AIDA ĆOROVIĆ: Đilas mi obećao mesto poslanice

AIDA ĆOROVIĆ: Đilas mi obećao mesto poslanice

7 februara 2014

aidImam čvrsto obećanje Dragana Đilasa da ću biti poslanica, dogovorili smo se da budem u prvih 20 na listi, kaže Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava.

„Dogovor o ulasku na listu Demokratske stranke brzo i lako je postignut. Niko od nas nije imao nekih posebnih zahteva, osim da mi ruke budu potpuno odrešene da se bavim temama kojima sam se do sada bavila i da imam svoj stav „, kaže za Danas Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska i manjinska prava na listi koalicije oko DS „Demokratska Srbija“.

“Želim da nastavim ono što sam do sada radila, da se bavim u najširem smislu zaštitom ljudskih prava, jer je poslednjih nekoliko meseci moj rad bio u priličnoj meri ograničen i nisam mogla da pružim maksimum. Mislim da je Srbija prilično daleko od potpunog ostvarenja ljudskih, a pogotovo manjinskih prava. Iza sebe imam ogromnu potporu kolega iz nevladinog sektora i biću jedan od kanala za prenos tih stavova. Važno je da se zna da sam vrlo opoziciono delovala dok je DS bila na vlasti. Ali DS je sada daleko od onoga što je bila i prolazi kroz težak period. Ako ne postoji jaka DS, bilo na vlasti ili u opoziciji, neće biti ni jake Srbije”, kaže Ćorovićeva bivša direktorka NVO Urban In.

Na pitanje da li je politika jedini način da se bavi svojim poslom, rekla je da nije jedini način ali i da je skupo platila što se, kao neko iz civilnog sektora, bavila ovim pitanjima.

“Nažalost, još uvek smo u situaciji da politika daje ključne i odlučujuće smernice za sve. Na ovu listu ulazim kao nestranačka ličnost. Neću biti član DS niti bilo koje druge partije, ali hoću da dam svoj doprinos i ovo je dobar način da se to uradi. I problemi Sandžaka biće vidljiviji, jer do sada naši politički predstavnici nisu na najbolji način to predstavljali.”

Upitana na kom mestu će biti na listi i ima li ambiciju da postanete poslanica, rekla je:

“Dogovorili smo se da ću biti u prvih 20 na listi. Imam čvrsto obećanje Dragana Đilasa da ću postati poslanica. Ništa ne znači da budem cvetić na reveru, da se sa mnom maše i da to bude samo predizborno obećanje i varanje ljudi. Smatram da će sigurno jedan broj ljudi glasati za tu listu zato što sam ja na njoj. To nije samo „ukrašavanje“, jer svoj dalji angažman vidim kao ozbiljan rad na podizanju stepena ljudskih prava i boljoj saradnji sa civilnim sektorom. To je nešto što kroz parlament mislim da mogu da radim.”

Na pitanje Danasa da li joj, kao aktivistkinji za ljudska prava, smetaju svojevremeni kontroverzni stavovi Dragana Đilasa o Paradi ponosa i raseljavanju Roma, rekla je da su mnoge stvari onda bile istrgnute iz konteksta.

“Što se Đilasa tiče, nemam problem da mu kažem ono šta mislim.”

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *