instaliranjem ovih postrojenja, Republika Srpska koja je ratovala protiv NATO-a se automatski stavila na stranu NATO alijanse i tako dobila status protivnika kako Rusiji, tako i Srbiji koja je takođe ratovala sa NATO-om i zauzela stav vojne neutralnosti, a koja je lani potpisala sa Rusijom ugovor o vojno-tehničkoj saradnji.

Činjenica je, NATO je ušao sa svojim postrojenjima. Kada se NATO smjesti sa svojom infrastrukturom, biće kasno odlučivati o tome da li je stanovništvo RS za članstvo u NATO, jer on je tu, već ulazimo, a povratka nema. Iako je opredijeljenje naroda u RS veoma jasno protiv članstva jer zna da ulaskom u NATO neće biti mjesta opstanku Republike Srpske.

Nažalost, sadašnji korumpirani kompradorski režim na vlasti u Republici Srpskoj o ovome ne obavještava javnost. Režim nije iskoristio, očito nije mu bila ni namjera, sve moguće načine da o ovom ozbiljnom pitanju sudbine srpskog naroda posveti pažnju i održi referendum na nivou Republike Srpske da bi se narod izjasnio o ovom životnom pitanju.

Da li je već kasno?

Miro Ilić

(Vaseljenska)

KOMENTARI2 коментара

  1. mladen says:

    jahorina je stratesko mesto bilo za odbranu srbije 1999 god jel su radari registrovali svako poletanje aviona iz italije u napadu na srbiju,to je vrlo bitno stratesko mesto i za ruse,samo mi nije bilo jasno sto su to lako prepustili da nato dodje na jahorinu a imali su svoj kontigent vojnika u bosni

  2. Jahorinac says:

    @mladen radarski sistem na Jahorini je unisten u bonbardovanju 1995 godie potpuno,a ono što je ostalo su izbjeglice poskidale i odnjele da prodaju u staro gvožđe tako da nije mogao da služi Srbiji 1999 godine niti bilo kome drugom. Prilikom uništenja vojnog radara srušen je i podzemni grad, znam jer sam se kao djete igrao tu i još uvjek ponekad ljeti prošetam do mjesta gdje bio vojni radar. Na slici je radar za civilni saobraćaj i tu rade momci iz Sarajeva na održavanju sistema i na dežurstvu. a objekat je namjenjen potpuno za civilne potrebe i gradila ga je BiH znam jer sam radio tu na izvođenju radova kao nadničar na fizičkim poslovima. Sve u svemu ljudi demokratiju i slobodu medija koriste u pogršne svrhe i radi ličnih interesa... cinjenica je da proziva aktuelnu vlast za izdaju koja je javno deklarisala se protiv NATO-a a činjenica je da je radar za civilni saobraćaj izgrađen 2004 godine prije izbora aktuelne Vlasti 2006 god. Gospodin Miro Ilić je mogu slobodno konstatovati napisao ovaj članak u svrhu obmanjivanja javnosti i sto je još gore stavio se u službu predizborne kampanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u