Ајнштајново писмо девојци данас на аукцији у Јерусалиму (ФОТО)

Ајнштајново писмо девојци данас на аукцији у Јерусалиму (ФОТО)

10 марта 2018

Писмо које је нобеловац Алберт Ајнштајн руком написао младој жени која га је, очигледно, заинтересовала током боравка у Италији 1921. године, данас ће бити понуђено на аукцији у Јерусалиму.

На аукцији ће бити представљено и писмо које је Ајнштајн 1928. године написао колеги Херману Минцу, а у којем је изложио идеје за своју „трећу фазу теорије релативитета“ и фотографија на којој Ајнштајн пуши лулу, преноси АП, позивајући се на кућу „Винер“ која организује аукцију.

Октобра 1921, Ајнштајн је путовао у Фиренцу, у посету својој сестри, када је сазнао да млада студенткиња хемије по имену Елизабета Пичини живи у стану изнад.

Тада 42-годишњи Ајнштајн заинтересовао се да упозна 22-годишњу жену, иначе ћерку чувеног хемичара, али је она била сувише стидљива и одбила га је.

Напуштајући Фиренцу, Ајнштајн је оставио потписано писмо на немачком језику, следеће садржине: „Научници, пред чијим сам ногама лежао и седео пуна два дана, за пријатељску успомену“.

У немачком језику, иначе, фраза „лежати пред нечијим ногама“ израз је за показивање љубави.

У октобру прошле године, кућа „Винер“ продала је још једно Ајнштајново писмо с његовим размишљањима о срећи за 1,3 милиона долара.

„Ајнштајнове предмете продајемо већ дуго, и то са великим успехом. Људи широм света заинтересовани су за Ајнштајна, не само за његову математичку и физичку страну, већ и за његов лични живот“, рекао је Гал Винер, директор аукцијске куће.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u