АКО АМЕРИКА истовремено зарате са Русијом и Кином – могу и престати да постоје

АКО АМЕРИКА истовремено зарате са Русијом и Кином – могу и престати да постоје

31 августа 2021

НА Западу се множе размишљања и страховања да се Сједињеним Државама не пише добро ако уђу у рат са Русијом и Кином.Поготово: у рат против обе истовремено.

Арон Мичел, амерички експерт за спољну политику који је био и на функцијипомоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију, оценио је да би такав судар од његове земље изискивао „максимално напрезање целе нације и огромне финансије“.

Он своје такође упозорава да Америка одавно није ратовала са армијама попут руске и кинеске, иза којих ће – ако буду наступале заједно – бити ресурси безмало половине Евроазије.

„Авантура ратовања против Русије и Кине истрошила би војну снагу САД и учинила неизбежним колосалне жртве на страни америчког народа. Да све буде још горе, и сама будућност САД би дошла у питање и нашла се у опасности“ – опомиње Мичел.

Он је потпуно убеђен да су уједињене Русија и Кина у стању да Америку лише светске хегемоније.

Мичел отворено упозорава: „Данас је један од кључних задатака наше дипломатије — да не допусти реализацију таквог сценарија. Тешко да ћемо успети да истовремено обуздавамо и Русију и Кину. Мислим да то и не вреди покушавати. Много боље би било борбу са тим државама временски одвојити, па се носити са сваком појединачно“.

Мичел прилично отворено саветује Вашингтону да Москву плаши „све већом економском и политичком зависношћу Русије од Кине“.

Овоме додаје: „Русију треба све више чинити проевропском а не проазијском земљом. Ово је важно и зато што ће, по прогнозама, економија Кине до 2030-те бити 1,5–2 пута већа од америчке, а Оружане снаге Кине биће јаче од америчких“.

Мичел указује да Русија „има проблеме у економији и демографији“, али и опомиње да је уопште не треба потцењивати јер има огромну територију, прилично велико становништво и један од најмоћнијих нуклеарних арсенала у свету.

Његов закључак је: „Русија и Кина својим постојањем везују САД руке у светској арени, а тај проблем се не може решити повећавањем војних расхода. Један од излаза је – привући Русију на своју страну. Други је: решити спорове са Пекингом и тако доћи у прилику за појачавање притиска на Москву. Међутим, Кина се више не може држати на узди, а Русију тешко да ћемо премамити на своју страну. Бојим се да је време упуштено“.

KOMENTARI6 коментара

 1. spira says:

  Da li sa Rusima ili Kinom ona će prestati da postoji. Amerika počela da se raspada još 1999.g na proleće

 2. Ovcoizovani covid idioti says:

  Kauboji smrdonogi, vase je samo da propadnete, da bog da vas zive izjeli nigeri.

 3. Риста says:

  Никада Америка неће ратовати самоницијативно један тако глупав рат као што би био рат против Кине и Русије у једном даху, осим ако је Кина и Русија не присиле, што је готово невероватно. Бар за сада. Брзо би остала баз даха. Никада Русија и Кина неће ратовати као савез против Америке. Кина није била ничији савезник никада, осим кад је поражена или пред поразом као од Монгола. Ни тада није ратовала за Монголе, него је Монголе плаћала и снабдевала свим потребама да врши покољ руских племена. Није она имала посебан циљ да се уништавају руска племена, али помоћ Монголима је баш то изазавала. Данас поготово неће ући у савез ни са ким. Молем лепо. Не мора. А америчка политика је већ дуго на истим основама а најглавнија основа је "један по један непријатељ"! То није ништа ново нити је овај горе рекао нешто мудро. То се зна. Најтежи сценарио за Америку и вероватно трагичан, био би чврст савез Русије и Кине, али судећи по Кинеским опредељењима, од тога неће бити ништа. Мене не чуди што Кина тактички избегава савез са Русијом, јер она је више везана за Америку него за Русију, али ме чуди онај Лукашенко и његово слепо одбијање да ступи у Руску федерацију. То ми никако није јасно.

 4. persida says:

  Ako Lukasenko udje u savez sa Rusijom, on prestaje da postoji, utopice se u Putina. A Luki voli da vlada. Sve sujeta do sujete, a mi to analiziramo i dajemo im nepostojeci znacaj.

 5. Gagi says:

  Nikada Kina i Amerika nece ratovati, najpre zbog dugova Kini. Kina danas ne bi bila ovo sto jeste da Americke kompanije nisu preselili svoju proizvodnju kod njih, delimicno se zbog toga oseca kriza u Americi. Da se to nije desilo, opet bi Kinezi ubijali vrapce i bili gladni. Znaju to Kinezi da cene, osim toga, ko garantuje da sve ovo sto Kinezi grade po svetu nije posao Americkih kompanija, oni su samo dobri izvodjaci radova.To su pokazali i dokazali davno, jos kada su napravili prugu u Americi. Puno su Kinezi zasluzni za razvoj Amerike, ovi im sada to vracaju na neki nacin a mislim da je njihova saradnja neraskidiva. Kakav crni rat izmedju njih kada Kinezi sacinjavaju Ameriku, ta drzava je i njihova.

 6. Karital says:

  Sa Kinom će ratovati talibani i Ujguri.Silno naoružanje, strojnice,jurišne puške,vozila,helikopteri, naočale za noćno ratovanje...sve je to namjerno ostavljeno za novi rat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u