Ako 2,5 miliona Srba zamrzi Vujovića, izbeći ćemo bankrot

Ako 2,5 miliona Srba zamrzi Vujovića, izbeći ćemo bankrot

26 августа 2014

dusan vujovic5Ako Dušan Vujović ove jeseni postane najneomiljeniji lik u zemlji za bar 2,5 do tri miliona ljudi, biće to znak da je Srbija na dobrom putu da izbegne bankrot.

Biće to znak da je uspešno rešio jednačinu uravnoteženja javnih finansija, ali penzioneri, zaposleni u državnoj službi i u javnim preduzećima, firmama u restrukturiranju, pa i kod onih koji su uhlebljenje našli radeći na crno, neće izgovarati njegovo ime s radošću, jer će baš oni prvi po džepu osetiti njegove poteze.

Da bi se minus u kasi smanjio na srednji rok, neophodno je smanjivanje sive ekonomije, početak reforme platnih razreda, planovi racionalizacije na lokalu, reforme u zdravstvu, prosveti i državnoj administraciji. Međutim, bez rešavanja lošeg poslovanja javnih preduzeća, javnim finansijama nema spasa, jer godišnje na njihovo neracionalno poslovanje ode milijarda evra, piše Politika.

Zato svako smanjenje plata i penzija, bez rešavanja tog problema, postaje besmisleno.

Kako sada stvari stoje, ministar finansija sebi je zacrtao ambiciozan cilj – da minus u kasi sa sadašnjih 8,3 odsto u naredne tri godine smanji na dva do 2,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno svega što privreda stvori za godinu dana. To je čak ambicioznija ušteda od one koju je predložio Fiskalni savet po kojoj bi jaz između prihoda i rashoda trebalo svesti na tri odsto BDP-a. To znači da Vujović planira da u narednom periodu uštedi više od dve milijarde evra kako bi zemlju spasao bankrota.

Vujović je, kako prenose mediji, predvideo i da 100 miliona evra uštedi povećanjem prihoda od poreza i akciza. Nejasno je međutim da li su ovo očekivani prihodi od sive ekonomije ili ministar računa i na povećanje nekih poreskih stopa. Inače i ove godine je procenjeni efekat od smanjenja sive ekonomije na budžet bio 100 miliona evra.

To se, međutim, nije dogodilo. Dok se, kada je reč o naplati akcize na naftne derivate beleži skok (čak se očekuje da dostignu 130 umesto planiranih 117 milijardi dinara), s druge strane naplata akcize na duvan beleži veliki pad. Toliki da je nezabeležen u prethodnoj deceniji (planirano 99, a očekuje se 75 milijardi dinara prihoda po tom osnovu).

Smanjenjem plata i penzija Vujović je namerio da rashode sreže za 500 miliona evra. Fiskalni savet predložio je da po tom osnovu minus u kasi može da se smanji za 800 miliona evra, ali ako bi i plate i penzije bile manje za po 15 odsto. To znači da će Vujović ili predložiti nešto manje smanjenje ličnih primanja (po 10 odsto na plate i penzije) ili će uvesti progresivne stope umanjenja po kojima će oni građani koji imaju više morati da plate veći doprinos stabilizaciji javnih finansija.

Prema oceni sagovornika Politike, ministar Vujović je, čini se preambiciozno procenio uštede od sređivanja stanja u javnim preduzećima i nakon rešavanja statusa firmi u restrukturiranju. Po tom osnovu, Vujović očekuje ukupno 900 miliona evra ušteda i to godišnje. To je dvostruko veći iznos od onoga što očekuje Fiskalni savet (400 do 500 miliona evra) i to ne 2015, već tek za tri, četiri godine.

„Problemi javnih i državnih preduzeća su politički (interesne grupe, partijsko upravljanje), što znači da se ne mogu otkloniti preko noći, a u nekim slučajevima, kao što su subvencije ’Železnici’, fiskalni troškovi se ne mogu potpuno izbeći. Procena Fiskalnog saveta je da bi dovođenje u red javnih i državnih preduzeća do 2017. godine moglo da obezbedi uštede od 400 do 500 miliona evra. Najbitnije mere za to su restrukturiranje i rešavanje sudbine preduzeća kojima država izdaje garancije na zaduživanje i na druge implicitne i direktne načine pokriva dugove”, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Enky says:

    PRVO MORA DA ISTERA NAZADNJACKE KADROVE IZ JAVNIH PREDUZECA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u