АКЦИЈА ЗВАНА „СЛОМИТИ СРБИЈУ“: Запад спрема „батину“ – одабран посебан датум за понижење Београда

AKCIJA ZVANA „SLOMITI SRBIJU“: Zapad sprema „batinu“ – odabran poseban datum za poniženje Beograda

24 oktobra 2022

To što se u nekakvom „predsporazumu“ koji je osvanuo u albanskoj štampi priznanje tzv. Kosova vezuje za 24. februar nije slučajnost. Taj dan je postao istorijski datum posebno kada je reč i globalnim odnosima. Bio autentičan ili ne, ovaj dokument sadrži tri ključne stvari: pritisak, isterivanje Srba na čistinu i ubrzanje celog procesa.

Ovako „plan za Kosovo“, odnosno navodni dokument predsporazuma Beograda i Prištine u kojem je 24. februar preciziran kao datum za postizanje dogovora „kako bi se uoči godišnjice operacije u Ukrajini pokazalo jedinstvo saveznika“ komentariše karijerni diplomata Zoran Milivojević.Zapad je nervozan

O tome da li je ovaj dokument bio tema današnjeg razgovora predsednika Srbije i ambasadora zemalja Kvinte, iz šturog saopštenja nije poznato, ali da batina jeste teška na šta je upozorio Vučić, upućuje, kaže Milivojević, zajednički dokument u kome ambasadori izražavaju zabrinutost zbog mogućeg narušavanja stabilnosti u regionu.

„To što se narušavanje stabilnosti dovodi u vezu sa isticanjem roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji, pokazuje izvesnu nervozu kada je reč o Zapadu. Iza svega se krije pokušaj ubrzavanja rešavanje pitanja KiM, a na liniji nastojanja da se postigne sporazum koji bi vodio ka prihvatanju „realnosti“.

Srbija ne menja stav

Pritisnuti različitim razlozima, oni, u svetlu globalne krize i sukoba u Ukrajini, pokušavaju da, objašnjava Milivojević, Kosovo reše na štetu srpskih interesa. U taj plan trebalo bi ukalkulisati i činjenicu da su u novembru izbori za predstavnički dom i za Senat u Americi.

„Sve je to deo šire priče, ali čini se da plan nije realan. Sastanak danas, prema onome što je moglo da se pročita, pokazao je da Srbija nije menjala stav i svoju poziciju“.

Mozaik događaja

Sve ponude koje sada figuriraju kao potencijalno moguće rešenje, ne ilustruju nikakvu novost već samo pojačani pritisak na Srbiju da reši pitanje Kosova i uvede sankcije Rusiji. Ova uslovljavanja su međusobno povezana, smatra Milivojević, i očigledno da postoji neki mozaik događaja zbog čega je interes Zapada naglašen.„Uvođenje sankcija prevazilazi same sankcije i pitanje je demonstriranja lojalnosti Srbije zapadnim vrednostima evropskog puta i priklanjanja zapadnoj sferi interesa. Ako bi Srbija promenila svoj stav, odnosno, ako bi je slomili, onda bi verovatno lakše rešavali i kosovsko pitanje, pitanje BiH i celog regiona. Ceo pritisak je skoncentrisan samo na to“.

Suština-slomiti Srbiju

Sam predsporazum koji je osvanuo u albanskoj štampi samo je, smatra Milivojević, ilustracija toga šta se traži, u kom roku, i na koji način.

„Tu nema ničega novog. U suštini to je nastojanje da se Srbija slomi, prizna i potvrdi državnost Kosova, da se Kosovo usmeri ka UN čime bi se potvrdila teza Zapada da je Kosovo poseban slučaj. Ako bi Srbija prihvatila da Kosovo ima pristup UN postalo bi nevažno da li ga Srbija priznaje ili ne, jer onda nema više ni Rezolucije 1244 ni međunarodnog prava niti države Srbije u istim granicama u kojima je danas“.

(Sputnjik)

KOMENTARI12 komentara

 1. 1389 says:

  Kosovo još 1000 godina neče biti država, ameri neče dugo čekati dok jih ne pozovu na Tajvansko ratište...

 2. Independent says:

  Sustina je da se srbi i Srbija dozovu pameti. Kosovo je nezavisna drzava, Rusija je lazni prijatelj koji samo glumi prijatelja srbima dok ima koristi od njih. Cim interes nestane nestane i lazni prijatelj. Sto pre prekinuti sve odnose sa teroristi kom Rusijom i konacno postati Evropljani a ne azijati.Kome je do rusije eno rusi zovu sve koji hoce da dodju da zive kod njih. Izbor je samo na srbima sibir ili Evropa. Milioni srba gastarbatera u Evropi su jos davno napravili svoj izbor. Red je dosao i na ono malo preostalih srba u Srbiji.

  • Djordje says:

   Lepo si vasoitan i vrlo pametan. Mora da te je ucio Ante Pavelic dok te drzao u krilo i navlacio na karu. Tata ti je bio srbin a sada je pokojni ustasa dok ti ni sam ne znas sta si i za sta se opredeljujes. Zato zavuci jezik mami u supak ali posle sranja da osetis mirs zapadne pederske pedofilske fashisticke evrope.

  • TheSaint says:

   Samo se ti drži tvoje lipe i ostavi Srbe na miru. To što ste kroz istoriju svakog okupatora dočekivali sa cvećem, vaša je sramota. Evropa standard? jeste, zahvaljujući tome što su kroz istoriju porobljavali države trećeg sveta, krali i otimali, sada kada toga ne bude bilo, a resursi presušili, videćemo kako će cvetati ta čuvena ekonomija. Ne kažem da u Rusiji cvetaju ruže ali mnogo više istorijskih faktora nas vezuje za njih nego za anglosaksonske agresore. Zahvaljujući sranju koje su na Kosovu napravili, sada mnoge države koriste upravo taj presedan da prisvoje teritorije ili se otcepe kao pokrajine iz već postojećih država.

  • milorad5 says:

   Kako to misliš ,"ono malo preostalih srba",šta to znači?Ovde počinju zapadni trolovi da nam otvoreno izgleda prete genocidom.Brate to može izgleda samo u srbiji.Pa posle kažu nema slobode govora ili štampe.Za ovo što je napisao ovaj,očigledno službenik, neke zapadne ambasade,bi na zapadu išao u ZATVOR,ili u najboljem slučaju platio gadnu kaznu i bio izbrisan sa svih mreža i portala.Hm,a to da idemo u rusiju da živimo tamo,nama je lepo i ovde smo još vas sa zapada da ne vidimo ovde koliko god je moguće.Zapad je bolesna umiruća dekadentna civilizacija,i izgleda da hoće SVE da nas povuku u grob sa sobom.Zašto bi mi crtali nuk.metu na našem čelu?Zbog NATO ili EU?Šta smo vam mi dužni i šta je ista ta menažerija uopšte uradila za nas.Prvo su došli sa motkom i razbili nam glavu a sad nam prodju zavoje i zovu to prijateljskom pomoći.Klasičan zapadni pristup kolonijalnom metodu,ali od srbije koloniju nećete napraviti gospodo a još manje ćete vi nas "dozivati pameti".Imamo mi dovoljno pameti da VIDIMO koje PRIJATELJ A KO NEPRIJATELJ,TO BAR NIJE TEŠKO SHVATITI POSLE SVEGA ŠTO SE DESILO OVDE.NEMA PRIZNANJA I NIJE MI NI JASNO ŠTA ĆE ZAPADU NAŠE PRIZNANJE,KAD SU TAKO SILNI I MOĆNI DA RADE ŠTA GOD HOĆE TO SU I POKAZALI SOPSTVENIM PRIZNAVANJEM ODCEPLJENE NACIONALNE MANJINE I NASILNOG OKUPIRANJA TERITORIJE OD SUSEDNE DRŽAVE,I JOŠ DA PRIZNAMO TO,TA AJTE MOLIM VAS:)Što više prete slabost im je sve očiglednija,ovo diplomatsko divljaštvo zadnjih meseci sa zapada prema nama je ZNAK SLABOSTI i zato ih terba kulturno iskulirati i sačekati da se lepo natenane raspadnu jer su na putu ka tome i to ubrzanom putu.

 3. Karapušić Hrvoje says:

  Nema od toga ništa, bydale ste ako verujete šiptarskim medijima.

 4. Velika Metla, says:

  Niko nikoga ne može da ponizi kao čovek samog sebe. Prema tome ŠAMET U GLAVU I DUPE UZA ZID. I što dalje od zapadnih satanista.

 5. Velika Metla, says:

  Niko nikoga ne može da ponizi kao čovek samog sebe. Prema tome PAMET U GLAVU I DUPE UZA ZID. I što dalje od zapadnih satanista.

 6. Petrovgrad says:

  Nema od toga ništa. Ko je lud da potpiše da Srbija više ne postoji. Takav, ne bi dočekao ni mastilo da se osuši.Zamislite, neko dođe iz Brisela i kaže Danas sam potpisao da Srbija više ne postoji. Onda nam sledi, da svako može da uzme šta hoće i koliko hoće njene teritorije, tada postajemo kao Kurdi.

 7. da da says:

  Naravno da okupatorski ambasadori u po Srbije traže deo teritorije,da damo teroristima iz razloga jer je vlast već izlazila u susret protivno ustavu Srbije i zdrave logike (kakva bi to zemlja uopšte razgovarala o delu svoje teritorije).Da je ispravan mogao bi ladno oduzeti akreditacije na sam pomen takve teme i poslati ih na prvi avion.Poenta je da Srbiju vode ljudi koji nisu Srbi već neka mešavina jugo-komunističkih-ustaša to svi znaju,ali i dalje je to tako,zašto to niko ne zna.

 8. Gagi says:

  Ezoterijski gledano, ovaj datum nije slucajno izabran. Sloveni su na udaru zapada, ne samo sada, cela istorija je "bogata" zapadnim planovima da totalno ovladaju istokom. Slali su Napoleona pa redom do danas izmisljaju modalitete kako to da ostvare. Njihov danasnji kolonizatorski neuspeh u Ukrajini ce kompenzovati sa KiM, bice tu strasnog loma i nesreca. Plasim se da se ovaj neuspesni sukob sa Rusima i ostalim slobodoljubivim narodima ne prenese kod nas. Rimska legija mora da ostvari "neki" uspeh da bi opravdala svoje postojanje i da bi tolika bulumenta nastavila sa pristojnim zivotom. Njihovo osnovno zanimanje je kavga i haos jer im je to zivotna egzistencija. Sto se tice izdaje i rasprodaje Srbije, bar do sada gledajuci tu nemamo problema. Ima spremne i obucene dece i unuka onih koji su se svojevremeno odrekli svoje kolevke i vere, kulture i obicaja. Puna je Srbija onih kojima su slatki Judini srebrenjaci i koji su se vec odrekli majke i oca, sa dedovima i pradedovima su vec davno mentalno raskrstili. Ti i takvi, histericno navijaju za zapadne stamparije besplatnog zivota jer, sta im drugo ostaje kada su vec sve rasprodali sto su im pretci krvavo stvorili i zaradili.

 9. Rostand says:

  Ovi pritisci na Srbiju su najviše zato što to Aljek Musliju zapravo sam traži.Pazite pokvarenosti,javno na tv izjavi da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji osim ako ne bude egzistencijalno ugrožena.Šta je ovo,ako nije poziv zapadnim smradovima da nas "egzistencijalno"pritisnu,pa on eto nema drugog izlaza.Pokvarenjak to radi već godinama,samo da se narod demorališe i pristane na sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *