Академици из „Бељанског“

Akademici iz „Beljanskog“

14 marta 2017

kul-akademci-iz_620x0

OBELEŽAVAJUĆI šest decenija otkako je diplomata, kolekcionar i darodavac Pavle Beljanski potpisivanjem ugovora o poklonu pravno osnovao spomen-zbirku koja danas nosi njegovo ime, ova ugledna novosadska kulturna intitucija sinoć se predstavila u beogradskom Domu Vojske, otvaranjem gostujuće postavke.

Izložbu „Umetnici, akademici iz kolekcije Pavla Beljanskog“ u subotu u podne pratiće stručno vođenje i predavanje dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke, a postavku čine radovi šesnaest umetnika. Među delima članova SANU, tako su, između ostalog, pred beogradskom publikom, ona sa potpisom Stojana Aralice, Nedeljka Gvozdenovića, Petra Lubarde, Mila Milunovića, Sretena Stojanovića, Peđe Milosavljevića, Ljubice Cuce Sokić, Marina Tartalje, Milana Konjovića…

Ova postavka je prilika da se obeleži i pola veka postojanja Galerije SANU, čiji je umetnički savet 1966. inicirao Gvozdenović, jedan od bliskih prijatelja Pavla Beljanskog i autora iz njegove kolekcije, a u njenom osnivanju učestvovali su i Peđa Milosavljević i Cuca Sokić. Proteklih pet decenija, radovi autora iz kolekcije Beljanskog, izlagani su u Galeriji SANU na monografskim i tematskim izložbama, a arhivska građa Galerije SANU i Spomen-zbirke se međusobno dopunjavaju, stvarajući autentičnu sliku o vremenu kada su ovi umetnici radili i postajali akademici.

RADIONICE ZA DECU

U OKVIRU pratećeg programa izložbe biće održana tumačenja postavke, kreativne radionice za decu i projekcije dokumentarnih filmova, a posetiocima će biti predstavljena i bogata izdavačka delatnost Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *