АХТИСАРИ СЕ ОПЕТ ЈАВИО: Поново има план…

AHTISARI SE OPET JAVIO: Ponovo ima plan…

4 novembra 2017

Kriza u Španiji privukla je pažnju i finskog pregovarača Martija Ahtisarija koji je rešavao status Kosova, piše “Politika“ u izdanju od subote.

Kako navode, Ahtisari je na Nordijskom savetu u Helsinkiju ocenio da su Katalonci “napravili glupost“ kada su jednostrano proglasili nezavisnost, ali i da su Španci previše burno reagovali.

Osim toga, on je pozvao Madrid da smenjenom katalonskom lideru Karlesu Pućdemonu dozvoli da se vrati i u učestvuje na izborima.

“Potrebno je posredovanje. Ne znam da li mogu da se uključe EU ili UN, ali ne treba da dozvolimo da se situacija otme kontroli“, naveo je Ahtisari.

Ahtisari je bivši predsednik Finske i medijator Ujedinjenih nacija. Nobelovu nagradu za mir dobio je 2008. godine “za višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikata na više kontinenata“.

Zvanični Madrid je više puta odbijao pozive katalonskih zvaničnika za posredovanjem Evropske unije ili neke druge zemlje, navodeći da je katalonska kriza unutrašnji problem Španije.

Inače, španski Nacionalni sud saopštio je u petak da je sudija izdao evropski nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona i četiri ministra.

Pućdemon i njegovi saradnici se nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije nalaze u Belgiji, a optuženi su za pobunu, podsticanje na pobunu, zloupotrebu javnih fondova i kršenje poverenja.

Pućemon je u Belgiju otišao posle proglašenja nezavisnosti Katalonije, kada je zvanični Madrid aktivirao član 155 Ustava Španije kojim je preuzeo nadležnosti katalonske vlade, ali nije ukinuo autonomiju regiona.

Srpski zvaničnici su nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije više puta isticali da je taj slučaj isti kao slučaj Kosova, samo što je međunarodna zajednica tada stala uz Kosovo i podržala nezavisnost, a u slučaju Katalonije nije. Nezavisnost Katalonije odbile su sve svetske sile, kao i Evropska unija.

KOMENTARI5 komentara

 1. Aleksandra says:

  umri već jednom dosta si zla naneo.....

 2. Sloba says:

  Bože sakloni!

 3. Velika Metla says:

  Evo ga poštonoša! Ako su čemerikanci spremili koverat s uputstvima šta katalonski politikanti treba da rade i urade ovaj poštonoša je spreman da odnese pošiljku! Kao i u slučaju Srbije!Uvek čemerikanci nađu služinče iz nekog malog,minornog,i nadasve potpuno nebitnog,naroda da završi njihov posao!Neće čemerikanci,bez obzira iako to mogu i sami da odrade,da se direktno eksponiraju u prljavim poslovima,nego pošalju ovakvog nekog potpuno nebitnog lika da pospremi njihove prljave rabote!

 4. Mali says:

  Ugljanin / Bivši katalonski ministri i Karlos Pudždemon se terete za podizanje pobune i rasparčavanje zemlje, za šta preti zatvorska kazna do 30 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *