АХИЛОВА ПЕТА АМЕРИЧКИХ НОСАЧА АВИОНА: Направили су огромну грешку

АХИЛОВА ПЕТА АМЕРИЧКИХ НОСАЧА АВИОНА: Направили су огромну грешку

8 септембра 2021

Ослањајући се на палубне ловце F-18 Super Hornet, САД су жртвовале ефикасност својих носача авиона, пише часопис Military Watch.Како пише аутор чланка, након што је F-18 ступио у службу 2001. у Вашингтону, надали су се да ће смањити трошкове одржавања група носача авиона. Овај ловац је заменио јуришни авион А-6 Intruder и пресретач F-14 Tomcat, који је у међувремену имао много већи борбени радијус.

„Прелазак са Tomcat-а на Super Hornet смањио је покривеност авионског крила за невероватних 77 одсто, што се показало прихватљивим одмах по завршетку Хладног рата, јер је Ф-14 био скуп за рад“, истиче аутор чланка .

Међутим, сада потреба за таквим авионима постаје све очигледнија због растућег потенцијала ривала. Дакле, Русија, Северна Кореја и Кина већ су створиле нове класе противбродских пројектила дугог домета које омогућавају ударним групама носача авиона да буду даље од обале, објаснио је експерт.

С тим у вези, америчка морнарица ће, највероватније, морати да сачека долазак новог палубног ловца шесте генерације у службу, јер до тог тренутка њихова авијација тешко да ће моћи да оствари ваздушну супериорност на великим удаљеностима.

(Правда)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u