АКАДЕМИК ДУШКО КОВАЧЕВИЋ: Шест ратова за сто година, доста је!

AKADEMIK DUŠKO KOVAČEVIĆ: Šest ratova za sto godina, dosta je!

1 aprila 2018

Poslednji događaji na Kosovu i Metohiji su duboko uznemirili građane Srbije i sve ljude najiskrenije željne da se na ovim prostorima Balkana ne poteže oružje i ne raspiruje mržnja, koja obično eskalira u rat.

Ovako za „Blic“ komentariše poslednje događaje u Kosovskoj Mitrovici akademik i dramski pisac Duško Kovačević.

– Ratovi, ratovanja i ratna stradanja svakom iole normalnom čoveku su najveći i najužasniji strah od koga se oduvek, a pogotovo danas, beži negde, bilo gde… Što dalje od strahota – kaže akademik.

On ponavlja ono što je govorio i devedesetih.

– Ne ponovile se nikada više te godine. Svaki razgovor, makar on bio i loš, bolji je od dobrog rata. To se i sada mora ponavljati svakog dana i svakog časa, između ostalog, i zato što u ratovima ne stradaju oni koji ga izazivaju, strada samo sirotinja, obični ljudi kojima je goli život sve što imaju. I nemojmo im oduzimati i to malo sirotinje – kaže Kovačević.

Ratna stradanja su nešto što je obeležilo 20. vek u Srba.

– Ako je neko zaboravio; u dvadesetom veku smo imali šest ratova; tri balkanska, dva svetska i jedno bombardovanje kao čašćavanje za ispraćaj dvadesetog veka i drugog milenijuma – ironično nas podseća akademik.

A čekaju nas tri nedelje neizvesnosti. Da li će vlasti u Prištini zaista započeti formiranje ZSO, koje odlažu pet godina, ili će 11 srpskih opština to učiniti bez njihove saglasnosti, kako su postavili rok zvaničnoj Prištini.

Većina analitičara u brojnim razgovorima za „Blic“ složila se još početkom godine: 2018. će biti ključna za rešavanje kosovskog čvora. Visoki zvaničnici EU očekuju famozni “pravno obavezujući sporazum” do kraja godine, ali čini se da će tradicionalno turbulentno srpsko proleće biti ključno.

Rekapitulacija događaja pokazuje da je neizvesnost počela još sredinom januara, ubistvom jednog od najistaknutijih lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Šokantna likvidacija čoveka mira, progonjenog i tokom i nakon ratova devedesetih, izazvala je novi prekid (tek obnovljenih) briselskih razgovora. Usledio je talas međusobnih optuživanja Beograda i Prištine: ko ne želi da sprovede istragu, ko od koga krije dokaze, ko kontroliše sever Kosova…

Kada se činilo da su se strasti smirile, a predsednik Vučić i Hašim Tači održali konstruktivan sastanak u Briselu, dogodio se brutalni incident u kom je najpre uhapšen, a potom i proteran direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Pregovori su sada ponovo prekinuti, Srpska lista napustila je Haradinajevu vladu i najavila da će ZSO formirati sama. S druge strane, pojedini prištinski zvaničnici zapretili su hapšenjem predstavnicima Srba ukoliko to učine. Rok koji su Srbi dali Prištini je 20. april – peti rođendan Briselskog sporazuma.

Reagovanje SANU: Zaprepašćeni i zabrinuti

Predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) osudilo je nedavna dešavanja na Kosovu i Metohiji, kada su, između ostalog, specijalne kosovske jedinice ROSU pretukle direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i srpskog ministra iz vlade Kosova Nenada Rikala.

– Sa zaprepašćenjem i velikom zabrinutošću smo doživeli čin surovog i, čini se, planiranog nasilja na KiM. SANU podržava sve napore usmerene pre svega na zaštiti sigurnosti Srba na Kosovu i Metohiji i obezbeđivanju mirnog i dostojanstvenog suživota svih tamošnjih građana, kao i zaštitu kulturne i umetničke baštine srpskog naroda – stoji u saopštenju te institucije.

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Eeee,moj TI,akademiče,kome to kažeš DOSTA JE RATOVA? Onima koji žive od ratova,ali na tuđoj zemlji,i među tuđe narode,anglosaksoncima,je li? Oni neće prestati s ratovima,dok im neko ne stane čizmom za vrat! To što TI,mi,neko,ne želi rat ne znači automatski da ga neće biti,jer upravo pomenuti anglosaksonski nakot želi ratove,jer preko ratova prodaju svoje naoružanje,uz saradnju sa izdajnicima svojih naroda,i uz pljačku prirodnih resursa drugih naroda,kao i okupiranju teritorija tih istih naroda,a "ovaca"koliko ti volja!

  2. Aleksandar says:

    Tužno je videti da akademik u stvari nema šta da kaže. Sve što je rekao toliko je uopšteno, tako prazno, besmisleno, pa to je mogao reći bilo ko... Sećam se vremena kada je predstavljao nešto. Ali onda nije bio akademik. Pre dve decenije jedan književnik mi je rekao, pustite Duška, on je anegdotski pisac. Sećam se da tada ništa nisam rekao, mislio sam da je u pitanju bila profesionalna netrpeljivost, možda i zavist. Kasnije sam se setio te rečenice. Izgleda da su se anegdote u međuvremenu iscrple.

  3. goran says:

    Ovaj covek je mason i neprijhatelj srpskoga naroda, u svakoj svojoj komediji, svakom scenariju, prikazivao je Srbe kao degenerike, po uputstvima svojih masonskih sefova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *