AKCIJA: Treća Srbija zahteva od SPC i Vlada Srbije da se usprotive kanonizaciji krvnika Stepinca

AKCIJA: Treća Srbija zahteva od SPC i Vlada Srbije da se usprotive kanonizaciji krvnika Stepinca

24 februara 2014

stepinac alojzije 22247-5478Organizacija Treća Srbija pokrenula je akciju protiv kanonizacije Alojzija Stepinca. Hrvatski nadbiskup, koji jeblagoslovio ”Katoličku državu” NDH i hvalio se pokrštavanjem četvrt miliona Srba, trebalo bi da bude proglašen za sveca do kraja godine. Zato se Treća Srbija oglasila inicijativom i zahtevima SPC, Vladi Srbije, ali i svim Srbima, koje poziva da podrže njenu inicijativu i iskažu nezadovoljstvo odlukom Rimokatoličke crkve.

Treća Srbija smatra su da koreni svega u mržnji i sistematskom zatiranju svega što je srpsko, a što je počelo da kulminira u Drugom svetskom ratu i nastavilo se u ratovima 90 – tih godina prošlog veka. A što je najgore, pogrom i stradanje srpskog naroda očigledno je naišao na prećutno odobrenje međunarodne javnosti.

Podsećajući na genocid u Jasenovicu, Treća Srbija poručuje da su ustašku mržnju prema Srbima prihvatili mnogi Srbi, mnogi Hrvati i deo međunarodne zajednice. Ostvarenje ustaških planova je prihvaćeno, pa i pozdravljeno u međunarodnoj javnosti. Suđenje za najveće etničko čišćenje 1991-1995 u Operaciji Oluja okončano je oslobađajućim presudama. Haški sudija Moloto je čak savetovao Srbima da, pošto ih Hrvati ne žele, ”prosto odu u Srbiju”.

Ustaštvo se u Hrvatskoj veliča u najmasovnijim promocijama fašizma na planeti, u kojima desetine hiljada kliču ustaški pozdrav ”Za dom spremni”, kao u doba Hitlera i Pavelića. Evropska unija ćuti na ove i druge antisrpske incidente u svojoj članici – navedeno je u obraćanju Treće Srbije. – Dok su Jevreji i Jermeni oko genocida izgradili snažnu kulturu sećanja, kod Srba je zločin decenijama prećutkivan a žrtve zaboravljane. U čitavoj Srbiji još nema ni trga ni spomenika ni stalne izložbe posvećene jasenovačkim žrtvama. Memorijalni centar žrtvama genocida ne postoji.

Kada su početkom devedesetih pitali Simona Vizentala zašto ne progovori u odbranu Srba, čovek koji je možda i presudio da se Jasenovački sindrom ne desi njegovom narodu prijateljski je upozorio: vi Srbi niste razuman narod. Upravo ovih dana Jasenovački sindrom se opet pokazuje povodom najave da će Alojzije Stepinac, nadbiskup koji je blagoslovio ”Katoličku državu” NDH i hvalio se pokrštavanjem četvrt miliona Srba, biti proglašen za sveca. Srpske i svetske ustanove opet ćute.

Imamo priliku da nakon sedam decenija prekinemo ćutanje, sprečimo novi zaborav žrtava, novo pranje zločinaca, i novo međunarodno priznanje genocidu – smatra Treća Srbija. – Vatikan je takođe žrtva Jasenovačkog sindroma, koji rimokatoličkim hrišćanima decenijama nameće saosećanje sa ustaškim satanizmom. Ovo je prilika da papa Franja uradi ono što Stepinac nije, i osudi ustaški režim i genocid u NDH. U ime nove generacije mi odbijamo Jasenovački sindrom. Odbijamo da budemo saučesnici u nastavku genocida.

ZAHTEVAMO:

* Od Svetog Sinoda SPC i Vlade Srbije da upute protestne note Vatikanu, kao i da Sinod SPC da pokrene inicijativu da sestrinske pravoslavne crkve upute protestne note Vatikanu. Od Vlade Republike Srbije da pokrene inicijativu da Evropska unija, Republika Hrvatska i Republika Srpska upute protestne note Vatikanu.

* Od predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Patrijarha srpskog Gospodina Irineja, nadbiskupa beogradskog monsinjora Stanislava Hočevara, glavnog rabina u Srbiji Isaka Asijela, direktora centra Simon Vizental Efraima Zurofa, jevrejskih, hrišćanskih i antifašističkih udruženja iz čitavog sveta, da se pridruže protestu i učine sve što je u njihovoj moći da Vatikan prestane da ignoriše ustaški genocid.

* Od Svetog Sinoda SPC i Vlade Srbije da u slučaju proglašenja Stepinca za sveca prekinu diplomatske odnose sa Vatikanom.

* Od građana da podrže ovaj zahtev potpisivanjem peticije

KOMENTARI2 komentara

  1. Dunja says:

    Gde se može potpisati, objavite....

  2. rade says:

    https://www.change.org/petitions/vatikan-tražimo-osudu-ustaštva-i-genocida-umesto-kanonizacije-stepinca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *