АХИЛОВА ПЕТА АМЕРИЧКИХ НОСАЧА АВИОНА: Направили су огромну грешку

AHILOVA PETA AMERIČKIH NOSAČA AVIONA: Napravili su ogromnu grešku

8 septembra 2021

Oslanjajući se na palubne lovce F-18 Super Hornet, SAD su žrtvovale efikasnost svojih nosača aviona, piše časopis Military Watch.Kako piše autor članka, nakon što je F-18 stupio u službu 2001. u Vašingtonu, nadali su se da će smanjiti troškove održavanja grupa nosača aviona. Ovaj lovac je zamenio jurišni avion A-6 Intruder i presretač F-14 Tomcat, koji je u međuvremenu imao mnogo veći borbeni radijus.

„Prelazak sa Tomcat-a na Super Hornet smanjio je pokrivenost avionskog krila za neverovatnih 77 odsto, što se pokazalo prihvatljivim odmah po završetku Hladnog rata, jer je F-14 bio skup za rad“, ističe autor članka .

Međutim, sada potreba za takvim avionima postaje sve očiglednija zbog rastućeg potencijala rivala. Dakle, Rusija, Severna Koreja i Kina već su stvorile nove klase protivbrodskih projektila dugog dometa koje omogućavaju udarnim grupama nosača aviona da budu dalje od obale, objasnio je ekspert.

S tim u vezi, američka mornarica će, najverovatnije, morati da sačeka dolazak novog palubnog lovca šeste generacije u službu, jer do tog trenutka njihova avijacija teško da će moći da ostvari vazdušnu superiornost na velikim udaljenostima.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *