АКЦИЈА СРПСКИХ ВОЈНИКА О КОЈОЈ СЕ ЋУТИ: Седморица војника заробила и ликвидирала 100 терориста ОВK!

AKCIJA SRPSKIH VOJNIKA O KOJOJ SE ĆUTI: Sedmorica vojnika zarobila i likvidirala 100 terorista OVK!

1 aprila 2019

Sedmorica srpskih vojnika napravila su 14. decembra 1998. godine zasedu za čak 153 pripadnika OVK i 36 ih likvidirala, 40 ranila i devet zarobila.

Zadatak velike grupe terorista bio je da upadne na Kosovo i Metohiju iz Albanije.

– Maršuta im je bila preko planine Paštrik. Utvrđeno je da je grupa brojala 153 pripadnika OVK. Od toga njih 60 su bili oficiri koji su se vraćali sa obuke u Albaniji, dok je njihov povratak obezbeđivalo četrdesetak specijalaca regularne albanske vojske. Naišli su na našu zasedu u kojoj je bilo samo sedam ljudi, a rezultat te borbe je 36 poginulih terorista, devetoro zarobljenih i oko 40 ranjenih, koji su se izvukli ili u Albaniji ili pobegli ka teritoriji KiM. Zarobljena je velika količina opreme, a u toj zasadi ubijen je i jedan od osnivača OVK Muj Krasnići Kapući, komandant 113. brigade operativne zone Drenica – opisuje general Delić.Soko 22, koji je jedan od sedmorice vojnika koji su porazili albanske teroriste u toj borbi opisao je taj dan.

– U ranim jutarnjim časovima 13. decembra krenuli smo u patroli iz karaule Planeja sa zadatkom dubinskog obezbeđenja granice. Trebalo je da prođemo trasu od sela Planeja do karaule Liken i tamo postavimo zasedu u trajanju od 24 časa. Polazna tačka bila je na 710 metara nadmorske visine, a za mesto zasede odabrali smo prostor na 1.150 metara. Sneg je bio do kolena, a od polazne tačke do mesta zasede prešli smo oko 18 kilometara. U grupi su bila šestorica vojnika i vodnik. Jedan od nas bio je desetar. Sa sobom smo nosili svako po 300 metaka, bombu, jedan puškomitraljez sa 400 metaka – počinje priču Soko 22.

On dodaje da je zaseda bila postavljena taktički, okrenuta tako da pokrije tri pravca I omogući delovanje na sve te tri strane. To je bilo dovoljno jer im je u zaleđini bio kamenjar i nepristupačan reljef.

– Postavili smo mine usmeravajućeg dejstva, takozvane mrudove. Takođe, još po dve mine sa daljinskim aktiviranjem, pomoću kabla i elektroimpulsa. Te večeri, pola sata pred ponoć, začuli smo zvuke lomljave drveća i žagor iz pravca granice. Glasovi su bivali sve jasniji i bliži i znali smo da je došao trenutak… Čekali smo ih da priđu što bliže, a oni su delovali opušteno, pošto su prešli državnu granicu SRJ I Albanije i ušli na našu teritoriju – priseća se vojnik.

Sve su mogli da očekuju, tvrdi Soko 22, ali ne i da će naući na zasedu srpske vojske.

– Ušli su oko dva kilometra na našu teritoriju i već su mislili da su se uspešno ubacili preko granice kada je ođeknuo prvi mrdu. Zapravo, dva ođednom, pošto su bili vezani. Nišaneći siluete u mraku, sa belom pozadinom od snega, otvarali smo vatru iz pušaka po njima i tada počinje da se razvija borba. Mi uopšte nismo bili svesni koliko ima neprijatelja. Po nama su pucali s više pozicija, jasno se čulo njihovo međusobno dozivanje i nešto nalik komandovanju. Počeli su bolje da se organizuju, štiteći se po grupama i tako se izvlačili prema Albaniji. Do ujutru je trajalo teško puškaranje, da bismo u svitanje tek videli i izbrojali mrtve. Obezbedili smo širi rejon, sa susednom zasedom i prebrojali 36 tela terorista. U begu ka Albaniji naša druga zaseda uspela je da zarobi još živih terorista – ističe Soko 22.

Neki od zarobljenih, Šerif Belaći, Nazimi Belaći, Ismet Mazreku, Enver Krasnići, Azem Suma pušteni su januara 1999. godine.

(Srpski telegraf)

KOMENTARI10 komentara

 1. samostalan says:

  Ovo nije vest, vec vremeplov.

  • Boss Serbia says:

   Ne kaki...!

 2. Željko says:

  Vi susjedi ste, čast iznimkama, mitomani, da ne kažem lažovi! Radio sam tijekom bombardiranja SRJ u NATO "Eagle base" pokraj Tuzle, cijelo vrijeme bombardiranja, i čitam vaše "vijesti" kako ste "uništili" former "Eagle base"! Istina je da su vaša dva zrakoplova poletjela sa bivše, uništene, zračne luke "Ponikve" i da su oborena nakon 4 sekunda, da dobro ste pročitali, od ulaska u zračni prostor BiH, jedan pilot poginuo, drugoga ste prebacili tijekom noći u Loznicu, odakle je pilot skoro je i on preminuo! Kako to da se ne zapitate kako to da su Zoltan dani Mađar i Senad Muminović(BiH) Bošnjak srušili nevidljivi zrakoplov a ne Srbi, kako to da su vam najbolji piloti bili Omer Mehić(BiH), Iljo Arizanov i Roberto Della Croce(BiH)!!?? Lagati možete druge, BTW "otac" vaše nacije Dobrica Ćosić je to dobro objasnio, ali ne možete susjedi lagati sami sebe, a znate da lažete, Grof(Baron) Munchausen je mala beba u lažima za vas!

  • dane says:

   ko god je rodjen u srbiji je srbin po nacionalnosti

  • Miša says:

   Sreća pa vi imate sjajnu istoriju!

  • Ivan says:

   "hrvati su narod najhrabriji ne zato šte se ničeg ne boje već zato što se ničeg ne stide". Tebi objašnjavati bilo šta je čisto gubljenje vremena. "Dogodine u Kninu".

  • Istina says:

   Što se tiče laži, mislim da nema večih lažova od vas susjed u HRVATSKOJ, jer lagati o Jasenovcu i Jasenovačkim žrtvama cjelom svetu pa i sebi u Hrvatskoj, to je nešto što se može desiti samo vama, da pričate da je Jasenovac bio RADNI LOGOR i da je pobijeno manje od 200.tisuća(HILJADA) ljudi... to može samo vaša bivša NDH sadašnja HDZ... vračate se na svoj pravi odraz, kako tvrdite da ste demo(n)kratska država sa sve više mržnje prema drugačijima tj. onima koji nisu katolici ili Hrvati (grafiti po Splitu i Slavoniji su dokaz, za Zagreb da ne govorim... Fašizam vam je za doručak, nacizam za ručak, a sve je umotano u Evropsku bajku kako ste bogata i uspešna država, koja u biti mrzi sve što nije Hrvatsko, zato vam i omladina bježi iz države jer neće da prihvati proustašku vlast sa nacističkim temeljima, pa onda pričate o tuđim lažima kad svoje ne vidite... oprani ste praškom iz Vatikana, zato i negirate ISTINU...

  • Boki says:

   I vi ste srbi,doduše uprljani lslamom,ali naša ste govna,šta ćemo,snašlo nas zlo..

 3. Gardista says:

  Pa zasto nisu medju ta dva pilota bili kako ti kazes srbi muslimanske veroispovesti, nego srbi pravoslavne veroispovesti, znajuci da sedaju u neispravne avione i ulaze u osinjak Nato aviona...u svakom slucaju zao mi te je i svaki tvoj komentar je potroseno vreme mog zivota. A svim nasim pilotima skidam kapu i slava im!

 4. deda mraz says:

  Nama Srbima je sreca sto imamo susede koji nisu lazovi i sto nam nisu uvek noz u ledja zabijali,a mi im budale uvek oprastali.Kralj je Hrvatima dao veliku hrvatsku 1939god. i nikad vise toliku debili nisu mogli napraviti ni sa nemcima ni sa ostalim fasistima i to je cinjenica a ne misljenje.Dobrica Cosic nije otac Srpske nacije nego je zajedno sa komunistickim sljamom iz crne gore(milosevic i djkanovic) samo obiljezavao gde su Srbi da bi ih ustaski sljam lakse isterao sa vekovnih ognjistsa.Ovim momcima svaka cast i to su Srbi a ne poturceni i pokatoliceni srbi koji su zaboravili svoje poreklo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *